Flensburg

Farverigt førstehåndsindtryk af vores nabo mod syd

Mojn. Denne hilsen virker lige godt på begge sider af grænsen, og når man bevæger sig rundt i Flensburg fornemmer man virkelig en form for grænseløs tilstand. Byen er på én gang rigtig tysk men med en klar dansk tilstedeværelse.

Danske og tyske gloser fyger side om side henover gågaderne Grosse Strasse og Holm, og i mange butikker og restauranter slår ekspedienten eller tjeneren hurtigt over i dansk, hvis man forsøger at begå sig på hakkende og grammatikgrimt tysk.

Historisk søfartsby

Flensburg er med sine 90.000 indbyggere klart den største by i grænselandet, og byen har mange steder et ministorby-præg med statelige huse, velholdte købmandsgårde og imponerende kirker.

Samtidig fornægter byens fortid som en vigtig søfartsby sig ikke. Store dele af byen orienterer sig mod havnen, som i dag er domineret af afslapning frem for aflastning af varer. Listige knejper og farverige smågyder som Oluf Samson-Gang, hvor byens letlevende damer en gang holdt til, vidner dog om den maritime fortid. Og det samme gør byens rom-tradition, som stadig bliver holdt i live.

Sko på snore

Flensburg er den slags by, der giver mere og mere, jo mere man kradser i kanterne.

Gågadeområdet er et godt sted at starte et besøg i byen. I gader som Rote Strasse, Holm og Grosse Strasse ligger flere velholdte historiske huse med de karakteristiske købmandsgårde, hvis gårdmiljøer i dag fungerer som små oaser med caféer og specialbutikker.

Men det er også værd at udvide turen til den nordlige ende af byen, hvor bybilledet bliver lidt mere råt og kantet. Her kan man også opleve det pudsige fænomen med adskillige sko, som er hængt op på snore henover gaden. Det er blevet en fast tradition, at byens unge hænger et par sko op, når de forlader byen – som et løfte om, at de vender tilbage igen.

Har du rigtig god tid – og det er en god idé at have – så kan man også gå på opdagelse i kvartererne Johannisviertel og Jürgenby på den anden side af fjorden, eller man kan gå på jagt efter Istedløven i byens store, sammenhængende parkanlæg.

(Annonce)

En ferie i Tyskland kunne gå til Flensburg. Her er et billede fra havnen i Flensburg.

Flensburg er et fornøjeligt første møde med Tyskland, hvis du kommer fra Jylland.

Fakta om Flensburg

Indbyggere: 100.000
Delstat: Schleswig-Holstein
Afstand fra Danmark (Padborg): 7 km
Togstation: Ja

Oplev: #Havnehygge, #Historisk bykerne, #Baggårde, #Rom

Mere om Flensburg

Rom

Rom i Flensburg

Flensburg har en lang rom-tradition

I 1700-tallet var Flensburg et vigtigt knudepunkt for handel med Dansk Vestindien. Foruden kaffe og sukker blev der også importeret rå-rom til byen, som blev forædlet og blandet op.

Da importen var på sit højeste, kunne man snildt forvisse sig om, at alle veje førte til rom i Flensburg. Der var nemlig intet mindre end 200 romhuse i byen. Læs mere på vores temaside om rom i Flensburg.

 

Havnen

Havnen i Flensburg

Flensburg har blikket vendt mod vandet

Havnen var byens naturlige omdrejningspunkt i mange hundrede år, og der er stadig en del knejper, der vidner om en fortid, hvor søens folk skulle slå sig løs, når de var i havn.

I dag er havnen dog først og fremmest et hyggeligt sted at promenere.

Du kan blive klogere på byens søfartshistorie på Flensburgs Søfartsmuseum, der ligger på havnen.

 

Südermarkt og St. Nikolaj

Südermarkt i Flensburg

Markedsdag i Flensburg

På Südermarkt (Søndertorv) ligger byens hovedkirke, St. Nikolaj med sit 90 meter høje tårn og det imponerende orgel fra starten af 1600-tallet.

Südermarkt danner ramme om byens centrale marked, og det er også her, der bliver afholdt julemarked.

Læg mærke til det imponerende gamle apotek på pladsen. Den rustikke gotiske bygning er fra 1436 og regnes for byens ældste verdslige bygning.  Husk at kigge indenfor og se de mange flotte detaljer – også selvom du ikke har brug for medicin.

 

Nordermarkt

Nordermarkt

Nordermarkt er fuld af caféer

Nordermarkt  (eller Nørretorv) er – trods navnet byens centrale torv. Her ligger flere caféer og restauranter omkring Neptun-springvandet, der lokker masser af folk til. 

Du kan også se det specielle arkadebyggeri “Schrangen” fra slutningen af 1500-tallet, hvorfra slagtere og bagere i sin tid solgte deres varer. Læg også mærke til de store jernringe, der hænger på ydersiden af bygningen. Her blev byens forbrydere udstillet til spot og spe.

