Tysk øl
Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder
Findes der noget bedre end en frisktappet, skummende fadøl? Så skulle det da lige være en frisktappet, skummende fadøl serveret på en lille solskinsramt Platz omgivet af historiske huse. Og hvis der så oven i købet er en tallerken med pølser og sauerkraut på vej, ja så er vi for alvor tæt på at opnå den ultimative lykkefølelse!
Øl og Tyskland hænger uløseligt sammen, og hver region har sine egne foretrukne varianter, som bliver indtaget i stor stil og hyldet med lokale festligheder. Kom med ombord på en lille opdagelsesrejse i det tyske øllandskab.
Tysk renhed
Det klassiske øl i Tyskland står på mange måder i kontrast til nutidens berusende ølverden af mikrobryggerier, der fremelsker et væld af forskellige øl med alle mulige – og umulige – smagsnuancer.
For i Tyskland brygger man kun øl med fire ingredienser: bygmalt, humle, gær og vand. Sådan har det været siden 1516 (med undtagelse af gæret, som først blev opfundet i 1800-tallet), hvor det såkaldte “reinheitsgebot” blev indført – og helt frem til 1987 var det faktisk forbudt at sælge øl i Tyskland, der ikke levede op til renhedspåbuddet.
I dag er loven ophævet, men det tyske “reinheitsgebot” lever stadig i bedste velgående, og mange øl bruger påbuddet som et kvalitetsstempel. Der findes dog også lokale mikrobryggerier, der anvender flere ingredienser – og det må de gerne – de må så bare ikke kalde deres produkt for øl…
Men hvorfor også begynde at blande alt muligt nyt i drikken, når nu de fire oprindelige ingredienser giver så mange forskellige slutprodukter?
Mere om tysk øl
Der findes et væld af øltyper og undertyper i Tyskland, og vi har hverken evner eller plads til at liste allesammen op. Men her kommer en lettere forenklet liste over nogle af de typer, du helt sikkert vil støde på, hvis du holder ferie i Tyskland.
Bock
Alkoholprocenten stiger, når der kommer en bock på bordet. Denne undergærede lagerøl er væsentligt stærkere end pilsneren men også mere smagfuld. Øllet blev oprindeligt brygget i byen Einbeck, men i dag er typen udbredt i hele landet.
Dunkel
Denne mørke øl var en forgænger for pilsneren, og den blev udviklet i Bayern. Derfor fik øllet på dansk det velkendte navn “bajer”. Øllet bliver lagret i længere tid end pilsneren, men alkoholprocenten stiger ikke af den grund.
Man kan få “dunkel” på de fleste tyske restauranter. Prøv for eksempel en König Ludwig Dunkel, hvis du vil starte et godt og sikkert sted.
Kölsch
Denne særlige øltype findes kun i og omkring Köln. Det er en lys og humlet øl, som skiller sig ud fra mange andre tyske øl ved at være overgæret i stedet for undergæret. Smagen er mild og lys. Perfekt til en varm sommerdag.
Pilsner
Den lyse pilsnerøl a la Carlsberg og Tuborg er også godt udbredt i Tyskland. Der findes mange lokale producenter, men også landsdækkende producenter som Bitburger.
Schwarzbier
Nu bliver det helt mørkt – men ikke stærkere end en alimindelig pilsner. Den mørke farver kommer fra chokolademalt, som også er med til at give øllet en dejlig, fyldig smag. Schwarzbier stammer fra den lille by Bad Köstritz i Thüringen, og det er også mest udbredt i Østtyskland. Man kan dog sagtens støve en “Köstritzer” op i hele landet – heldigvis.
Weissbier / Weizenbier
Det særlige kendetegn ved denne øltype er brugen af hvede. Det giver øllet en lys og mild smag.
Men hov, var det ikke noget med, at man kun bryggede øl med vand, gær, humle og bygmalt i Tyskland? Jo. Men ingen regel uden undtagelser, og undtagelsen her er hvedeøllet. I starten af 1500-tallet fik et enkelt bryggeri lov til at brygge hvedeøl, da de bayerske herskere efter sigende var glade for denne type øl. Siden fik flere bryggerier lov, og i dag er hvedeøl meget udbredt. Både i Bayern og i resten af Tyskland.
