Harzen

Skovklædte bakker, brusende floder og idylliske bindingsværksbyer

Harzen er en perfekt feriedestination. Området er spækket med smuk og bakkerig natur og skønne bindingsværksbyer – og så ligger Harzen kun fire timers kørsel fra den dansk-tyske grænse.

Indtil murens fald delte grænsen mellem Øst- og Vesttyskland Harzen i to. Men i dag er der ingen grænser for, hvor meget af området, du vil udforske – ja selv det gamle grænseområde er blevet en attraktion i form af en stemningsfuld vandrerute gennem nyere historie.

Betagende byer og spektakulære slotte

Det er ikke kun naturen med klipperne, dalene og det over 1000 meter høje bjerg, Brocken, der trækker rigtig mange danskere til Harzen. 

Kulturen er også værd at komme efter. Harzen bugner af stemningsfulde byer, der er godt gearet til turistbesøg og imponerende slotte, der vidner om, at Harzen har været et betydningsfuldt område i mange hundrede år.

Læs mere

Brocken

Med sine 1142 meter er Brocken det højeste punkt i Harzen. Biler har ingen adgang heroppe, men det er muligt at vandre til toppen ad forskellige stier – for eksempel en godt kilometer lang rute fra byen Schierke og en tur på over 10 kilometer fra byen Ilsenburg.

Er man lidt mere mageligt anlagt – og er man klar til at finde den halvstore pung frem, så kan man tage toget “Brockenbahn” fra Schierke.

Læs mere om Brocken på harzinfo.de

Bodetal

Denne smukke dal byder på stejle klippeskrænter, frodig skov og idylliske blikke til floden Bode. Især omkring landsbyen Treseburg tager hele herligheden sig virkelig godt ud. Den populære vandrerute “Harzer-Hexen-Stieg” passerer igennem dalen. 

Rosstrappe

Den godt 400 meter høje klippe “Rosstrappe” giver et spektakulært blik ud over Bodetal. Der ligger en parkeringsplads tæt på udsigtspunktet. Derudover er det muligt at komme til Rosstrappe med en lift fra byen Thale.

Vandring langs jerntæppet

Du kan komme helt tæt på den nyere tyske historie med en gåtur langs den gamle grænse mellem Øst- og Vesttyskland, der også delte Harzen op i to. Cirka 90 kilometer af den knap 1400 kilometer gamle grænse går i Harzen. På ruten kan man stadig se rester af betonveje, hegn og vagttårne, især omkring Sorge. Der er også et grænsemuseum helt sydpå ved Bad Sascha.

Vandrestier ved Ilsenburg

Den hyggelige by, Ilsenburg, er et godt udgangspunkt, hvis du vil ud at vandre. Herfra går der flere gode vandreruter. Du kan for eksempel gå hele vejen til toppen af Brocken ad den 10,5 kilometer lange Heinrich Heine Weg

Der er dog også kortere strækninger, som også byder på både højder og gode udsigter. Du kan for eksempel vandre op til klippen Ilsestein, som ligger i knap 500 meters højde, eller bestige den noget lavere Bäumlersklippe. 

Er du mere til fladt terræn, så kan du følge floden Ilse ad hyggelige skovstier.

 

Der findes rigtig mange hyggelige byer at besøge i Harzen, men Goslar, Wernigerode og Quedlinburg bør stå øverst på besøgslisten:

Goslar

Goslar er noget ganske særligt. Den ældgamle by i udkanten Harzen byder på en perfekt bevaret gammel bydel garneret med smukke kirker, pladser og monumenter. Læs mere om Goslar.

Quedlinburg

Quedlinburg  ligger i udkanten af Harzen og byder på over 2000 velbevarede bindingsværkshuse foruden en imponerende borg og kirke, der troner over byen. Læs mere om Quedlinburg.

Wernigerode

35 kilometer øst for Goslar ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Over byen troner middelalderslottet Schloss Wernigerode. Læs mere om Wernigerode.

Stolberg

Denne lille by i det sydlige Harzen putter sig imellem skovklædte bakker og rimer på ren idyl. Her er hyggelige gader, smukke huse og en borg med udsigt ud over det hele. Læs mere Stolberg.

