Tyskland bugner af hyggelige byer fulde af bindingsværksbyggerier
Farverige eller sort-hvide. Simple eller rigt ornamenterede. Rette eller sammensunkne.
Tyskland bugner af bindingsværkshuse i alle former og farver, så er du vild med den historiske bygningsstil, så vil du elske en rundtur i mange af landets velbevarede små- og mellembyer.
Her er der nemlig en koncentration af bindingsværkshuse, der er højere end noget andet sted i verden.
Middelalderens foretrukne hus
I middelalderen var bindingsværk den mest udbredte måde at bygge huse på. Op imod 90 procent af husbyggeriet dengang var bygget op omkring en skeletkonstruktion af træ, hvor mellemrummene var fyldt ud med ler eller mursten.
Det var ikke kun almindelige huse, der blev bygget i bindingsværksstilen. Det gjaldt også lagerbygninger, fæstningsanlæg, hospitaler og kirker.
Fra simple til stilfulde
Med årene udviklede bindingsværksbyggeriet sig. I starten var husene simple højstolpehuse, men i løbet af middelalderen udviklede husene sig. For eksempel kom der en ekstra fremskudt etage på, der ragede længere ud end underetagen.
Efterhånden blev husene også mere detaljerede med forskellige træsnit og -dekorationer, og man fandt ud af, hvordan man kunne skabe en overetage, der ikke var fremskudt.
Lokale særpræg
I dag er mange af de bindingsværkshuse, man støder på i den nordlige del af Tyskland opført efter nedersachsisk byggeskik med fremskudte overetager, en uafbrudt række af vinduer og inskriptioner og dekorationer over døren.
Men der findes også andre forskellige retninger. I det østlige Tyskland i området Oberlausitz findes de såkaldte “umgebindehäuser”, der kombinerer klassiske træhuse med bindingsværk og sten, og i området omkring floden Weser får dekorationerne på bindingsværkshusene fuld skrue med weser-renæssancestilen.