Bag Nordermarkt ligger St. Marienkirche, der er opført samtidigt med Schrangen.

 

Helligåndskirken og andre danske institutioner

Midt på strøget ligger den danske kirke, Helligåndskirken. Den lille kirke er fra slutningen af 1300-tallet og er en af flere danske institutioner i byen. Der er også et dansk bibliotek, skoler, gymnasium, børnehaver og vuggestuer i byen, ligesom det danske mindretal har sit hovedkontor i Flensburg.

 

Købmandsgårde

Baggård i Flensburg

Byen er kendt for sine maleriske baggårde

Hele vejen langs Grosse Strasse ligger en række købmandsgårde, der er et af byens vartegn. Byggeriet består af en hovedbygning ud mod gaden og en lang række mindre bygninger bagtil i retning af havnen.

Mange af købmandsgårdene er velbevarede og i dag indrettet til restauranter, caféer og specialbutikker. Kig for eksempel ind i Brasseriehof eller Norwegerhof, hvor den danske restaurant og forening, Borgerforeningen ligger.

 

Nordertor

Nordertor

Byens eneste bevarede byport

Byporten Nordertor – eller Nørreport – er fra 1595 og ligger for enden af Norderstrasse. Det fine gavlhus var frem til slutningen af 1700-tallet byens nordlige endestation.

Ved siden af byporten ligger Phänomenta, der er en slags minieksperimentarium.

 

Istedløven

Istedløven

Istedløven er vendt hjem til Flensburg

Midt på den grønne gamle kirkegård på bakken over Flensburg midtby står Istedløven. Den knap 8 meter høje løveskulptur blev rejst i 1862 til minde om slaget ved Isted 12 år tidligere.

Løven har været vidt omkring, inden den igen endte på sin startposition i 2011.

I 1864 blev løven ført til Berlin som krigsbytte. Her opholdt løven sig indtil 1945, hvor den blev fragtet til København og placeret ved Krigsmuseet. Og her tronede den så indtil 2011, hvor den vendte hjem til Flensburg.

Tæt ved løven kan man desuden se mindehøj over de mange faldne soldater ved slaget ved Isted i 1850.

Kirkegården er i øvrigt en del af et stort, sammenhængende grønt parkområde, der er værd at kigge nærmere på. Der går en trappe op til parkområdet ved Museumsberg for enden af Rathausstrasse.

 

Den anden side af fjorden – Jürgensby og Johannisviertel

Der venter pæne overraskelser på den anden side af fjorden

De fleste, der besøger Flensburg holder sig nok til den vestlige bred af fjorden, hvor centrum ligger. Men det kan også betale sig at kigge nærmere på den østlige side. Her ligger bydelen Johannisviertel, der byder på en lille samling af hyggelige, gamle huse omkring kirken Johanniskirche. 

Fra Johannisviertel fører en stejl trappe op til kvarteret Jürgensby, hvor St. Jürgen-Kirche troner på toppen. Heroppefra er der en fin udsigt ind over Flensburg.

Kupfermühle / Kobbermølle

Kupfermühle kobbermølle

Der er lidt “Nyboder” over kvarteret ved Kupfermühle

Kupfermühle (Kobbermølle) blev grundlagt af Christian IV i starten af 1600-tallet. Vandkraften fra åen blev brugt til først at fremstille jern og sidenhen kobber og messing. Produktionen udviklede sig, og kobber- og messingværket blev et af de største industrianlæg i det danske kongerige.

I dag er fabrikken for længst lukket, men man kan stadig se det smukt restaurerede industrikompleks med arbejderhuse og hovedbygning. Og man kan også blive klogere på kobberhistorien på Industriemuseum Küpfermühle, der ligger i de gamle produktionshaller.

 

Rundt om fjorden

Fördesteig

Tag cyklen rundt om fjorden

Den tyske pendant til Gendarmstien hedder Fördesteig. Stien starter på den lille fodgængerbro ved Skomagerhus, der fungerer som grænse mellem Danmark og Tyskland og strækker sig 94 kilometer langs den tyske kyst helt til Kappeln.

 

Grænsehandel

Grænsehandel

Har vi ikke alle været et smut eller to forbi grænsebutikkerne?

Målt på antallet af dagsbesøgende så er grænsebutikkerne lige syd for grænsen vel nok det mest populære udflugtsmål omkring Flensburg. Og hvem kan ikke lade sig lokke af billige ølrammer, store slikspande og mandler til priser, der takket være den lave tyske moms på fødevarer ligger en del under de danske priser.

