Bad Kösen
Salte seværdigheder i kurbyen
En 320 meter lang mur skærer sig igennem kurparken på toppen af Bad Kösen. Ved første øjekast ligner muren mest af alt en kopi af et gammelt romersk forsvarsværk, men sådan er det slet ikke.
Muren er nemlig et såkaldt ”Gradierwerk”, som igennem tiden har spillet en nøglerolle i produktion af salt. Værket fungerer som et kæmpestort tørrestativ, hvor saltholdig væske fra den nærliggende skakt langsomt fordamper og efterlader saltet tilbage i fin og spiselig form.
I dag er det dog først og fremmest den saltholdige luft omkring værket frem for fortidens produktion af salt, som er det store trækplaster i Bad Kösen.
Fra klosterforstad til salt- og kurindustri
Bad Kösen opstod i middelalderen som en forpost til det nærliggende kloster, Pforta, da der blev anlagt en bro, som førte den gamle handelsvej Via Regia over floden Saale. I mange år var byen derfor først og fremmest forbundet med klosteret.
I 1700-tallet blev der opdaget store forekomster af salt i Bad Kösens undergrund, og det blev starten på et salteventyr, som stadig sætter et markant præg på byen. På få år blev der etableret et sindrigt system af tandhjul og stænger, som hev saltvæske op fra undergrunden og sendte den op til tørre på det store ”Gradierwerk”.
Med tiden blev saltproduktionen så småt opgivet, og i stedet opstod der langsomt en kur-industri omkring det gamle saltværk. Kombinationen af saltholdig luft og vand og smukke, grønne omgivelser var nemlig lige noget for 1800-tallets helseturister.
I 1837 kom den første saltdamps-sauna til, og den fik senere følgeskab af både badeanlæg med varmt vand, særlige inhalationshaller og haller med rent drikkevand fra Johanniskilden, som blev opdaget i 1868.
Spektakulær kulisse for kur- eller naturferie
I dag markedsfører Bad Kösen sig stadig som kurby, og mange besøger byen med helseformål. For eksempel for at vandre i de salte omgivelser ved ”Gradierwerk’et”.
Men byen er bestemt også et besøg værd, selvom du ikke er til kurophold. Her er mange fine bygninger fra byens blomstringstid i slutningen af 1800-tallet, og parker og promenader gør Bad Kösen meget fodgængervenlig.
Samtidig er byens smukke beliggenhed på skrænten ned mod floden Saale – omgivet af skov og vinmarker – en stor attraktion i sig selv.
Det samme gælder naturligvis det spektakulære samlede industrianlæg med saltskakten, vandhjulene og det 320 meter lange ”Gradierwerk”, som er med til at give byen sit helt særlige præg.
Læs mere:
”Gradierwerk’et”, skakten og vandhjulet
Hvis du billedgoogler ”Bad Kösen” vil de fleste fotos uden tvivl vise det spøjse ”Gradierwerk”, som sætter et markant præg på byen. Det 320 meter lange og 20 meter høje bygningsværk ligner formentlig ikke noget, du har set før – medmindre du da har været i nogle af de få andre tyske eller polske kurbyer, som stadig har et funktionelt værk stående.
”Gradierwerk’et” er kronen på værket af et imponerende stykke sammenhængende ingeniørarbejde fra 1731. Den lange mur består af trærammer og -gangbroer. De mellemliggende hulrum er proppet med tusindvis af slåen-kviste.
Det fungerer kort sagt sådan her:
Saltholdig væske fra den nærliggende saltskakt bliver sendt op til værket og rislet ud over ”Gradierwerk’et”. Væsken, som fra start har en saltprocent på godt fem, fordamper så langsomt på sin vej ned over slåenkvistene. Samtidig sætter uønskede mineraler som kalk og gips sig fast på slåenkvistene.
Slutresultatet bliver dermed et rent saltprodukt, som i sin tid blev brugt som spisesalt. Da produktionen var på sit højeste, blev der produceret cirka 2,5 ton salt om året på denne måde.
”Gradierwerk’et” er forbundet med et system af træstænger til den nærliggende skakt, Borlachsschacht, som gemmer sig i dybet bag murene på en yndig bindingsværksfabrik. Skakten henter saltvæsken fra 175 meters dybde takket være et andet sæt træstænger, som er koblet sammen med et stort vandhjul nede ved floden Saale. Vandkraften fra floden sørger simpelthen for at sætte det hele i bevægelse.
