Lübeck

Hansestaden over dem alle

Når du står foran den enorme byport, Holstentor, er du ikke i tvivl. Lübeck er ikke en hvilken som helst nordtysk by. Den massive port med de karakteristiske og let skrånende tårne vidner om, at der var noget vigtigt forsvare derinde på den anden side. Og det må man sige, der var. 

Lübeck var det absolutte omdrejningspunkt i middelalderens bomstærke netværk af handelsbyer – hanseforbundet. En by, der var stenrig på grund af salt- og sølvhandel og adgangen til havet. Lübeck er optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

Fortiden fylder

I dag er der stadig masser af spor efter byens stolte fortid i form af gigantiske kirker, gotiske pragtpalæer og mindre købmandshuse, der breder sig ud over det meste af den ø, hvor hele den gamle by er samlet.

Samtidig kan man heller ikke undgå at lægge mærke til, at der rundt omkring i byen er områder, hvor 2. verdenskrigs bombardementer har fjernet flere historiske bygninger og erstattet dem med arkader og boligblokke.

Det ændrer dog ikke ved, at Lübeck er en helstøbt feriedestination med masser af seværdigheder og spisesteder.

Gå på opdagelse i kanterne

Med sine godt 200.000 indbyggere er Lübeck også en by med en livlig nutid. Langs floden Trave og i de mange mindre gader i byens centrum lever byens borgere et hverdagsliv i harmoni med de mange turister, der hver dag besøger byen.

Og det er en god idé at søge lidt væk fra den gængse turistrute, der går fra Holstentor til Marienkirche og rådhuspladsen og gå lidt på opdagelse. For byen rummer masser af stemningsfulde gader med smukt istandsatte gavlhuse og hemmelige baggårde, der bare venter på at få besøg.

Læs mere

Holstentor

Den imponerende byport fra slutningen af 1400-tallet er Lübecks vartegn og et vidnesbyrd om byens betydning i middelalderen. Med sine 3,5 meter tykke mure var byporten en vigtig del af byens befæstning.

I dag er portene altid åbne og fungerer som den naturlige indgang til byen. Det er også muligt at kigge indenfor, da Holstentor huser et lille museum.

Kirker

Lübecks skyline domineret af spirene fra en håndfuld enorme gotiske teglstenskirker. Mest berømt er St. Marienkirche, der ligger lige bag rådhuset. Kirkens tårne rager 125 meter i vejret. Dansk/tyske Dietrich Buxtehude var i øvrigt organist i Marienkirche i 39 år fra 1668.

Andre imponerende kirker tæller domkirken Dom zu Lübeck og kirken St. Petri, der i dag er omdannet til kulturhus. Kig op i tårnet for en fantastisk udsigt over byen.

Markt

Byens centrale plads, Markt, danner ramme om ugentlige markeder og højtidsmarkeder som for eksempel det populære julemarked. 

Det imponerende gotiske rådhus fra 1200-tallet ligger ud til markedspladsen, og det fungerer stadig som administration. Turister kan dog også godt få en guidet rundtur.

Burgtor og Hansemuseum

Mens Holstentor løber med den meste opmærksomhed, frister Burgtor i den nordlige del af byen en mere hengemt tilværelse. Men det er helt sikkert værd at sætte kursen mod byens ældste byport.

Ved siden af Burgtor ligger oplevelseskomplekset Hansemuseum, der blandt huser et tidligere kloster samt ruinerne af den borg, der var omdrejningspunktet for byens fødsel.

Buddenbrookhaus

Bogorme vil nok nikke genkendende til Thomas Manns roman Buddenbrooks fra 1901, der er fortællingen om en rig købmandsfamilies storhed og fald. 

Buddenbrookhaus i Lübeck tilhørte Thomas Manns bedsteforældre, og forfatteren var en hyppig gæst i huset i sin barndom. I dag er Buddenbrookhaus omdannet til museum.

Bag facaden

Lübeck imponerer først og fremmest med sine mange velholdte gavlhuse og store kirker. Men det er også værd at kigge lidt bag facaderne rundt omkring i byen. Flere steder leder gyder og gange ind til små gårdmiljøer, der fungerer som små fredelige oaser i byen.

Saltruten

I gamle dage blev tonsvis af salt sejlet op ad floderne til Lübeck. I dag er den gamle saltvej blevet til en rekreativ rute, der især er et hit blandt cyklister.

Læs mere om turen hos Schleswig-Holstein Tourismis.

Lüneburg

Fortidens storhed er til stede overalt i Lüneburg, der ligger for enden af saltruten godt 90 kilometer syd for Lübeck.

Læs mere om Lüneburg.

Mölln

Hyggelig mindre by på saltruten, 30 kilometer syd for Lübeck, der ligger smukt placeret på en halvø omgivet af skove og søer. Den kompakte gamle bydel med bindingsværkshuse og en charmerende markedsplads er bestemt et besøg værd. 

Læs mere om Mölln.

Plön

43 kilometer nordvest for Lübeck ligger den lille by Plön omgivet af søer og med et slot på toppen af den gamle bydel. 

Læs mere om Plön.

Ratzeburg

Endnu en by på saltruten, 24 kilometer syd for Lübeck. Ratzeburg ligger på en ø ved den store Ratzeburger See. Byen er især kendt for sin store domkirke med tilhørende klostergård. Kirken er fra 1154 og en af de ældste munkestenskirker i Nordtyskland.  

Læs mere om Ratzeburg.

Eutin

37 kilometer nordvest for Lübeck ligger slotsbyen Eutin i smukke omgivelser.

Læs mere om Eutin.

Neustadt

Små 30 kilometer nord for Lübeck ligger den stemningsfulde havneby Neustadt. Læs mere.

Holsteinische Schweiz

Lübeck ligger tæt på naturområdet Holsteinische Schweiz, som byder på masser af smuk natur med bakker, skove og søer. Læs mere om Holsteinische Schweiz.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger cirka 70 kilometer sydvest for Lübeck.

Læs mere hos Hamburg-tourism.

Spisesteder

Der findes masser af spisesteder i Lübeck. Især omkring byens centrale plads, Markt, og i An der Obertrave ved floden. 

I kælderen under Heiligen-Geist-Hospital ligger den stemningsfulde restaurant “Kartoffel-Keller” (billedet), hvor du kan spise diverse varianter af kartoffelbaserede retter. 

Og så er Lübeck jo også hjemsted for Niederecker Marzipan, og der findes flere butikker i byen.

Få det fulde overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Antallet af hoteller og private overnatningssteder er enormt i Lübeck. Alligevel kan du få svært ved at finde en sengeplads i weekenderne op til jul på grund af byens populære julemarkeder.

Rabat på overnatning hos Happy Days

Vi har et samarbejde med rejsebureauet Happy Days. Det giver dig rabat på udvalgte hoteller i Tyskland  – og blandt andet et hotel i Lübeck. Se mere her.

(Annonce)

Lübecks husfacader er imponerende. Men husk også at kigge ind i de mange stemningsfulde gårdmiljøer.
Lübecks husfacader er imponerende. Men husk også at kigge ind i de mange stemningsfulde gårdmiljøer.

(Annonce)

Billeder fra Lübeck

Billeder fra Lübeck

(Annonce)

Kort over Lübeck

Kort over Lübeck

(Annonce)

Byer i nærheden

Eutin

Slotsby på kanten af Holsteinische Schweiz

Neustadt

Stemningsfuld havneby ved Østersøen

Plön

Hyggelig, bakket slotsby omgivet af søer

Ratzeburger See

Ratzeburg

Lille domkirkeby med mange smukke søkig

Oplev Tyskland