Rendsburg

Flyvende kugler og svævende færger

Rendsburg er lidt af et knudepunkt, og sådan har det været i hundredvis af år. Byen er grundlagt ved Ejderen, og det var her, Hærvejen krydsede floden. I 1800-tallet sørgede Kielerkanalen og en 2,5 kilometer lang jernbanebro for yderligere trafik.

Byen kan virke en smule afvisende ved første øjekast og ørelyt med hvinende togskinner, tuttende færger og et susende bånd af trafikerede veje, som uelegant skærer den historiske bymidte over i to. Men det vil være en skam bare at afskrive Rendsburg som støjende og utilnærmelig.

Byen er nemlig et spændende bekendtskab, hvis du ellers kan finde vej igennem den krævende infrastruktur. Her har det lokale turistbureau heldigvis været så flinke at give en håndsrækning ved at male en blå rute, der guider dig forbi alle seværdighederne.

Vigtig fæstningsby

Rendsburg er egentlig bygget på en ø i Ejderen med St. Marienkirche og den stemningsfulde markedsplads med det yndige rådhus som omdrejningspunkt. Men i slutningen af 1600-tallet blev byen udbygget over land og vand, så den kom til at fremstå som en stærk fæstningsby i det allersydligste Schleswig.

Omdrejningspunktet for den nye, befæstede bydel var den enorme Paradeplatz, hvorfra vejene skyder ud i et halvstjerneformet mønster. I dag er den store luftige plads først og fremmest en stor parkeringsplads. Alligevel er det ikke svært at forestille sig, at kolonner af soldater tidligere har været at finde på pladsen.

Trods sin nye status som fæstningsby – eller måske netop derfor – fik Rendsburg en hovedrolle i krigene i 1800-tallet. Først i 1848 hvor Treårskrigen blev indledt ved, at Rendsburg blev overrumplende indtaget af Schleswig-Holsteins general, Frederik af Nør.

Efter denne blamage set med danske øjne blev Rendsburg nedlagt som fæstningsby. Alligevel var det også her i byen, de første skud i krigen i 1864 blev affyret i kampe mellem danske og østrigske soldater.

Færge svæver hen over Kielerkanalen

Det er ikke kun i krigstid, livet i Rendsburg har været dramatisk. Der var også masser af dramatik på Kielerkanalen i 2016. Her kolliderede byens ikoniske svævefærge nemlig med et fragtskib på kanalen. Dermed blev færgen, som siden 1913 havde fragtet biler og passagerer over kanalen via undersiden af jernbanebroen, sat midlertidig ud af drift.

I 2022 blev en ny svævefærge dog hægtet fast med wirer på undersiden af den store jernbanebro. Derfor kan man igen komme tørskoet over kanalen via en svævende færge. Ethvert besøg i Rendsburg bør inkludere en tur ned til Kielerkanalen, hvor man kan nyde en is, imens man ser de store fragtskibe sejle forbi. Og måske tage en gratis tur med svævefærgen (hvis du tør).

Læs mere:

Paradeplatz

Den 20.000 m2 store Paradeplatz var det naturlige midtpunkt i fæstningsbydelen Neuwerk, da den blev anlagt i 1695. Pladsen er omkranset af en række historiske militærbygninger, som er med til at give Paradeplatz et stænk storhed, selvom det i dag først og fremmest er biler, der har invaderet den brostensbelagte plads.

Ved pladsen ligger det fine gamle arsenal, der i dag huser forskellige kulturinstitutioner. Andre fornemme bygninger tæller den barokke garnisonskirke fra år 1700 og garnisonsapoteket fra 1720.

Derudover kan du se den gamle kommandantbolig, som i dag er i privat eje. Det var her, Kong Christian den 7. døde af et slagtilfælde i 1808. Herefter blev Frederik den 6. udråbt til konge fra boligens 1. sal.

Rådhuset og rådhuspladsen

Den hyggelige plads, Altstädter Markt, er flankeret af flere velbevarede huse. Midt på pladsen ligger det gamle rådhus fra 1566, som i dag er hjemsted for både byråd og turistinformation. Det udvendige klokkespil på rådhuset spiller en lille melodi hver anden time.

Kirker

Der er to dominerende kirker i Rendsburg. Den ene er middelalderkirken, St. Marienkirche, som gemmer sig godt bag byens rådhus. Kirken er Rendsburgs ældste bygning, og den er opført i 1287. Kig ind i det stemningsfulde kirkerum, der byder på meget godt for øjet.

Den anden kirke er garnisonskirken fra år 1700, som i dag går under navnet Christkirche. Den store kirke er opført sammen med resten af fæstningsbydelen Neuwerk.

Schiffbrückenplatz

Denne centrale plads i den gamle bydel viser med al tydelighed, hvordan Rendsburg har omdannet landskabet gennem årene. Schiffbrückenplatz var frem til 1893 byens havn, men i dag er der et godt stykke vej til vandet fra pladsen. I stedet kan du spise eller shoppe omkring pladsen.

Schlossplatz

En anden central plads i byen er Schlossplatz. Som navnet antyder, så har her engang været et slot, som dog blevet revet ned i 1718. I 1200-tallet lå her også en borg ved navn Reinholdsburg, som har givet navn til byen.

Pladsen domineres i dag af et stort barokbyggeri fra midten af 1700-tallet, som tidligere fungerede som soldaterhjem. I dag er det omdannet til seniorboliger. Derudover kan du se en minimodel af middelalderens Rendsburg på pladsen, ligesom du kan tage et kig på Gerhardsbrønden, som er opført til minde om Gerhard den 3., som gav byen købstadsrettigheder.

Kielerkanalen med Schwebefähre

Den 98 kilometer lange Kielerkanal afskærer effektivt Jylland og Schleswig fra det europæiske fastland samtidig med, at den gør skibstrafikken en stor tjeneste ved at spare skibene for den næsten 600 kilometer lange tur rundt om Jylland.

Hvert år sejler omkring 40.000 fragtskibe igennem den over 100 meter brede kanal, som blev anlagt i 1895. Kanalen blev bygget som erstatning for Eiderkanalen fra 1784, som var blevet for smal til at håndtere de mange skibe.

Ved Rendsburg krydser den imponerende 2,5 kilometer lange jernbanebro Rendsburger Hochbrücke vandet, så togtrafikken ikke bliver bremset af den brede kanal. Kanalen er jo egentlig kun godt 100 meter bred, men broens længde skyldes, at den må tage en langstrakt og buet omvej for at komme fra 68 meters højde og ned til nulpunktet ved Rendsburg station.

På undersiden af brostykket, der går hen over Kielerkanalen, pendulerer Schwebefähre frem og tilbage. Færgen hænger fast i den 68 meter høje bro, og den er derfor ikke i kontakt med vandet på sin tur hen over Kielerkanalen.

Med årene er færgen, som i øvrigt er gratis at benytte, blevet en stor turistattraktion i sig selv. I 2016 kolliderede Schwebefähre ved et uheld med et fragtskib, da den var på vej over kanalen. Ingen kom alvorligt til skade, men uheldet betød, at færgen var ude af drift frem til 2022.

Udover den særprægede Schwebefähre findes der en række gratis færger langs Kielerkanalen, der fragter fodgængere, cyklister og biler over vandet. Blandt andet Fähre Nobiskrug i udkanten af Rendsburg.

Grønne åndehuller

Der er masser af grønt og blåt omkring Rendsburg. I området mellem fæstningsbydelen Neuwerk og middelalderbydelen ligger Hans Heinemann-parken omkring søen Stadtsee, der løber ud i Ejderen. Det nedre forløb af Ejderen kaldes her Untereider, og her kan du følge en to kilometer lang vandrerute langs vandet.

Derudover kan du kombinere vand og vandring langs Kielerkanalen. En fodgængertunnel tager dig under kanalen til den sydlige bred. Har kan du vandre en kilometers penge, indtil du kommer til den svævende færge, Schwebefähre, som kan fragte dig over kanalen igen.

Eckernförde

25 kilometer nordøst for Rendsburg ligger Eckernförde, der byder på et hyggeligt havnemiljø og en velbevaret gammel bydel. Læs mere om Eckernförde.

Flensburg

65 kilometer nord for Rendsburg – og lige på den anden side af den danske grænse ligger Flensburg. En hyggelig havneby med stemningsfulde købmandsgårde og en hang til rom. Læs mere om Flensburg.

Friedrichstadt

Friedrichstadt, 45 kilometer vest for Rendsburg, er et idyllisk lille hollandsk aftryk i Schleswig-Holstein med karakteristiske gavlhuse og kanaler. Læs mere om Friedrichstadt.

Glückstadt

Glückstadt ligger 70 kilometer syd for Rendsburg. Byen blev grundlagt af Christian 4. og byder på mange fine renæssancebygninger. Læs mere om Glückstadt.

Holsteinische Schweiz

Cirka 60 kilometer østpå starter naturområdet Holsteinische Schweiz, som byder på masser af smuk natur med bakker, skove og søer. Læs mere om Holsteinische Schweiz.

Husum

Godt 60 kilometer vestpå ligger havnebyen Husum. Her kan du gå på opdagelse i de smalle gyder langs havnen og besøge slottet Schloss vor Husum, der i dag er indrettet til museum. Kommer du om foråret, så husk at besøge slotsparken, hvor millioner af krokus blomstrer. Læs mere om Husum.

Kappeln

65 kilometer nordøst for Rendsburg ligger Kappeln, Byen er et yndet stop for lystbåde og dagsturister, som kommer for at slentre rundt langs vandet og i den lille, gamle bydel, der putter sig lige bag havnen. Læs mere om Kappeln.

Meldorf

52 kilometer sydvestpå ligger Meldorf, der er Ditmarskens ældste by. Læs mere om Meldorf.

Preetz

55 kilometer øst for Rendsburg ligger byen Preetz med det stemningsfulde 1200-talskloster. Læs mere.

Tönning

70 kilometer vest for Rendsburg ligger den historiske havneby Tönning med velbevarede huse og ægte, maritim stemning. Læs mere om Tönning.

Spisesteder

Der ligger en del spisesteder i byen. Især i området mellem Altstädter Markt og Schiffbrückenplatz. Oplev Tysklands udsendte spiste en udsøgt og uformel italiensk frokost på Piccola Italia sidst, vi besøgte byen. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Rendsburg er lidt af et trafikalt knudepunkt, så her er mange overnatningsmuligheder. Find en seng på Booking.com.

Den svævende "Schwebefähre" fragter folk og biler over kanalen.
Den svævende "Schwebefähre" fragter folk og biler over kanalen.

(Annonce)

Billeder fra Rendsburg

Billeder fra Rendsburg

Kort over Rendsburg

Kort over Rendsburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Eckernförde

Hyggelig havneby i bunden af fjorden

Friedrichstadt

Hollandsk idyl i Schleswig

Husum

Hyggelig havneby med et hav af krokus

Schleswig

Schleswig

Domkirkeby med danske rødder

Oplev Tyskland