Styr på kurbyerne

Tyskerne sætter stor pris på deres kurbyer, og det kræver en officiel statslig anerkendelse, før en by må markedsføre sig som kurby.

Du har nok set betegnelsen ”Bad” på et eller flere byskilte i det tyske, eller hvis du lader blikket vandre ned over et kort over Tyskland. De tre bogstaver angiver, at den pågældende by er en kurby.

I Tyskland findes der over 350 kurbyer, og fælles for dem alle er, at de lever op til nogle kriterier, som forbundet, Deutscher Heilbäderverband, har defineret. Optagelseskriterierne blev anerkendt af den tyske regering i 1951, og det er de tyske delstater, der i dag godkender kurstederne.

Kriterier for at blive en kurby

Først og fremmest skal den pågældende by eller område være i besiddelse af naturligt forekommende helsefremmende elementer. Det kan være særlig ren luft, mineraler i jordbunden eller helsegivende kilder.

Derudover skal byen eller området råde over klinikker med anerkendte kurlæger samt forskellige behandlingstilbud for at komme i betragtning til den eftertragtede godkendelse.

Sidst men ikke mindst skal kurtilbuddene suppleres med spænende fritidsaktiviteter, muligheder for at være aktiv i den omkringliggende natur og spisesteder, der tilbyder sund mad.

Lever kurbyen op til alle disse forskellige krav, får den ret til at betegne sig som kurby. Det kan enten være ved at indsætte ”Bad” i bynavnet, eller ved at bruge tillægsbetegnelser som Heilbad, Kneippkurort eller Soleheilbad.

En del af verdensarven

Kursteder har været kendt længe før det tyske forbund for kursteder begyndte at opstille kriterier for, hvad der er en kurby. Romerne anlagde eksempelvis en række badeanstalter.

Den moderne kurbadskultur opstod i 1700-tallet i den belgiske by Spa og sidenhen i England. De første tyske byer, som begyndte at markedsføre sig som kurbyer var Baden-Baden, Bad Ems og Bad Kissingen. Disse tre kurbyer blev en del af UNESCO’s verdenskulturarv i 2021, sammen med prominente historiske kurbyer som Karlovy Vary, Bath og selvfølgelig Spa.

Spændende kurbyer

Vi har selv kun oplevet en brøkdel af alle de forskellige tyske kurbyer, der findes. Men fælles for de kurbyer, vi har besøgt, er, at de har været interessante at opleve – også selvom vi ikke aktivt har benyttet os af kurbade eller -klinikker.

For som der også står i kriterierne for at blive en kurby, så skal der være masser af frisk luft og god natur i nærheden. Og det er jo gode udgangspunkter for en god ferieoplevelse. Samtidig byder flere af kurbyerne på en interessant historie suppleret med smukke bygninger i form af hoteller, gamle badeanstalter og brønde. 

Se en oversigt over de kurbyer, vi har besøgt, længere nede på denne side.

(Annonce)

Billeder fra tyske kurbyer

Billeder fra tyske kurbyer

(Annonce)

Kurbyer vi har besøgt

Burg Bederkesa

Bad Bederkesa

Lille by med middelalderborg og mudderbade

Bad Karlshafen

Barok kurby ved Weserfloden

Bad Kösen

Kurby med spektakulære salt-bygninger

Bad Lippspringe

Grøn kurby med fem kilder

Bad Pyrmont

Bad Pyrmont

Populær kurby i skønne og grønne omgivelser

Bad Salzuflen

Saltholdig bindingsværks- og kurby

Bad Säckingen

Grænseby med Europas længste overdækkede træbro

Bad Wildungen

Kurby med smuk, historisk bykerne

Bad Zwischenahn

Frodigt parklandskab ved Zwischenahner Meer

Andre temaer

Bindingsværksmuseet i Quedlinburg

Bindingsværk

Tyskland er propfuld af kønne bindingsværksbyer

Julemarkeder

Intet slår et tysk julemarked, når det kommer til at få julehyggen helt i top.

Köstritzer Schwartzbier øl

Tyske øl

Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder

Tur langs jerntæppet

Tysklands historie

Læs 10 nedslag i den begivenhedsrige tyske historie

Oplev Tyskland