Blankenburg

Stemningsfuld slotsby ved foden af Harzen

Blankenburg er en klassisk Harzen-by med bindingsværkshuse og smuk natur i baghaven. Den lille by er opstået ved foden af kalkstensklippen Blankenstein, der er toppet af slottet Blankenburg.

De brostensbelagte gader snor sig opad mod slottet på toppen, og undervejs står bindingsværkshusene på sirlig rad og række. En stor del af byens yndige bindingsværkshuse er i øvrigt af en nyere dato end mange af nabobyernes, da Blankenburg i 1836 blev hærget af en brand.

Kast et ekstra kig på det fine renæssancerådhus og den rustikke middelalderkirke på vejen op mod slottet. Fra toppen af klippen Blankenstein – i godt 300 meters højde – er der en god udsigt ind over det nordlige Harzen.

Fra slot til (næsten) skrot

Vil du besøge slottet på toppen af byen, så skal du melde dig på en guidet tur. Ellers må du nøjes med at kigge ind i slottets indre gård – og ud over det storslåede landskab fra panoramaterrassen.

Blankenburg ligger i dag i delstaten Sachsen-Anhalt, men var egentlig en del af Fristaden Braunschweig, hvis øvrige områder blev en del af den britiske zone og sidenhen Vesttyskland efter 2. verdenskrig. Men lige præcis Blankenburg endte i stedet med at tilfalde den russiske zone og blev derfor en del af Østtyskland.

Hvor mange andre forfaldshistorier begynder med indlemmelsen i Østtyskland, begynder slottet Blankenburgs faktisk med Genforeningen i stedet. For på det tidspunkt blev det østtyske tekniske gymnasium, som ellers havde holdt til på slottet, lukket.

Siden da har slottet stået tomt og overladt til et langsomt forfald. En lokal aktionsgruppe arbejder dog ihærdigt på at bevare det historiske bygningsværk. Andet ville da også være synd, for det er et fint slot, der står deroppe på toppen af Blankenburg.

Læs mere:

Rådhuset

Rathaus Blankenburg ligger på torvet ved foden af den stejle stigning op til slottet. Den fine renæssancebygning stammer fra 1546, og bygningen bruges stadig som rådhus i byen.

Kirken

Middelalderkirken St. Bartholomäus ligger nogle trappetrin videre op imod slottet, når du kommer fra rådhuset. Kirken er opført i 1246 og blev kort tid derefter omdannet til et dobbeltkloster for både cisterciensernonner og munke, som repræsenterede augustiner-Chorherren-ordenen. Efter reformationen forsvandt både munke og nonner, og St. Bartholomäus blev en almindelig kirke igen.

Slottet

Schloss Blankenburg er uden tvivl byens største seværdighed. Slottet troner majestætisk over byen på toppen af den 300 meter høje klippe, Blankenstein. Her har det tronet siden 1123, hvor de første bygninger blev opført.

I 1500-tallet blev slottet både ombygget i renæssancestil for sidenhen at bryde i brand. Det nuværende udseende er resultatet af barokke ombygninger i 1700-tallet.

Slottet tilhørte frem til 2. Verdenskrig kurfyrstendømmet Braunschweig-Lüneburg. Herefter blev bygningerne brugt som teknisk gymnasium i det tidligere Østtyskland, inden slottet helt blev forladt ved Genforeningen.

I dag kæmper den lokale aktionsgruppe Verein Rettung Schloss Blankenburg for at redde slottet fra at gå helt i forfald.

Det er muligt at bestige klippen Blankenstein og kigge ind i den indre gård ved slottet. Vil du helt ind, kan det kun ske via guidede ture.

Harzen

Blankenburg ligger i den nordlige del af Harzen – et smukt naturområde med skovklædte bakker og smukke dale. Læs mere om Harzen.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 65 kilometer nordpå. Læs mere om Braunschweig.

Goslar

Den gamle mineby Goslar er en utrolig velbevaret by 50 kilometer vest for Blankenburg. Læs mere om Goslar.

Ilsenburg

30 kilometer vestpå ligger den lille by Ilsenburg omgivet af stor natur. Læs mere om Ilsenburg.

Königslutter am Elm

70 kilometer nordpå ligger den grønne by Königslutter am Elm, der især er berømt for sin velbevarede domkirke. Læs mere om Königslutter am Elm.

Osterwieck

40 kilometer nordvestpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

Quedlinburg

Quedlinburg ligger blot 15 kilometer øst for Blankenburg og er et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen. Læs mere om Quedlinburg.

Wernigerode

Knap 20 kilometer vestpå ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Over byen troner middelalderslottet Schloss WernigerodeLæs mere om Wernigerode.

Spisesteder

Blankenburg bugner ikke af spisesteder på samme måde som nogle af de mest besøgte byer i Harzen, men der er alligevel et pænt udvalg. Find et spisested hos Tripadvisor

Overnatning

Der er gode muligheder for at finde en soveplads i eller omkring Blankenburg. Se mere hos Booking.com.

Udsigt fra slottet.
Udsigt fra slottet.

(Annonce)

Billeder fra Blankenburg

Billeder fra Blankenburg

Kort over Blankenburg

Kort over Blankenburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Ilsenburg

Harzen-by omgivet af natur

Königslutter am Elm

Kejserby med kalk og øl

Quedlinburg

Quedlinburg

Et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen.

Wernigerode

Wernigerode

Klassisk bindingsværksidyl a la Harzen

Oplev Tyskland