Ilsenburg

Her går industrihistorien og naturoplevelserne hånd i hånd langs floden Ilse

Ilsenburg ligger i et turistmæssigt smørhul. Mod syd breder et skovklædt landskab sig hele vejen op mod Harzens højdepunkt, Brocken. Og få kilometer østpå ligger den populære turistby, Wernigerode.

Ilsenburg er derfor en god base, hvis du vil på opdagelse i Harzen. Samtidig er byen i selv værd at opleve med sit hyggelige centrum, der gennemrisles af floden Ilse, og naturen som nærmest vokser helt ind i byen.

Jern-eventyr

Floden Ilse er allestedsnærværende. Den stærke strøm i floden leverer nemlig et underliggende, brusende soundtrack til din tur gennem byen. Samtidig spiller floden en helt central rolle i byens udvikling.

I 1500-tallet blev de første vandmøller opført til at udnytte energien i den kraftfulde flod, og der blev hurtigt etableret en omfattende jern- og messingindustri i byen. For eksempel skulle Ilsenburg have været kendt for sine gode støbejernsovne. Og selveste den russiske zar var i 1795 forbi for at beundre den buldrende industriby.

Oplagt Harzen-stop

I dag er der stadig tydelige spor af fortidens industri i byen. For eksempel står bygningerne fra et gammelt jernsmelteværk tilbage som smukke industriminder fra 1800-tallet, og restauranten Nagelshütte ligger ligeledes i et gammelt smederi ved floden. Derudover ligger der flere opstemmede søer i byen – med Forellenteich som den mest iøjnefaldende.

Alt i alt er Ilsenburg med sin charmerende bymidte, levende industrihistorie og nærværende natur et oplagt stop i løbet af en Harzen-ferie.

Læs mere:

Rundtur i byen

Ilsenburg er oplagt at slentre rundt i. Byens lillebitte centrum folder sig ud omkring den billedskønne sø, Forellenteich og det fine trærådhus. Herfra fører flere små gader og stræder sydpå langs floden Ilse.

Husk også at slå et smut eller to ind ad de små grusstier, som løber langs baghaverne af byens huse.

Omkring restauranten Nagelshütte begynder naturoplevelserne for alvor, og du kan følge flere stier ind i det grønne.

Klosteret og kirken

Ilsenburgs historie går helt tilbage til 995, hvor en borg med samme navn bliver nævnt. Borgen blev med årene ombygget til først et kloster og sidenhen et lystslot til greverne af Wernigerode-Stolberg. I dag troner det historiske bygningsværk stadig over byen under navnet Kloster Ilsenburg

I den tilhørende klosterhave ligger den lille kirke St. Marien. Kirken er opført i midten af 1100-tallet som hospitalskirke. Kig ind i det stemningsfulde, lille kirkerum.

Ilsenburg er et rigtig godt udgangspunkt, hvis du vil vandre. Lige i udkanten af byen ligger Nationalparkhaus Ilsetal. Herfra folder naturområdet Ilsetal sig ud, og her kan du både gå kort og fladt eller langt og stejlt. Du kan læse mere om de mange muligheder hos Ilsenburgs turistbureau

Stier langs Ilse

Er du til flade strækninger, kan du nøjes følge stien fra byen og ud langs floden Ilse. Her kommer du helt tæt på den brusende flod, og du er omgivet af frodig skov og stejle klipper.
Undervejs passerer du blandt andet den mineralholdige kilde, Prinzess Ilse Quelle.

Ilsestein

Vil du lidt op i højderne, så kan en tur til klippen Ilsestein anbefales. Den knap 500 meter høje klippe ligger omkring to stejle kilometer over Nationalparkhaus Ilsetal og tilbyder fine udsigter over landskabet. Det stemningsfulde kors, der er rejst på klippen, er rejst til minde om de faldne i Napoleonskrigene.

Bäumlerklippe

Er Ilsestein lidt for stor en mundfuld, så kan du begive dig op til Bäumlerklippe i stedet. Fra Nationalparkhaus Ilsetal er der kun nogle få hundrede meter til klippen – men nok til at du bestemt får pulsen op! På vej op til klippen er der gode udsigter over byen.

Klippen har i øvrigt fået sit navn fra en lokal jæger, som efter sigende skulle begået et jalousidrab på sin søn og derefter kastet sig i døden fra klippen.

Heinrich Heine Weg til Brocken

Vil du på den helt store vandretur, så kan du vælge den berømte Heinrich Heine Weg. Den godt 10 kilometer lange rute tager dig hele vejen op til Harzens højeste bjerg, Brocken. Undervejs passerer du flere vandfald.

Turen skulle være temmelig anstrengende, og man skal være forberedt på barskt vejr på toppen. (Vi opgav selv at begive os afsted på grund af stærk vind).

Harzen

Ilsenenburg ligger i den nordlige del af Harzen – et smukt naturområde med skovklædte bakker og smukke dale. Læs mere om Harzen.

Blankenburg

30 kilometer østpå ligger den lille by Blankenburg og lokker med bindingsværk og et flot slot med udsigt. Læs mere om Blankenburg.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 55 kilometer nordpå. Læs mere om Braunschweig.

Goslar

Den gamle mineby Goslar er en utrolig velbevaret by 30 kilometer vestpå. Læs mere om Goslar.

Helmstedt

55 kilometer nordpå ligger den hyggelige by, Helmstedt. Lige uden for byen kan du se den største tidligere grænseovergang mellem Øst- og Vesttyskland. Læs mere om Helmstedt.

Königslutter am Elm

45 kilometer nordpå ligger den grønne by Königslutter am Elm, der især er berømt for sin velbevarede domkirke. Læs mere om Königslutter am Elm.

Osterwieck

15 kilometer nordpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

Quedlinburg

Quedlinburg ligger små 40 kilometer øst for Ilsenburg og er et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen. Læs mere om Quedlinburg.

Wernigerode

Bare 9 kilometer østpå ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Læs mere om Wernigerode.

Spisesteder

Der findes udmærket udbud af spisesteder i byen, størrelsen taget i betragtning. Se mere hos Tripadvisor

Overnatning

Ilsenburg er en populær base for vandrere, og der er derfor mange overnatningsmuligheder. Vi overnattede i en udmærket fire personers ferielejlighed i centrum (Ferienwohnung zur Silbertanne).

Rabat hos Happy Days

Lige nu kan du spare penge på overnatning i Harzen hos vores samarbejdspartner Happy Days. Læs mere her.

Ilsenburg19
Ilsenburg er omgivet af fantastisk natur

(Annonce)

(Annonce)

Billeder fra Ilsenburg

Billeder fra Ilsenburg

Kort over Ilsenburg

Kort over Ilsenburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Blankenburg

Harzen-hit med bindingsværk, brosten og slot

Goslar

Ældgammel mineby i Harzen

Osterwieck

Bindingsværksby lige nord for Harzen

Wernigerode

Wernigerode

Klassisk bindingsværksidyl a la Harzen

Oplev Tyskland