Edersee

Smuk natur og ægte feriestemning omkring den store kunstige sø

Ved Edersee mødes den uberørte natur og den menneskeskabte natur i skøn forening. Her gennemskæres skovklædte bakker af søen Edersee, som blev skabt i 1914 med hjælp fra en imponerende 47 meter høj dæmning.

På et klippefremspring over søen troner slottet Waldeck, hvorfra du har et fremragende overblik over søen og den omkringliggende nationalpark Kellerwald-Edersee.

I kort køreafstand fra Edersee finder du desuden de to seværdige byer, Fritzlar og Bad Wildungen, som sætter to tykke streger under områdets ferieappel.

Læs mere:

Edersee – kunstig sø med landsbyer på bunden

Før 1914 fandtes Edersee ikke. I stedet var der bare floden Eder, som passerede området på sin 177 kilometer lange rejse mod sit udløb i floden Fulda. Men så blev dæmningen rejst, og flodstykket omdannet til en kæmpesø.

Edersee rummer 200 millioner kubikmeter vand, og de store vandmængder oversvømmede blandt andet de tre små landsbyer, Asel, Berich og Bringhausen, som oprindeligt lå ud til floden.

Når der er lavvande i søen, kan man stadig se resterne af landsbyerne dukke op fra vandmasserne. Det samme gælder den gamle bro, Aseler Brücke, som man endda kan gå tørskoet henover, når vandet er faldet med 10 meter i forhold til søens normale vandstand.

Vil du opleve søen fra tætteste hold, kan du leje en båd ved dæmningen og sejle ud på opdagelse. Du kan også sætte dig til rette i en af de forskellige turbåde, som sejler på søen.

Dæmningen Edertalsperre

Det er et imponerende bygningsværk, som står som en solid stopklods i den ene ende af Edersee. Dæmningen Edertalsperre stod færdig i 1914, og den tryllede dermed et stykke af floden Eder om til søen Edersee.

Søen blev skabt for at kontrollere vandmasserne ved den vigtige og nærliggende flod Weser, og de store vandmængder blev i samme omgang udnyttet som vandkraft.

Dæmningen er 47 meter høj og næsten 400 meter lang, og på toppen er der anlagt en lille promenade, så du kan krydse søen.

Når du går dér midt på dæmningen og kigger ud på den rolige sø til den ene side, og et flere meter højt frit fald til den anden side, fornemmer du virkelig, hvordan det menneskeskabte bygningsværk formår at tøjle naturen.

I 1943 blev dæmningen sprunget i luften af et britisk bombefly, og det skabte en enorm katastrofe, da 160 millioner kubikmeter vand blev sluppet løs. Tyskerne fik dog genopført dæmningen på bare fire måneder – med ufrivillig hjælp fra cirka 2000 krigsfanger.

Nationalpark Kellerwald-Edersee

Syd for Edersee breder Nationalpark Kellerwald-Edersee sig. Det er et 7688 hektar stort naturområde, som stort set ligger uberørt. Derfor er adgangen til nationalparken begrænset til yderområderne. Her kan du til gengæld følge i alt 19 forskellige vandreruter på mellem 3 og 10 kilometer.

Du kan også besøge den smukt beliggende zoologiske have, Wildtierpark Edersee, som huser 21 forskellige hjemhørende dyr fra den tyske natur. Der er blandt andet et fint rovfugleshow.

Slottet Waldeck

Et af højdepunkterne ved Edersee er slottet Waldeck med sin populære udsigtsplatform. Slottet ligger dramatisk på et klippefremspring 120 meter over Edersee. Herfra er der en storartet udsigt over alle herlighederne.

Slottes historie går tilbage til 1100-tallet, og det tilhørte i mange århundreder grevskabet Waldeck – og sidenhen Waldeck-Pyrmont.

Efterhånden mistede slottet sin betydning, og det blev en overgang omdannet til militæranlæg. Siden har bygningerne både fungeret som arkiv og skovforvaltning, inden det i 1906 blev omdannet til hotel for første gang. I 2009 rykkede endnu et hotel ind på slottet

Selvom du ikke har planer om at investere i en nat på slottet, så kan du stadig nyde godt af udsigten deroppefra. Der er nemlig fri adgang til slotsgården og den tilstødende udsigtsplatform.

Det kan også betale sig at slå et lille smut forbi byen Waldeck, som byder på en fin lille kirke, en hyggelig markedsplads og gode udsigter.

Vil du ankomme til slottet på spektakulær vis, så kan du tage plads i en af gondolvognene på den gamle bjergbane, som fragter dig fra søen og op til toppen.

Kurbyen Bad Wildungen

15 kilometer fra dæmningen ved Edersee ligger den historiske kurby, Bad Wildungen. Her venter der en fin blanding af mondæne kurbygninger fra starten af 1900-tallet og en lille middelalderbykerne, der er fuld af skæve bindingsværkshuse og omgivet af en delvist bevaret bymur. Læs mere om Bad Wildungen.

Byperlen Fritzlar

20 kilometer fra dæmningen ved Edersee finder du middelalderbyen Fritzlar. Den lille by er omkranset af en gammel bymur med masser af tårne, og på markedspladsen står de historiske huse skulder ved skulder. Læs mere om Fritzlar.

 

Oplevelser i børnehøjde

Edersee er et godt sted at sigte imod, hvis du planlægger en ferie med børnene. Her er nemlig masser at give sig til. Her er nogle forslag:

Trætopvandring
Vil du opleve Edersee fra toppen, så kan du besøge områdets trætopsti. Læs mere her

Udsigtsplatformen ved Waldeck
Udsigten fra slottet er fremragende (og gratis), og kanoerne bidrager til den dramatiske stemning.

Dæmningen
Gå en tur over den spektakulære dæmning. Turen er små 400 meter.

Zoo
Den lille zoologiske have, Wildtierpark Edersee giver en fin præsentation af de lokale dyr. Rovfugleshowet er også spændende at overvære.

Det omvendte hus


Der er bare noget sjovt ved at gå ind i et hus, hvor alting vender på hovedet. Sådan et hus kan du besøge ved Edersee.

Bjergbaner
Vil du op i højderne (og spare benene samtidig), så kan du besøge to bjergbaner. Den ene er Waldecker Bergbahn, som tager dig fra Edersee til slottet Waldeck. Den anden er Strandseilbahn zum Peterskopf, som tager dig op på toppen af det 532 meter høje bjerg Peterskopf.

Fra udsigtsplatformen ved slottet Waldeck er der en fornem udsigt over Edersee og nationalparken Kellerwald-Edersee
Fra udsigtsplatformen ved slottet Waldeck er der en fornem udsigt over Edersee og nationalparken Kellerwald-Edersee

(Annonce)

Billeder fra Edersee

Billeder fra Edersee

Kort over Edersee

Kort over Edersee

(Annonce)

Andre spændende områder

Nationalpark Eifel

Eifel

Skønne naturoplevelser tæt på Nederlandene og Belgien

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Mosel

Vin, natur, borge og hyggelige landsbyer

Saale-Unstrut

Smukke dale og floder med hyggelige byer og masser af vinmarker.

Oplev Tyskland