Butikker som FleggaardOtto DuborgPoetzsch og Scandinavian Park vækker nok genklang hos de fleste. Men næste gang grænsebutikkerne kalder, så prøv at supplere shoppingturen med en udflugt til Flensburg. Her er der masser at se på – og her er også regulære supermarkeder med billige øl, mandler og søde sager.

Eckernförde

Eckernförde

Eckernförde har både havne- og badeliv

70 kilometer syd for Flensburg ligger Eckernförde, der byder på et hyggeligt havnemiljø og en velbevaret gammel bydel. Læs mere om Eckernförde.

 

Friedrichstadt

Friedrichstadt

Kanalbyen Friedrichstadt er et sikkert hit

Friedrichstadt, 63 kilometer sydvest for Flensburg, er et idyllisk lille hollandsk aftryk i Slesvig-Holsten med karakteristiske gavlhuse og kanaler. Læs mere om Friedrichstadt.

 

Föhr

Föhr

Øen Föhr

55 kilometer vestpå ligger Dagebüll, hvorfra du kan tage færgen til den spændende vadehavsø, Föhr. Læs mere om Föhr.

 

Husum

Husum

Havnebyen Husum

47 kilometer fra Flensburg ligger havnebyen Husum. Her kan du gå på opdagelse i de smalle gyder langs havnen og besøge slottet Schloss vor Husum, der i dag er indrettet til museum. Kommer du om foråret, så husk at besøge slotsparken, hvor millioner af krokus blomstrer. Læs mere om Husum.

 

Kappeln

Kappeln

Sommerstemning i Kappeln

47 kilometer sydøst for Flensburg ligger Kappeln, Byen er et yndet stop for lystbåde og dagsturister, som kommer for at slentre rundt langs vandet og i den lille, gamle bydel, der putter sig lige bag havnen. Læs mere om Kappeln.

 

Rendsburg

Rendsburg

Rendsburg er kendt for sin store jernbanebro

65 kilometer sydpå ligger Rendsburg, der er kendt for den elegante højbro, der går over Kielerkanalen. Selve byen er også et besøg værd. Læs mere om Rendsburg.

 

Schleswig

Schleswig

Domkirken i Schleswig rager godt op

42 kilometer syd for Flensburg ligger Schleswig, der blandt andet lokker med den imponerende domkirke og det hyggelige fiskerkvarter Holm. Læs mere om Schleswig.

Ruten for teglstensgotik

Flensburg ligger på oplevelsesruten Europäische Route der Backsteingotik (sådan cirka oversat til Ruten for telgstensgotik). Ruten går primært igennem nordtyske hansestæder som Lübeck, Wismar og Lüneburg. Men altså også Flensburg. Læs mere om ruten for teglstensgotik.

Spisesteder

Vil du kombinere mad og lokalbrygget øl, så kig ind til Hansens Brauerei og vil du smage på byens rom-historie, så kig ind de traditionelle rom-bryghuse Johannsen eller Braasch Wein- und Rumhaus.

Se oversigt over spisesteder i Flensburg hos Tripadvisor.

Overnatning

Flensburg er en forholdsvis stor by med en del forskellige overnatningsmuligheder. Start eventuelt med at søge på de store bookingportaler som booking.com eller airbnb.

Rabat hos Happy Days

Hvis du booker et hotel hos vores samarbejdspartner Happy Days, kan du spare penge på udvalgte hoteller i Tyskland. Læs mere her.

Flensburg.de – portræt af byen

Flensburger Förde – turistinformation

Grænseforeningen – læs om det dansk-tyske samarbejde

(Annonce)

Billeder fra Flensburg

(Annonce)

Kort over Flensburg

Byer i nærheden

Friedrichstadt

Hollandsk idyl i Schleswig

Husum

Hyggelig havneby med et hav af krokus

Lystbådehavnen i Kappeln

Kappeln

Sol- og sildefyldt havneby ved floden Schlei

Schleswig

Schleswig

Domkirkeby med danske rødder

(Annonce)

Edersee

Smuk natur, hyggelige byer og en enorm dæmning.

Holsteinische Schweiz

Frodige skove med bakker og hundrevis af søer

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Ostfriesland

Flotte, flade ferieoplevelser ved Vadehavet

(Annonce)

Bindingsværksruten

Tag på rundtur til bedårende bindingsværksbyer

Eventyrruten

Spændende byer og gode eventyr går hånd i hånd

Würzburg

Romantische Strasse

29 by-perler på en 460 kilometer lang asfalteret snor gennem det bayerske landskab

Saltruten

Cykelferie langs den historiske salt-handelsvej

(Annonce)

Rom i Flensburg

Se og smag på byens stolte rom-historie

Runde landsbyer

Oplev en perlerække af velbevarede runde landsbyer i Niedersachsen

Köstritzer Schwartzbier øl

Tyske øl

Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder

Tur langs jerntæppet

Tysklands historie

Læs 10 nedslag i den begivenhedsrige tyske historie