Tyske julemarkeder

Et sikkert hit til kolde decemberdage

Findes der en bedre måde at komme igennem de kolde, mørke decemberdage på, end ved at besøge et tysk julemarked? Næppe.

På tyske julemarkeder kan du slentre rundt blandt juledekorerede træhytter på flis-dækkede stier og indtage julestemningen – i selskab med honningkager, mutzen, grünkohl mit bratwurst og naturligvis glühwein eller varm kakao.

Hvis det hele skal være ekstra hyggeligt – eller du bare trænger til at få varmen, så kan du tage den varme vin eller kakao mit Schuss – altså med et skud alkohol. Og skal der skrues helt op for stemningen, så kan du prøve kræfter med en Feuerzangenbowle. Her bliver der sat ild til en sukkerknald, der forinden har taget bad i rom – og så drypper hele herligheden ned i den varme vin.

Der findes julemarkeder i de fleste tyske byer, så du kan altid finde et marked lige i nærheden, så snart du har krydset grænsen.

(Annonce)

Enhver tysk by af en vis størrelse har sit eget julemarked. – og med stort set de samme, hyggelige ingredienser. Den mest kendte julemarkedsby på vores breddegrader er uden tvivl Lübeck.

Men der er som sagt masser af muligheder for at søge tysk julemarkedshygge i stort set alle byer. Her er tre bud på gode julemarkeder, der ligger tæt på den dansk-tyske grænse:

Flensburg

Lige på den anden side af grænsen ved Kruså og Padborg lokker Flensburg med sit julemarked. Det er måske ikke det største af slagsen, men hyggeligt er det. Centrum for juleriet er torvet Südermarkt, der er fyldt op med boder.

Fra Südermarkt fortsætter julemarkedet med utallige boder med søde sager, gaveideer og kunsthåndværk hen ad gågaden Holm, der undervejs bliver til Große Straße.

Læs mere om julemarkedet.

Schleswig

Byens traditionelle julemarked befinder sig på Capitolplatz ved byens gågader. Det har alt det, man har brug for, for at tanke tysk julemarkedsstemning.

Vil du have en lidt mere renskuret julemarkedsoplevelse, så kig også forbi det årlige kunsthåndværkermarked Schwahlmarkt i domkirken Skt. Petri.

Læs mere om julemarkedet.

Rostock

Med sine 200.000 indbyggere er Rostock en af de større byer i det nordtyske og et godt valg, hvis man vil have lidt storbystemning på sin tur i det nordtyske julelandskab.

Rostocks julemarked folder sig ud omkring Neuer Markt, hvor boder og forlystelser konkurrerer om opmærksomheden.

Rækken af boder fortsætter op gennem gågaden Kröpeliner Straße, hvor man også finder masser af cafeer og almindelige forretninger.

Læs mere om julemarkedet.

Et af de faste indslag på et tysk julemarked er den spøjse kransekagelignende og pyramideformede tårnkonstruktion, som ofte snurrer rundt i adstadigt tempo på en central placering. Den går under navnet Weihnachtspyramide og er fyldt med kendte figurer fra juleevangeliet.

Pyramiden stammer fra området Erzgebirge, hvorfra den så har spredt sig til hele landet. Man kan ofte købe en miniudgave af pyramiden, hvis man vil have et stykke tysk julemarked med sig hjem.

I dag forbinder de fleste nok en tur på et tysk julemarked med hygge, samvær og lidt godt at varme sig på. I middelalderen havde julemarkederne derimod en anderledes vigtig funktion. Det var nemlig på markederne, man skulle sørge for at få handlet godt ind, inden den næsten 14 dage lange helligdagsperiode mellem jul og helligtrekonger lukkede af for shoppingmulighederne.

Dengang fungerede julemarkederne altså mere som små supermarkeder, hvor kan kunne sikre sig det, en husholdning skulle bruge for at klare sig igennem helligdagene.

Julemarkederne startede typisk den 6. december på Sankt Nikolais navnedag og varede så frem til jul.  I dag er julemarkedsperioden så udvidet, så markederne ofte åbner den første adventsweekend.

Billeder fra tyske julemarkeder

Flere temaer

Bindingsværksmuseet i Quedlinburg

Bindingsværk

Tyskland er propfuld af kønne bindingsværksbyer

Bad Pyrmont

Kurbyer

Der findes over 350 tyske kurbyer. Bliv lidt klogere på fænomenet.

Rom i Flensburg

Se og smag på byens stolte rom-historie

Köstritzer Schwartzbier øl

Tyske øl

Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder

Oplev Tyskland