Blankenburg

I den nordøstlige del af Harzen ligger den lille by Blankenburg. Byen byder på brostensgader, bindingsværk og en borg på toppen. Læs mere om Blankenburg.

Ilsenburg

Den lille by ligger ved foden af bjergene og er et oplagt udgangspunkt, hvis du vil vandre. Samtidig er byen i sig selv et fint bekendtskab med sin skønne blanding af træhuse og bindingsværk tilsat den brusende flod, Ilse, som løber igennem byen. Læs mere om Ilsenburg.

Clausthal-Zellerfeld

Oppe i bjergene ligger dobbeltbyen Clausthal-Zellerfeld. Byen er ikke så pussenusset som andre Harzen-byer, men den er alligevel interessant – om ikke andet for at få lidt afveksling fra al bindingsværkeriet. Husene her er opført i træ, der er malet i friske farver. Midt i bydelen Clausthal står den enorme trækirke “zum Heiligen Geist”, der er Tysklands største trækirke.

Falkenstein

Burg Falkenstein er en rigtig middelalderborg fra 1100-tallet, der ligger dramatisk placereret på en 134  meter høj bakken i dalen Selketal.

I dag er den gamle forsvarsborg omdannet til museum, hvor du blandt andet kan blive klogere borgens dramatiske historie.

Kaiserpfalz, Goslar

Det kejserlige palads ligger i Goslar og er opført for næsten 1000 år siden og vidner om byens centrale betydning i det tysk-romerske rige.

Paladset blev opført i år 1025, og det blev den tysk-romerske kejser Henrik III’s foretrukne residens. kejserens efterfølger – Henrik IV blev født her.

I dag er paladset indrettet til museum, og der bliver holdt vielser her.

Schloss Herzberg

Det over 900 år gamle Schloss Herzberg i byen af samme navn ligger smukt placeret over byen. Slottets nuværende renæssanceudseende stammer fra 1500-tallet. I dag er slottet indrettet som museum.

Schloss Stolberg

Schloss Stolberg ligger en kort opstigning fra byen af samme navn. Slottet stammer formentlig helt tilbage fra omkring år 1100, og det har i det seneste år gennemgået en omfattende renovering.

Fra udsigtsterrassen er der et godt kig ud over Stolberg og det omkringliggende landskab.

Schloss Wernigerode

Højt over byen Wernigerode ligger Schloss Wernigerode. Slottets historie går tilbage til 1100-tallet og fremstår i dag i barok-klæder efter en ombygning i slutningen af 1600-tallet.

Du kan sagtens tage turen op til slottet til fods, men vil du spare lidt på kræfterne, så kører et lille turisttog nede fra byen.

Schloss Blankenburg

Slottet troner majestætisk over byen på toppen af den 300 meter høje klippe, Blankenstein. Her har det tronet siden 1123, hvor de første bygninger blev opført.

Det er muligt at bestige klippen Blankenstein og kigge ind i den indre gård ved slottet. Vil du helt ind, kan det kun ske via guidede ture.

Overnatning i Harzen

Harzen er en populær feriedestination året rundt, så der er bestemt ikke mangel på overnatningsmuligheder. Der er masser af hoteller i byerne og også ude i naturen. Det samme gælder private overnatningssteder og feriecentre.

Rabat hos Happy Days

Lige nu kan du spare penge på overnatning i Harzen hos vores samarbejdspartner Happy Days. Læs mere her.

Spisesteder i Harzen

Du skal aldrig køre langt for at få fingrende i en schnitzel eller en bratwurst og en stor fadøl. Der er et utal af spisesteder i Harzen – også i det helt små byer og landsbyer.

En ferie i Tyskland kunne gå til Quedlinburg.
Quedlinburg emmer af historie med sine over 2000 bindingsværkshuse.

(Annonce)

Billeder fra Harzen

Billeder fra Harzen

(Annonce)

Kort over Harzen

Kort over Harzen

(Annonce)

Andre ferieområder

Holsteinische Schweiz

Frodige skove med bakker og hundrevis af søer

Ostfriesland

Flotte, flade ferieoplevelser ved Vadehavet

Saale-Unstrut

Smukke dale og floder med hyggelige byer og masser af vinmarker.

Saarsløjfen

Spektakulært naturlandskab ved floden Saar.

Oplev Tyskland