Styr på kurbyerne

Tyskerne sætter stor pris på deres kurbyer, og det kræver en officiel statslig anerkendelse, før en by må markedsføre sig som kurby.

Du har nok set betegnelsen ”Bad” på et eller flere byskilte i det tyske, eller hvis du lader blikket vandre ned over et kort over Tyskland. De tre bogstaver angiver, at den pågældende by er en kurby.

I Tyskland findes der over 350 kurbyer, og fælles for dem alle er, at de lever op til nogle kriterier, som forbundet, Deutscher Heilbäderverband, har defineret. Optagelseskriterierne blev anerkendt af den tyske regering i 1951, og det er de tyske delstater, der i dag godkender kurstederne.

Kriterier for at blive en kurby

Først og fremmest skal den pågældende by eller område være i besiddelse af naturligt forekommende helsefremmende elementer. Det kan være særlig ren luft, mineraler i jordbunden eller helsegivende kilder.

Derudover skal byen eller området råde over klinikker med anerkendte kurlæger samt forskellige behandlingstilbud for at komme i betragtning til den eftertragtede godkendelse.

Sidst men ikke mindst skal kurtilbuddene suppleres med spænende fritidsaktiviteter, muligheder for at være aktiv i den omkringliggende natur og spisesteder, der tilbyder sund mad.

Lever kurbyen op til alle disse forskellige krav, får den ret til at betegne sig som kurby. Det kan enten være ved at indsætte ”Bad” i bynavnet, eller ved at bruge tillægsbetegnelser som Heilbad, Kneippkurort eller Soleheilbad.

En del af verdensarven

Kursteder har været kendt længe før det tyske forbund for kursteder begyndte at opstille kriterier for, hvad der er en kurby. Romerne anlagde eksempelvis en række badeanstalter.

Den moderne kurbadskultur opstod i 1700-tallet i den belgiske by Spa og sidenhen i England. De første tyske byer, som begyndte at markedsføre sig som kurbyer var Baden-Baden, Bad Ems og Bad Kissingen. Disse tre kurbyer blev en del af UNESCO’s verdenskulturarv i 2021, sammen med prominente historiske kurbyer som Karlovy Vary, Bath og selvfølgelig Spa.

Spændende kurbyer

Vi har selv kun oplevet en brøkdel af alle de forskellige tyske kurbyer, der findes. Men fælles for de kurbyer, vi har besøgt, er, at de har været interessante at opleve – også selvom vi ikke aktivt har benyttet os af kurbade eller -klinikker.

For som der også står i kriterierne for at blive en kurby, så skal der være masser af frisk luft og god natur i nærheden. Og det er jo gode udgangspunkter for en god ferieoplevelse. Samtidig byder flere af kurbyerne på en interessant historie suppleret med smukke bygninger i form af hoteller, gamle badeanstalter og brønde. 

Her er fem kurbyer, der er gode at besøge:

Bad Kösen

Lille kurby omgivet af vinmarker i området Saale-Unstrut. Læs mere om Bad Kösen.

Bad Pyrmont

Kurby med stor palmepark og lille borg. Læs mere om Bad Pyrmont.

Bad Salzuflen

Saltby med kilder og bindingsværk. Læs mere om Bad Salzuflen.

Bad Säckingen

Smuk grænse- og kurby et stenkast fra Schweiz med gammel træbro. Læs mere om Bad Säckingen.

Bad Wildungen

Kurby med stor kurpark og kompakt, historisk centrum. Læs mere om Bad Wildungen.

(Annonce)

Billeder fra tyske kurbyer

Billeder fra tyske kurbyer

(Annonce)

Andre temaer

Bindingsværksmuseet i Quedlinburg

Bindingsværk

Tyskland er propfuld af kønne bindingsværksbyer

Julemarkeder

Intet slår et tysk julemarked, når det kommer til at få julehyggen helt i top.

Köstritzer Schwartzbier øl

Tyske øl

Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder

Tur langs jerntæppet

Tysklands historie

Læs 10 nedslag i den begivenhedsrige tyske historie

Oplev Tyskland