Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Harzen er en perfekt feriedestination. Området er spækket med smuk og bakkerig natur og skønne bindingsværksbyer – og så ligger Harzen kun fire timers kørsel fra den dansk-tyske grænse.

Indtil murens fald delte grænsen mellem Øst- og Vesttyskland Harzen i to. Men i dag er der ingen grænser for, hvor meget af området, du vil udforske – ja selv det gamle grænseområde er blevet en attraktion i form af en stemningsfuld vandrerute gennem nyere historie.

Betagende byer og spektakulære slotte

Det er ikke kun naturen med klipperne, dalene og det over 1000 meter høje bjerg, Brocken, der trækker rigtig mange danskere til Harzen. 

Kulturen er også værd at komme efter. Harzen bugner af stemningsfulde byer, der er godt gearet til turistbesøg og imponerende slotte, der vidner om, at Harzen har været et betydningsfuldt område i mange hundrede år.

Læs mere

Brocken

Med sine 1142 meter er Brocken det højeste punkt i Harzen. Biler har ingen adgang heroppe, men det er muligt at vandre til toppen ad forskellige stier – for eksempel en godt kilometer lang rute fra byen Schierke.

Er man lidt mere mageligt anlagt – og er man klar til at finde den halvstore pung frem, så kan man tage toget “Brockenbahn” fra Schierke.

Læs mere om Brocken på harzinfo.de

Bodetal

Denne smukke dal byder på stejle klippeskrænter, frodig skov og idylliske blikke til floden Bode. Især omkring landsbyen Treseburg tager hele herligheden sig virkelig godt ud. Den populære vandrerute “Harzer-Hexen-Stieg” passerer igennem dalen. 

Rosstrappe

Den godt 400 meter høje klippe “Rosstrappe” giver et spektakulært blik ud over Bodetal. Der ligger en parkeringsplads tæt på udsigtspunktet. Derudover er det muligt at komme til Rosstrappe med en lift fra byen Thale.

Vandring langs jerntæppet

Du kan komme helt tæt på den nyere tyske historie med en gåtur langs den gamle grænse mellem Øst- og Vesttyskland, der også delte Harzen op i to. Cirka 90 kilometer af den knap 1400 kilometer gamle grænse går i Harzen. Grænsevejen Rhoden ved Osterwieck lidt nord for Harzen. På ruten kan man stadig se rester af betonveje, hegn og vagttårne, især omkring Sorge. Der er også et grænsemuseum helt sydpå ved Bad Sascha.

Der findes rigtig mange hyggelige småbyer i Harzen, der er oplagte at holde ferie i. Men her er fire gode bud på byer, der lige har lidt ekstra stjernestøv:

Goslar

Goslar er noget ganske særligt. Den ældgamle by i udkanten Harzen byder på en perfekt bevaret gammel bydel garneret med smukke kirker, pladser og monumenter. Læs mere om Goslar.

Quedlinburg

Quedlinburg  ligger i udkanten af Harzen og byder på over 2000 velbevarede bindingsværkshuse foruden en imponerende borg og kirke, der troner over byen. Læs mere om Quedlinburg.

Stolberg

Denne lille by i det sydlige Harzen putter sig imellem skovklædte bakker og rimer på ren idyl. Her er hyggelige gader, smukke huse og en borg med udsigt ud over det hele. Læs mere Stolberg.

Wernigerode

35 kilometer øst for Goslar ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Over byen troner middelalderslottet Schloss Wernigerode

Læs mere om Wernigerode.

Falkenstein

Burg Falkenstein er en rigtig middelalderborg fra 1100-tallet, der ligger dramatisk placereret på en 134  meter høj bakken i dalen Selketal.

I dag er den gamle forsvarsborg omdannet til museum, hvor du blandt andet kan blive klogere borgens dramatiske historie.

Kaiserpfalz, Goslar

Det kejserlige palads ligger i Goslar og er opført for næsten 1000 år siden og vidner om byens centrale betydning i det tysk-romerske rige.

Paladset blev opført i år 1025, og det blev den tysk-romerske kejser Henrik III’s foretrukne residens. kejserens efterfølger – Henrik IV blev født her.

I dag er paladset indrettet til museum, og der bliver holdt vielser her.

Schloss Herzberg

Det over 900 år gamle Schloss Herzberg i byen af samme navn ligger smukt placeret over byen. Slottets nuværende renæssanceudseende stammer fra 1500-tallet. I dag er slottet indrettet som museum.

Schloss Stolberg

Schloss Stolberg ligger en kort opstigning fra byen af samme navn. Slottet stammer formentlig helt tilbage fra omkring år 1100, og det har i det seneste år gennemgået en omfattende renovering.

Fra udsigtsterrassen er der et godt kig ud over Stolberg og det omkringliggende landskab.

Schloss Wernigerode

Højt over byen Wernigerode ligger Schloss Wernigerode. Slottets historie går tilbage til 1100-tallet og fremstår i dag i barok-klæder efter en ombygning i slutningen af 1600-tallet.

Du kan sagtens tage turen op til slottet til fods, men vil du spare lidt på kræfterne, så kører et lille turisttog nede fra byen.

Overnatning i Harzen

Harzen er en populær feriedestination året rundt, så der er bestemt ikke mangel på overnatningsmuligheder. Der er masser af hoteller i byerne og også ude i naturen. Det samme gælder private overnatningssteder og feriecentre.

Få et overblik på Booking.com.

Spisesteder i Harzen

Du skal aldrig køre langt for at få fingrende i en schnitzel eller en bratwurst og en stor fadøl. Der er et utal af spisesteder i Harzen – også i det helt små byer og landsbyer.

(Annonce)

Billeder fra Harzen

(Annonce)

Kort over Harzen

Andre ferieområder

Holsteinische Schweiz

Frodige skove med bakker og hundrevis af søer

Mosel

Vin, natur, borge og hyggelige landsbyer

Saale-Unstrut

Smukke dale og floder med hyggelige byer og masser af vinmarker.

Saarsløjfen

Spektakulært naturlandskab ved floden Saar.

Oplev Tyskland