Alsfeld

Eventyrlig modelby på kanten af Rødhætteland

Alsfeld er prototypen på den middelalderlige midttyske bindingsværksby. I de kringlede gader i byens historiske centrum fortæller de mange stemningsfulde bindingsværkshuse en århundredlang byhistorie, som kulminerer på markedspladsen med det spektakulært eventyrlige rådhus.

Det historiske centrum i Alsfeld er så smukt restaureret, at byen er udnævnt til europæisk modelby for bybevaring – og det forstår man godt. For den kompakte bymidte fremstår virkelig som en helstøbt herlighed.

En rigtig ruteby

I gamle dage var Alsfeld en vigtig handelsby, og byen blomstrede især i 1500-tallet. I dag har byen stadig en central placering – dog først og fremmest på en del af de mange turistruter, der findes i Tyskland.

Alsfeld befinder sig på bindingsværksruten ”Deutche Fachwerkstrasse”, hvor den har en helt naturlig placering med sine utallige bindingsværkshuse. Derudover har Alsfeld en plads på eventyrruten ”Deutsche Märchenstrasse”, hvor byen ligger lige ved porten til det område, der i dag omtales som ”Rødhætteland”.

Sidst men ikke mindst er byen også en del af pilgrimsruten Lutherweg, der strækker sig mellem byerne Eisenach og Worms. Alsfeld var nemlig en af de første tyske byer, som tog Martin Luthers reformationstanker til sig – takket være Luthers elev, Tilemann Schnabel, som boede i byen. Luther besøgte også selv byen i 1521.

Uanset om du er til turistruter eller ej, så bør din ferierute-planlægning ikke styre udenom Alsfeld, hvis du har planer om et besøg i det midttyske.

Læs mere:

Altstadt

Bybillede fra Alsfeld.

Alsfelds historiske centrum er i sig selv én stor seværdighed, og det er en oplevelse i sig selv bare at gå omkring på må og få og kigge på den århundredgamle bygningsmasse. Bindingsværkshusene springer naturligt i øjnene, men læg også mærke til de mange gamle huse, der er beklædt med små plader af skifer.

Markedspladsen

Markedspladsen i Alsfeld

Midt i den gamle by ligger byens markedsplads, som er det naturlige samlingspunkt i Alsfeld. Pladsen byder på et væld af fornemme 1500-talshuse. Mest iøjnefaldende er rådhuset fra 1516, hvis eventyrlige bindingsværkskrop og -tårne hviler på et sæt buegange. Det fuldmurede ”Weinhaus” der ligger ved siden af rådhuset er også lidt af en øjefryd. Bag markedspladsen ligger byens hovedkirke, Walpurgiskirche.

Leonhard-tårnet

Leonard-tårnet i Alsfeld

I den sydlige ende af Alsfeld står Leonhardturm fra 1300-tallet. Det er en af de få tilbageværende rester af datidens bymur.

Bad Wildungen

50 kilometer nordpå ligger den hyggelige kurby Bad Wildungen. Her er både badeanstalter og bindingsværk. Læs mere om Bad Wildungen.

Fritzlar

Roland-brønden i Fritzlar.

55 kilometer nord for Alsfeld ligger denne betagende by med bindingsværk, forsvarstårne og en velbevaret bymur. Læs mere om Fritzlar.

Hannoversch Münden

Bybillede fra Hann. Münden
Hyggelig by godt 100 km nord for Alsfeld, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. Læs mere om Hannoversch Münden.

Homberg

57 kilometer fra Alsfeld ligger den hyggelige by, Homberg. Her er der bindingsværk og en borgruin på en bakketop. Læs mere om Homberg.

Marburg

Bybillede fra Marburg

45 kilometer vest for Alsfeld ligger denne bakkede universitetsby, der lokker med en stemningsfuld bymidte og gode udsigter fra slottet på toppen af byen. Læs mere om Marburg.

Melsungen

Bybillede fra Melsungen.

70 kilometer nordpå ligger Melsungen, der byder på smukke bindingsværkshuse og en historisk 1500-talsbro. Læs mere om Melsungen.

Spisesteder

Der ligger en god håndfuld spisesteder rundt omkring i byen – og især ved byens markedsplads. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Alsfeld er ikke nogen stor by, men der findes lidt forskellige muligheder for at tilbringe natten i byen. Se mere hos Booking.com.

Bybillede fra Alsfeld.
Der ligger mange fornemme 1500-talsbygninger på markedspladsen.

(Annonce)

Billeder fra Alsfeld

Billeder fra Alsfeld

Kort over Alsfeld

Kort over Alsfeld

(Annonce)

Byer i nærheden

Fritzlar

En anbefalelsesværdig afstikker fra motorvej A7

Homberg

Borgruin og bindingsværk

Marburg

Bakket studenterby med historisk bydel

Melsungen

Skovhugger-by med historisk bro og bedårende bindingsværk

Oplev Tyskland