Hele det Georg Gearløs-agtige system fungerer i bedste velgående i dag, og det er en ret sjov oplevelse at se, hvordan træstængerne tilsat høje knirke- og knagelyde går i gang med sine klodsede men alligevel rytmiske bevægelser, når anlægget bliver startet op om morgenen.
Kuranlæggene
Bad Kösen er på mange måder en klassisk, tysk kurby med en kombination af fine historiske kurbygninger og mere moderne badeanstalter. Gå for eksempel en tur i kurparken og beundr de gamle klassicistiske kurbygninger – inklusive de små tempelagtige drikkebygninger.
Broen
Siden middelalderen har en bro ført over floden Saale lige her ved Bad Kösen. I slutningen af 1300-tallet var her en træbro, og den blev erstattet af en stenbro i 1454. Denne bro blev pillet ned i 1890 efter slemme stormflods-skader og erstattet af den nuværende 137 meter lange stenbro. Broen fungerede i øvrigt tidligere som grænse mellem Thüringen og kurfyrstendømmet Sachsen. I dag er grænsen rykket lidt længere vestpå.
Det romanske hus
Tæt på træstængerne, der fører fra floden og op til saltskakten, ligger et af Midttysklands ældste verdslige huse. ”Romanisches Haus” stammer fra 1100-tallet og har altså ligget her længe før nogen begyndte at tænke på salt i Bad Kösen. I dag rummer det gamle hus blandt andet et dukkemuseum. Læs mere her.
Zoologisk Have
I kurparken ligger der en lille zoologisk have. Her kan børn og dyreglade sjæle se på blandt andet aber, fugle, smådyr og en bjørn. Vil du have en ekstra oplevelse oven i hatten, kan du vælge at ankomme via en kabelfærge, der krydser Saale lige ved siden af dyreparken.
Saale-Unstrut
Bad Kösen ligger midt i det skønne naturområde Saale-Unstrut. Her er masser af vandrestier i smuk natur og gode muligheder for at smage på den lokale vin. Læs mere om Saale-Unstrut.
Kloster Pforta
Lige uden for Bad Kösen ligger det tidligere kloster Pforta. Klosteret er opført i 1100-tallet, og har siden Reformationen fungeret som skole. Blandt kendte elever er filosoffen Friedrich Nietzsche.
Som besøgende må du gerne gå rundt mellem de mange skolebygninger, ligesom du kan kigge ind i klosterkirken. Ved klosteret kan du desuden købe lokal vin, som er dyrket på de omkringliggende marker.
Borgruinerne Rudelsburg og Saaleck
I vandreafstand fra Bad Kösen ligger der to billedskønne borgruiner med få hundrede meters mellemrum. Rudelsburg fra 1050 er som taget ud af en billedbog om ridderborge, som den ligger dér på en klippe med udsigt over landskabet. Når du har krydset vindebroen, kan du kigge dig omkring i den indre borggård eller tage turen til toppen af vagttårnet. Der ligger også en restaurant inde i borgen.
Nogle få hundrede meter fra Rudelsburg ligger ruinerne af den knap så velbevarede Burg Saaleck. Man kan gå ad stier mellem de to borgruiner.
Freyburg
Saale-Unstruts vinhovedstad. Hyggelig by dyppet i vin. Læs mere om Freyburg.
Naumburg
10 kilometer østpå ligger Naumburg. Byen er især kendt for sin imponerende katedral, der blev påbegyndt i 1028. Læs mere om Naumburg.
Spisesteder
Der findes en god portion spisesteder i byen. Både langs promenaden og i det mere praktiske end smukke butikstorv midt i byen. Find en restaurant hos Tripadvisor.
Overnatning
Selvom Bad Kösen er en lille by, så er her en del overnatningsmuligheder. Både på fine kurhoteller og i form af privat indkvartering i nogle af de mondæne huse fra slutningen af 1800-tallet. Start søgningen hos Booking.com.
(Annonce)
Billeder fra Bad Kösen
Billeder fra Bad Kösen
Kort over Bad Kösen
Kort over Bad Kösen
(Annonce)
Byer i nærheden
Freyburg
Hyggelig vinby i Saale-Unstrut
Leipzig
Historisk handelsby med dominerende DDR-fortid
Naumburg
Vin og verdensarv i domkirkebyen Naumburg
Quedlinburg
Et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen.