Holsteinische Schweiz

Frodig naturpark med bakker, søer og hyggelige byer

Det er noget af et navn, tyskerne har givet Naturpark Holsteinische Schweiz. For umiddelbart leder navnet jo tankerne hen på sneklædte bjergtoppe og alpehuse. Men hvis du i stedet forestiller dig det midtjyske søhøjland tilsat slotte, så får du nok et bedre billede af, hvad der venter dig i det 750 kvadratkilometer store naturområde.

Naturparkens højeste punkt er Bungsberg, der er 168 meter højt. På toppen kan du kravle op i det 22 meter høje Elisabethturm eller bestige 41 af det i alt 179 meter høje Fernmelderturm. Fra begge tårne er der en fin udsigt over naturområdet.

Slotsbyer omgivet af vand

Der er omkring 200 søer i Holsteinische Schweiz, og især i området omkring byen Plön er der meget vandet. Plön er i øvrigt et oplagt sted at starte eller slutte en tur i naturparken. Flere vandre-, cykel- og sejlruter udgår fra byen, som også i sig selv er et besøg værd med sin hyggelige, bakkede midtby med det hvide slot på toppen.

En anden by, som er et besøg værd, er Eutin i den sydøstlige del af Holsteinische Schweiz. Byen byder på et imponerende barokslot omgivet af en stor slotspark.

Læs mere:

Bungsberg

Med sine 168 meter er Bungsberg det højeste punkt i Schleswig-Holstein. Bungsberg ligger 30 kilometer øst for Plön og byder på hele to udsigtstårne. Derudover er der et lille spisested samt naturformidling og skovlegeplads til små bjergbestigere.

Det ene tårn, Elisabethturm, er opført i 1863-1864 i nygotisk stil. Det 22 meter høje tårn blev bygget som en gave fra storhertug Nikolaus Friedrich Peter til hans hustru.
Lige ved siden af det klejne Elisabethturm står den 179 meter høje betongigant, Fernmelderturm. Det vil nok være en tilsnigelse at kalde tårnet smukt, men udsigten fra den 40 meter høje udsigtsplatform fejler til gengæld ingenting. Der er gratis adgang til begge tårne.

Ukleisee

Det er langt fra den største af de omkring 200 søer, der er drysset ud over landskabet Holsteinische Schweiz – men den lille skovsø, Ukleisee er bestemt værd at sætte kursen efter. Søen ligger omkring 15 kilometer øst for Plön og er kronet af et lille jagtslot fra 1700-tallet. Fra slottet fører en sti hele vejen rundt om søen.

Eutin

Byen Eutin ligger i den sydøstlige del af naturområdet og byder blandt andet på hyggelige bindingsværkshuse og et velbevaret slot med tilhørende park. Læs mere om Eutin

Plön

Plön ligger midt i Holsteinische Schweiz omgivet af søer. Læs mere om Plön.

Vandreruter

Der findes 27 forskellige vandreruter i naturpark Holsteinische Schweiz, og de varierer i både længde og sværhedsgrad. Få et overblik på naturparkens hjemmeside (på tysk)

På cykel

Er du frisk på en bakket cykeltur, så er der 12 forskellige cykelruter, du kan følge. Derudover er der en 200 kilometer lang cykelrute, der tager dig på kryds og tværs gennem hele Holsteinische Schweiz. Læs mere om ruterne på nationalparkens hjemmeside (på tysk).

På vandet

Med omkring 200 søer er der rigtig gode muligheder for at opleve naturområdet fra vandet. Flere af søerne er endda forbundet med kanaler, så du kan lave et sø-hop, hvis du er i kano. Læs mere om mulighederne på nationalparkens hjemmeside (på tysk).

Slottet i Eutin er genopført i barokstil efter en brand i slutningen af 1600-tallet
Slottet i Eutin er genopført i barokstil efter en brand i slutningen af 1600-tallet

(Annonce)

Billeder fra Holsteinische Schweiz

Kort over Holsteinische Schweiz

(Annonce)

Byer i nærheden

Eutin

Slotsby på kanten af Holsteinische Schweiz

Holstentor i Lübeck

Lübeck

Store oplevelser i hansestaden over alle hansestæder

Neustadt

Stemningsfuld havneby ved Østersøen

Plön

Hyggelig, bakket slotsby omgivet af søer

Andre ferieområder

Nationalpark Eifel

Eifel

Skønne naturoplevelser tæt på Nederlandene og Belgien

Föhr

Grøn vadehavsø med masser af historiske huse

Schleswig

Grænselandet

Oplev de tyske byer tæt på den dansk-tyske grænse

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Oplev Tyskland