Saale-Unstrut

Bølgende bakkelandskab beklædt med middelalderborge og vinmarker

De to floder Saale og Unstrut har lagt navn til det spændende natur- og kulturområde Saale-Unstrut, der befinder sig i det sydvestlige Sachsen-Anhalt og i en lille bid af Thüringen. Her er der smukke dale, salte kurbyer, velsmagende vin og dramatiske borge på kanten af klippetoppene.

Floderne og de frodige bakker har givet grobund til det gode liv i mange år – ja faktisk helt tilbage til i hvert fald år 1600 før vor tidsregning. Det vidner det spektakulære arkæologiske fund af den såkaldte Himmelskive om. Den lille runde bronzeskive er dekoreret med sol, måne og stjerner og regnes for at være et af de mest betydelige arkæologiske fund i nyere tid. Skiven er i dag udstillet på et museum i Halle, men en kopi kan ses i et futuristisk byggeri tæt på byen Nebra.

Oplagt til aktiv ferie tilsat alkohol

Der findes mange forskellige vandre- og cykelruter i det bakkede landskab. Undervejs kan du gøre gode stop ved rustikke middelalderborge og i hyggelige byer som Naumburg, Bad Kösen og Freyburg.

De mange vinranker, som dominerer landskabets sydvendte skråninger, giver også et praj om, at Saale-Unstrut er Tysklands nordligste vindistrikt med i alt små 700 hektar vinmarker. Der er mange små og store vinproducenter strøet omkring i området, som udgør et oplagt stop på din rundtur.

Uanset, om du er til vin eller ej, så bidrager de mange vinklædte marker til en næste sydlandsk stemning her i det østtyske.

Læs mere:

Vin

Saale-Unstrut er Tysklands nordligste vindistrikt. Det kølige klima og den kalkholdige jord gør området ideelt til hvidvin, og det er da også primært de hvide varianter, der bliver dyrket på markerne.

De to mest udbredte druer er Riesling og Müller-Thurgau, men der findes også mange andre varianter at smage på. For eksempel Grauburgunder og den røde Spätburgunder.

Den største og mest kendte producent i Saale-Unstrut er Rotkäppchen, som først og fremmest er kendt for sin sekt, men som også producerer andre slags vin. Vil du smage på de boblende dråber, så sæt kursen mod byen Freyburg, hvor du kan besøge Rotkäppchens historiske sekt-kælder.

En anden vinproducent i spektakulære omgivelser er Kloster Pforta. Som navnet antyder, bliver vinen produceret på markerne omkring det historiske kloster Pforta, og du kan gøre dine vinkøb i en butik i det gamle klosterkompleks.

Naumburg

Med sine cirka 35.000 indbyggere er Naumburg den største by i Saale-Unstrut og bestemt et besøg værd. Der venter mange smukke historiske bygninger i den næsten bilfri bymidte – med den imponerende domkirke som den absolutte topattraktion. Læs mere om Naumburg.

Bad Kösen

Har du lyst til at kurophold af den mere kuriøse slags, så sæt kursen mod Bad Kösen. Den lille kurby ligger 10 kilometer fra Naumburg og byder på grønne parker, mondæne bygninger og gode vandremuligheder. Mest spektakulært er dog byens levende saltindustri, som kommer til udtryk i form af en 320 meter lang mur, som stadig blive brugt til at producere salt, og som samtidig sørger for helsebringende saltholdig luft. Læs mere om Bad Kösen.

Freyburg

Denne charmerende by bliver ofte omtalt som Saale-Unstruts vinhovedstad – og med god grund. Vinmarkerne når helt ned til den gamle bymur, og områdets storproducent, Rottkäppchen, har sit hovedsæde i byen. Over byen troner middelalderborgen Neuenburg. Læs mere om Freyburg.

