Saltruten

Følg middelalderens hvide guld fra Lüneburg til Lübeck

Før køleskabe og frysere blev allemandseje, spillede salt en afgørende rolle i forhold til at holde fødevarer friske. Derfor var ”det hvide guld” en eftertragtet handelsvare, og salt blev transporteret i stor stil langs de gamle handelsveje.

En af de vigtigste saltruter gik fra Lüneburg til Lübeck. Lüneburgs undergrund var nemlig fuld af salt, og det var noget, de magtfulde hansekøbmænd forstod at udnytte til at skabe store rigdomme – blandt andet på saltning af sild fanget i Østersøen.

I starten foregik transporten af salt mest på land, men med etableringen af Stecknitz-kanalen i 1398 blev det muligt at fragte saltet på vand hele vejen fra Lüneburg til Lübeck. Da saltudvindingen var på sit højeste, blev der transporteret 30.000 ton salt på vandet hvert år.

Populær flad cykelrute

I dag er saltudvindingen for længst tørret ind, men den historiske rute lever videre i turistøjemed. Der er nemlig etableret en cykelrute, som følger den gamle vandvej mellem Lüneburg og Lübeck.

Ruten ”Alte Salzstrasse” er 93 kilometer lang og går for det meste langs vandet. Dermed venter der ikke de store stigninger. Da underlaget samtidig er ganske solidt, er cykelruten velegnet alle, der kan cykle.

Er du i bil, kan du også følge den gamle saltrute. Fra Lüneburg til Lauenburg skal du følge vej B209 og fra Lauenburg til Lübeck er det B207, du skal sigte efter.

Smukke byer og stor ingeniørkunst

Undervejs fører ”Alte Salzstrasse” dig forbi hyggelige byer som Lauenburg og Mölln, ligesom man kan tage en kort afstikker til Ratzeburg.

Derudover kan man flere steder se historiske levn fra den gamle transportrute – både fra den helt gamle Stecknitz-kanal og fra den nyere Elbe-Lübeck-kanal, som erstattede Stecknitz-kanalen i 1800-tallet.

En af de mest spektakulære menneskeskabte konstruktioner langs ruten er det såkaldte skibshæveværk ved Scharnebeck. Her bliver skibene i en sluse løftet 38 meter med et imponerende elevationssystem.

De historiske Salzspeicher-bygninger ved floden Trave var omdrejningspunktet i byens lukrative handel med salt.
De gamle lagerhaller til saltet står stadig i Lübeck

(Annonce)

Byer på Saltruten

Lauenburg

Historisk by med dansk aftryk ved Elben

Holstentor i Lübeck

Lübeck

Store oplevelser i hansestaden over alle hansestæder

Lüneburg

Velbevaret hansestad på saltruten med masser at byde på

Till Eulenspiegel

Mölln

Charmerende spasmagerby på Saltruten

Billeder fra byer på Saltruten

Billeder fra byer på Saltruten

(Annonce)

Kort over Saltruten

Kort over Saltruten

(Annonce)

Andre ferieruter

Bindingsværksruten

Tag på rundtur til bedårende bindingsværksbyer

Eventyrruten

Spændende byer og gode eventyr går hånd i hånd

Würzburg

Romantische Strasse

29 by-perler på en 460 kilometer lang asfalteret snor gennem det bayerske landskab

Holstentor i Lübeck

Ruten for teglstensgotik

Gotiske mesterværker langs Østersøen

Oplev Tyskland