Helstøbte bindings-værker

Tyskland bugner af hyggelige byer fulde af bindingsværksbyggerier

Farverige eller sort-hvide. Simple eller rigt ornamenterede. Rette eller sammensunkne.

Tyskland bugner af bindingsværkshuse i alle former og farver, så er du vild med den historiske bygningsstil, så vil du elske en rundtur i mange af landets velbevarede små- og mellembyer.

Her er der nemlig en koncentration af bindingsværkshuse, der er højere end noget andet sted i verden.

Middelalderens foretrukne hus

I middelalderen var bindingsværk den mest udbredte måde at bygge huse på. Op imod 90 procent af husbyggeriet dengang var bygget op omkring en skeletkonstruktion af træ, hvor mellemrummene var fyldt ud med ler eller mursten.

Det var ikke kun almindelige huse, der blev bygget i bindingsværksstilen. Det gjaldt også lagerbygninger, fæstningsanlæg, hospitaler og kirker.

Fra simple til stilfulde

Med årene udviklede bindingsværksbyggeriet sig. I starten var husene simple højstolpehuse, men i løbet af middelalderen udviklede husene sig. For eksempel kom der en ekstra fremskudt etage på, der ragede længere ud end underetagen.

Efterhånden blev husene også mere detaljerede med forskellige træsnit og -dekorationer, og man fandt ud af, hvordan man kunne skabe en overetage, der ikke var fremskudt.

Lokale særpræg

I dag er mange af de bindingsværkshuse, man støder på i den nordlige del af Tyskland opført efter nedersachsisk byggeskik med fremskudte overetager, en uafbrudt række af vinduer og inskriptioner og dekorationer over døren.

Men der findes også andre forskellige retninger. I det østlige Tyskland i området Oberlausitz findes de såkaldte “umgebindehäuser”, der kombinerer klassiske træhuse med bindingsværk og sten, og i området omkring floden Weser får dekorationerne på bindingsværkshusene fuld skrue med weser-renæssancestilen.

Bybillede fra Alsfeld.
En bindingsværkselskers drøm... Alsfeld har omkring 700 historiske bindingsværkshuse.

(Annonce)

Vil du opleve bindingsværkshistorien helt tæt på, så er der adskillige små og mellemstore byer især i Midttyskland, der vil være oplagte mål for din ferie. Især i Harzen og delstaterne Hessen, Niedersachsen og Sachsen-Ahalt er der masser af bindingsværk.

Her er nogle sikre bindingsværkshits:

Alsfeld

Over 700 bindingsværkshuse gemmer sig i byen Alsfeld, der ligger i delstaten Hessen. Læs mere om Alsfeld.

 

Celle

Over 400 restaurerede bindingsværkshuse står side om side i den charmerende gamle bydel i Celle. Læs mere om Celle.

 

Fritzlar

En betagende by med bindingsværk, forsvarstårne og en velbevaret bymur. Byen ligger 500 kilometer fra den dansk/tyske grænse. Læs mere om Fritzlar.

 

Goslar

Den gamle mineby Goslar er en utrolig velbevaret by og har hundredvis af velbevarede bindingsværkshuse. 400 kilometer fra den dansk/tyske grænse. Læs mere om Goslar.

 

Hannoversch Münden

Hyggelig bindingsværksby, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. 450 kilometer fra den dansk/tyske grænse. Læs mere om Hannoversch Münden.

 

Osterwieck

Lige nord for Harzen ligger den historiske by, Osterwieck med sine 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

 

Quedlinburg

Med omkring 2000 bevarede bindingsværksbyer er Quedlinburg nok en af de mest bindingsværkstunge byer i Tyskland. 450 kilometer fra den dans/tyske grænse. Læs mere om Quedlinburg.

 

Stade

Denne velbevarede tidligere hansestad tæt på Hamburg har en kompakt bymidte garneret med en del bindingsværkshuse. Læs mere om Stade.

 

Wernigerode

En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. 425 kilometer fra den dansk/tyske grænse. Læs mere om Wernigerode.

Tyskland er stolt af sin bindingsværkshistorie. Faktisk så stolt, at man har lavet flere forskellige ruter, der fører dig igennem en række forskellige bindingsværksperler.

Deutsche Fachwerkstrasse kan du kigge nærmere på ruterne og læse mere om byerne, du støder på undervejs -fra Stade i nord til Bodensee i syd.

For at ramme den nordligste bindingsværksrute, skal du sætte kursen mod den tidligere hansestad, Stade, der ligger 200 kilometer fra den dansk/tyske grænse.

Billeder fra bindingsværksbyer

Flere temaer

Plönlein i Rothenburg ob der Tauber

Gode stop langs A7

Tag et selvvalgt motorstop i en af disse billedskønne byer på din vej sydpå

Julemarkeder

Intet slår et tysk julemarked, når det kommer til at få julehyggen helt i top.

Runde landsbyer

Oplev en perlerække af velbevarede runde landsbyer i Niedersachsen

Tur langs jerntæppet

Tysklands historie

Læs 10 nedslag i den begivenhedsrige tyske historie

Oplev Tyskland