Oplevelser i naturen

Der findes mange gode vandre- og cykelstier, hvis du vil på opdagelse i Saale-Unstrut. Her er et par eksempler. Du kan finde flere bud på Saale-Unstruts hjemmeside for turister

Vandretur fra Bad Kösen til Rudelsburg

Bor du i Bad Kösen, kan du for eksempel tage en små 10 kilometer lang rundtur til middelalderborgen Rudelsburg og tilbage igen. Turen starter langs floden Saale og stiger derefter op igennem den frodige skov til borgen Rudelsburg, som ligger dramatisk på en klippetop. Læs mere om gåturen hos Saale-Unstrut Tourismus

Cykeltur langs vinmarkerne

Vil du helt tæt på vinmarkerne, så kan du følge den 60 kilometer lange rute Weinstrasse Saale-Unstrut. Ruten tager dig forbi masser af vinmarker og områdets øvrige seværdigheder.

Kloster Pforta

Mellem Bad Kösen og Naumburg ligger det tidligere kloster Pforta. Klosteret er opført i 1100-tallet, og har siden Reformationen fungeret som skole. Blandt kendte elever er filosoffen Friedrich Nietzsche.

Som besøgende må du gerne gå rundt mellem de mange skolebygninger, ligesom du kan kigge ind i klosterkirken. Ved klosteret kan du desuden købe lokal vin, som er dyrket på de omkringliggende marker.

Borgruinerne Rudelsburg og Saaleck

I vandreafstand fra Bad Kösen ligger der to billedskønne borgruiner med få hundrede meters mellemrum. Rudelsburg fra 1050 er som taget ud af en billedbog om ridderborge, som den ligger dér på en klippe med udsigt over landskabet. Når du har krydset vindebroen, kan du kigge dig omkring i den indre borggård eller tage turen til toppen af vagttårnet. Der ligger også en restaurant inde i borgen.

Nogle få hundrede meter fra Rudelsburg ligger ruinerne af den knap så velbevarede Burg Saaleck. Man kan gå ad stier mellem de to borgruiner.

Borgen Neuenburg

Over Freyburg troner middelalderborgen Neuenburg, som er opført i 1090 af Thüringens greve Ludwig der Springer. Borgens navn hentyder til, at der var tale om en ny borg som supplement til den eksisterende borg, Wartburg, i det vestligste Thüringen.

Borgens indre er i dag indrettet til museum med fokus på tidligere tiders liv på borgen, ligesom her er vinmuseum og urmuseum. Læs mere her.

Er du ikke museumsklar, kan du stadig godt få et kig ind i indergården uden at betale entré, ligesom du kan nyde de fine udsigter fra borgens ydre gård. Du kan også gå en tur op i det fritstående tårn ”Dicker Wilhelm” fra 1150. Det 23 meter høje tårn har fået sit runde navn på grund af de 2,85 meter tykke mure.

Domkirken i Naumburg

Naumburger Dom St. Peter und St. Paul er uden tvivl topattraktionen i byen. Kirken er grundlagt i 1028, ombygget til sit nuværende udseende i 1200-tallet og har siden 2018 været optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Domkirken regnes for lidt af et mesterværk inden for romansk arkitektur og især kirkens ene kor regnes for at være en sand lækkerbisken for folk med hang til det romanske. Koret fremviser fine statuer af 12 af kirkens donorer, som alle er skabt af en ukendt stenhugger, som i dag går under navnet ”Naumburg Mesteren”.

Udover den smukke kirkebygning inkluderer et besøg i Naumburger Dom også en rundtur i den stemningsfulde klostergård og et bagvedliggende haveanlæg.

Sejltur på Saale ved Bad Kösen.
Saale er velegnet til kanoture

(Annonce)

Billeder fra Saale-Unstrut

Billeder fra Saale-Unstrut

Kort over Saale-Unstrut

Kort over Saale-Unstrut

(Annonce)

Andre ferieområder

Nationalpark Eifel

Eifel

Skønne naturoplevelser tæt på Nederlandene og Belgien

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Mosel

Vin, natur, borge og hyggelige landsbyer

Saarsløjfen

Spektakulært naturlandskab ved floden Saar.

Oplev Tyskland