Köstritzer
Der er altså bare noget særligt over en friskskænket Köstritzer schwarzbier. Øltypen er ikke så udbredt i Danmark, så den mørke øl er med til at tilføre enhver ferie et særligt tysk touch. Smagen er sødlig og en smule rugbrødsagtig på den gode måde. Smager allerbedst frisk fra fad – men vi tager også til takke med øllet i flaskeform, så vi kan tage den gode smag med hjem fra ferien i Tyskland.
Duckstein
Denne dejlige rødblonde sag er værd at krydse grænsen for. Den klassiske Duckstein Original er en altbier, som er en særlig gammeldags øltype, der, modsat de fleste tyske øl, er brygget på overgær.
Om smagen er særlig god, fordi øllet modner i bøgetræsfade, skal være usagt. Men godt smager den i hvert fald.
Aecht Schlenkerla Rauchbier
Lejrbål i flydende form? Der er helt sikkert delte meninger om denne specielle øl fra byen Bamberg, der er brygget med røgmalt. Duften er ren røg, og smagen er… ja også ret meget røg. Men den er alligevel lækker på sin helt egen røgede facon.
Smagsindtrykket bliver i øvrigt forstærket, hvis du indtager en Aecht Schlenkerla Rauchbier on location i Bamberg sammen med et tungt tysk måltid bestående af rigelige mængder sovs og svin.
Har du ikke lige planer om at tage turen hele vejen til Bamberg, så kan du købe rauchbier i særligt velassorterede ølbutikker i Danmark eller i grænsebutikken Poetzsch ved Padborg.
Der findes et utal af store og små bryggerier i Tyskland. Her er et bud på fem gode destinationer at sætte kursen imod, hvis du vil kombinere ølsmagning med et spændende bybesøg:
Bamberg
Det er ikke uden grund, Bamberg bliver kaldt for Tysklands ølhovedstad. I selve byen er der i dag 11 bryggerier. Læs mere om Bamberg.
Flensburg
Lige på den anden side af grænsen støder du på bryggeriet Flensburger Brauerei med de ikoniske og dekorative flasker. Og smagen den er også god. Læs mere om Flensburg.
Königslutter am Elm
Hver sommer bliver den lille by Königslutter am Elm i Niedersachsen omdannet til en stor festplads med den årlige Duckstein-festival, der byder på kunst, kultur og selvfølgelig øl. Det er det tidligere lokale bryggeri, Duckstein, der står bag festivalen, som med årene også har spredt sig Hamburg, Lübeck, Kiel og Rügen. Læs mere om Königslutter am Elm.
Regensburg
I denne prægtige bayerske by kan du kombinere kulturhistorien med ølsmagning på Thurn und Taxis-slottet St. Emmerams private restaurant og bryghus. Det er en god og smagfuld måde at opleve slottet på. Læs mere om Regensburg.
München
Oktoberfest og hvedeøl. München er på mange måde synonymt med øl. Især i de sidste uger af september og starten af oktober, hvor den årlige Oktoberfest bliver afholdt.
(Annonce)
Ølbyer
Bamberg
Tysklands øl-hovedstad og verdensarvsby
Flensburg
Farverigt førstehåndsindtryk af vores nabo mod syd
Königslutter am Elm
Kejserby med kalk og øl
Regensburg
Vidunderlig velbevaret verdensarvs-by i Bayern
(Annonce)
Bindingsværk
Tyskland er propfuld af kønne bindingsværksbyer
Gode stop langs A7
Tag et selvvalgt motorstop i en af disse billedskønne byer på din vej sydpå
Over grænsen
Gå med over en række spektakulære grænseovergange
Rom i Flensburg
Se og smag på byens stolte rom-historie
Edersee
Smuk natur, hyggelige byer og en enorm dæmning.
Harzen
Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer
Mosel
Vin, natur, borge og hyggelige landsbyer
Weserbergland
Smukt bakkelandskab garneret med bindingsværksbyer
(Annonce)
Bindingsværksruten
Tag på rundtur til bedårende bindingsværksbyer
Eventyrruten
Spændende byer og gode eventyr går hånd i hånd
Gode stop langs A7
Tag et selvvalgt motorstop i en af disse billedskønne byer på din vej sydpå
Romantische Strasse
29 by-perler på en 460 kilometer lang asfalteret snor gennem det bayerske landskab