Quedlinburg

Helstøbt middelderby svøbt i bindingsværk

“Antallet og den høje kvalitet af bindingværkshusene gør Quedlinburg til et ekseptionelt eksempel på en europæisk middelalderby.”

Sådan lyder beskrivelsen af Quedlinburg på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Og hvis du holder ferie i byen, så kan du kun nikke samstemmende. 

Med omkring 2000 bindingsværkshuse fordelt over otte århundreder er byen virkelig et stykke levende historie – en historie, der strækker helt tilbage til middelalderen, hvor byen var en vigtig handelsby og hovedstad i Det Østfrankiske Rige.

Oplagt til slentreture

Quedlinburg er sådan en by, der indbyder til lange slentreture på må og få, hvor man bare snuser stemningen ind og kigger på huse og mennesker.

Her er smukke gamle kirker og tårne, stemningsfulde pladser og hyggelige små gyder, hvor de gamle bindingsværkshuse næsten ser ud til at være ved at snuble over hinanden og vælte ud på brostenene.

Kort sagt: Quedlinburg er et oplagt feriemål, hvis du er til afslappet mellemtysk middelalder på den gode måde!

Læs mere:

Bindingsværksmuseet

Med 2069 bindingsværkshuse i byen, må Quedlinburg siges at være det oplagte sted at placere et museum for bindingsværkshuse.

Museet er (selvfølgelig) placeret i et af byens ældste bindingsværkshuse, der er opført i starten af 1300-tallet. På museet kan du få hele historien om bindingsværksbyggeriet og hvordan husene har udviklet sig igennem århundrederne.

Borgen og kirken på bakken

Lige uden for den gamle bydels mure ligger en lille bakketop. Herpå ligger den romanske kirke St. Servatius, der af UNESCO bliver betegnet som et mesterværk i romansk kirkebyggeri. Og ved siden af kirken ligger slottet, hvis historie går helt tilbage til 800-tallet, hvor slottet var et af de steder, hvor de tyske kejsere regerede riget fra. Slottet er i dag museum.

Markedspladsen

Byens centrale plads, der er omgivet af fornemme bindingsværkshuse. Her står rådhuset fra 1300-tallet med St. Benediktii-kirken lige bagved. Kirken er fra 1200-tallet. Pladsen er et oplagt sted at starte eller slutte en slentretur i Quedlinburg.

Harzen

Quedlinburg er den nordøstlige indgang til Harzen – et smukt naturområde med skovklædte bakker og smukke dale.

Læs mere om Harzen.

Blankenburg

Blot 15 kilometer fra Quedlinburg ligger den lille by Blankenburg og lokker med bindingsværk og et flot slot med udsigt. Læs mere om Blankenburg.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 85 kilometer nordvestpå. Læs mere om Braunschweig.

Helmstedt

60 kilometer nordpå ligger den hyggelige by, Helmstedt. Lige uden for byen kan du se den største tidligere grænseovergang mellem Øst- og Vesttyskland. Læs mere om Helmstedt.

Ilsenburg

40 kilometer vestpå ligger den lille by Ilsenburg omgivet af stor natur. Læs mere om Ilsenburg.

Osterwieck

47 kilometer nordvestpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

Wernigerode

30 kilometer vest for Quedlinburg ligger Wernigerode, der lokker med betagende bindingsværkshuse toppet af et slot.

Læs mere om Wernigerode.

Burg Falkenstein

Burg Falkenstein 20 kilometer syd for Quedlinburg er en rigtig middelalderborg fra 1100-tallet, der ligger dramatisk placereret på en 134  meter høj bakken i dalen Selketal.

I dag er den gamle forsvarsborg omdannet til museum, hvor du blandt andet kan blive klogere borgens dramatiske historie.

Lutherstadt Eisleben

60 kilometer sydøst for Quedlinburg ligger byen Eisleben – der har fået tilnavnet Lutherstadt. For det var her, den berømte præst og reformator, Martin Luther blev født (og døde). Læs mere om Lutherstadt Eisleben.

Overnatning

Der er masser af overnatningssteder i Quedlinburg. Både ferielejligheder og private overnatningssteder i den billige ende og luksuriøse hoteller. Læs mere på Booking.com.

Spisesteder

Byen får besøg af rigtig mange turister året rundt, så her er også rigeligt med restauranter, cafeer og konditorier. Læs mere på Tripadvisor.

Quedlinburg er lig med bindingsværksidyl.
Quedlinburg er lig med bindingsværksidyl.

(Annonce)

Billeder fra Quedlinburg

Billeder fra Quedlinburg

Kort over Quedlinburg

Kort over Quedlinburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Blankenburg

Harzen-hit med bindingsværk, brosten og slot

Lutherstadt Eisleben

Martin Luthers hyggelige fødeby

Stolberg

Stolberg

Stemningsfuld miniby i grønne omgivelser

Wernigerode

Wernigerode

Klassisk bindingsværksidyl a la Harzen

Oplev Tyskland