Mosel

Stejle vinmarker og seværdige småbyer i et smukt slyngende landskab

Floden Mosel bugter sig derudad i store zigzaggede kurver. På begge sider af floden rejser bakkerne sig stejlt og skaber et billedskønt og betagende sceneri.

Hver en ledig centimeter af den dyrkbare jord på bakkerne er tilplantet med vinranker, og øverst oppe ligger den ene middelalderborg efter den anden og vidner om, at stedet har været eftertragtet i århundreder.

Lang Mosels bredder ligger stribevis af små, hyggelige vinlandsbyer og gør sig til med velbevarede bindingsværkshuse, tillokkende vinbutikker og masser af spisesteder.

Mosel er et sikkert hit, hvis du er til smuk natur, hyggelige landsbyer og velsmagende hvidvin – bare du er indstillet på at dele herlighederne med alle de andre turister!

Læs mere:

Hele vejen langs Mosel ligger den ene bedårende vinlandsby efter den anden. Stort set alle byer på vejen byder på en seværdig, historisk bykerne garneret med spisesteder og vinbutikker. Her er en håndfuld gode stop undervejs:

Beilstein

Et perfekt anrettet stykke Mosel-idyl i miniformat. Læs mere om Beilstein.

Bernkastel-Kues

Måske Moseldalens alleryndigste by med masser af bindingsværk. Læs mere om Bernkastel-Kues.

Cochem

Turistmagnet med det perfekte postkortmotiv. Læs mere om Cochem.

Traben-Trarbach

Et overraskende miks af småbystemning med store jugendstil-bevægelser. Læs mere om Traben-Trarbach.

Wolf

Typisk Mosel-landsby med en billedskøn klosterruin i baghaven. Læs mere om Wolf.

Trier

Moseldalens hovedby mod syd med et væld af historiske monumenter. Læs mere om Trier.

Mosels herligheder har været værdsat i hundredvis af år. Derfor er landskabet også velsignet med et væld af borge, som typisk knejser på toppen af bakkekammene, så magtens folk har kunnet holde øje med venner og fjender.

Nogle af borgene står tilbage som ruiner, imens andre er smukt bevarede – eksempelvis den ikoniske Burg Eltz, som vel nok et den mest kendte borg i området, selvom den ikke ligger helt ned til Mosel.

Her er fire bud på borge, som er værd at sætte kursen efter:

Burg Beilstein / Metternich

Denne middelalderborgruin troner over byen Beilstein. Den blev formentlig opført allerede i 1100-tallet, og den var senest ejet af Metternich-slægten. Selvom borgen blev ødelagt i en krig i 1689, er store dele af bygningsværket bevaret. Blandt andet det 25 meter høje tårn midt i den indre gårdsplads. Herfra er der en fin udsigt over Moseldalen.

Grevenburg

På et klippefremspring over Traben-Trarbach ligger ruinerne af borgen Grevenburg. Borgen blev opført i 1300-tallet og ødelagt i 1700-tallet. Fra ruinerne er der en smuk udsigt over dobbeltbyen Traben-Trarbach og det omkringliggende landskab. Vær forberedt på en stejl opstigning til borgruinen.

Burg Landshut

Som kronen på et i forvejen smukt værk ligger ruinen af borgen Landshut hævet over Bernkastel-Kues’ bedårende gamle bydel. Borgen er opført i 1200-tallet, men der har muligvis været en borg på stedet helt tilbage til romertiden.

I sommermånederne kan du spise på en restaurant, som befinder sig inden for borgmurene.

Er du ikke helt træt i benene oven på vandreturen op til Landshut, kan du fortætte opturen helt op til den 415 meter høje bjergtop Olymp.

Reichsburg Cochem

Reichsburg Cochem er vel nok det mest kendte motiv fra Moseldalen. Den ikoniske borg ligger på et klippeplateau højt hævet over byen Cochem og er ridderborg for alle pengene.

Borgen blev oprindeligt opført i 1100-tallet med ødelagt i 1688. I 1868 blev borgen købt af en tysk rigmand og genopbygget i den fortryllende nygotiske stil, som i dag lokker tusindvis af turister til.

Naturen er allestedsnærværende i Mosel, og der er utallige muligheder for at komme ud på opdagelse.

Vandre

Der er et væld af forskellige vandreruter i området i alle sværhedsgrader. Nogle går igennem det kuperede terræn ved bakkede vinmarker og over de stejle klipper, imens andre følger floden uden de store højdekurver.

Vi vandrede nogle små, lokale ture i området omkring landsbyen Wolf. Den ene tur gik igennem vinmarkerne på den modsatte bred, imens den anden tur gik ud til den stemningsfulde klosterruin Wolferkloster, som bød på gode stigninger og en smuk udsigt.

Har du mod på den helt store tur, så kan du kaste dig ud på Moselsteig. Den 365 kilometer lange rute er fordelt på 24 etaper og tager dig igennem det meste af landskabet.

Cykle

Bakker og borgruiner er ikke de mest oplagte udflugtsmål, hvis du er på cykel. Til gengæld kan du cykle uden de store bakker hele vejen langs Mosel. Flere steder er gamle banestrækninger omdannet til cykelstier, og de mange hyggelige landsbyer undervejs er perfekte pausestop.

Sejle

Vil du opleve Mosel uden at buge de store kræfter, så er de mange turbåde langs floden værd at stige ombord på.

Druer

Lige siden romertiden har der været dyrket vin langs Mosel, og vinstokkene optager det meste af pladsen på de solbeskinnede bakker. Resultatet er en enorm vinproduktion – især af druesorten Riesling – og det er naturligvis muligt at smage på herlighederne. I de fleste landsbyer kan du kigge ind hos den lokale vinproducent og få en smagsprøve.

Mosel regnes for at være verdens største, sammenhængende Rieslingproducerende region, men det er også muligt at smage på andre druer i området. For eksempel Rivaner, Grauburgunder, Weissburgunder og Elbling.

Vin i maden

Vin er i øvrigt ikke kun noget, man drikker på disse kanter. Mange egnsretter er tilsat hvidvin. For eksempel den syrlige Riesling-suppe, en gang Riesling-gullasch og forskellige slags fisk i Riesling-sauce. Eller hvad med en Riesling-budding til dessert?

Marktplatz er byens naturlige omdrejningspunkt.
Dobbeltbyen Bernkastel-Kues er en af de fineste byer langs Mosel

(Annonce)

Billeder fra Mosel

Billeder fra Mosel

Kort over Mosel

Kort over Mosel

(Annonce)

Byer ved Mosel

Bernkastel-Kues

Moseldalens mest populære vinlandsby.

Beilstein

Bedårende miniby med borgruin på toppen.

Traben-Trarbach

Jugendstil-by midt i Moseldalen.

Wolf

Klassisk Mosel-vinby uden de store armbevægelser.

Andre ferieområder

Nationalpark Eifel

Eifel

Skønne naturoplevelser tæt på Nederlandene og Belgien

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Ostfriesland

Flotte, flade ferieoplevelser ved Vadehavet

Saarsløjfen

Spektakulært naturlandskab ved floden Saar.

Oplev Tyskland