Gå over grænsen

Fire anderledes grænseovergange til det tyske – og en enkelt tidligere grænse

Tyskland er et stort land med mange grænser til mange naboer. De fleste grænseovergange er bare et stykke vej eller togskinne, der skifter nationalitet undervejs.  Men der findes også en række anderledes grænseovergange, der er en oplevelse værd i sig selv, og som alle skal krydses til fods.

På denne side kan du læse mere om fire udvalgte grænser, som på få minutter bringer dig fra Tyskland og henholdsvis til Østrig, Schweiz, Polen og Danmark.

Bad Säckingen – tagdækket træbro til Schweiz

Siden 1272 har en træbro forbundet Bad Säckingen i Tyskland med byen Stein i Schweiz på den anden side af Rhinen. Den nuværende tagdækkede træbro er fra år 1700, og den er med sine 204 meter den længste af sin slags i Europa.

Broen var i mange århundreder et vigtigt knudepunkt henover Rhinen, men i dag er der andre broer til at trække det tunge læs. Så den gamle træbro fungerer i dag udelukkende som fodgængerbro.

Selve byen Bad Säckingen er i øvrigt også et besøg værd med sine mange velbevarede huse og den fine domkirke. Læs mere om Bad Säckingen.

Görlitz – fra midtbyen og direkte til Polen

Görlitz er Tysklands østligste by, og den ligger bogstaveligt et (kraftfuldt) stenkast fra Polen.

I mange århundreder bredte byen sig på hver sin side af floden Neisse. Men efter 2. verdenskrig blev Tysklands grænser rykket mod vest, og her blev floden Neisse valgt som ny grænsemarkør. Det betød, at Görlitz blev delt i to, og den østlige bydel blev til den polske by Zgorzelec.

I 2004 blev en ny version af broen ”Altstadtbrücke” genåbnet, så fodgængere igen frit kan vandre frem og tilbage mellem midtbyen i Görlitz og Zgorzeleg. Og i det hele taget er de to byer meget tæt forbundne. For eksempel markedsfører de sig i fællesskab som Europastadt Görlitz/Zgorzeleg. Læs mere om Görlitz.

Füssen – over bjerget til Østrig

I udkanten af den sydtyske by Füssen kan du begive dig ud på en frisk vandretur, der ender ved grænsen til Østrig i 1150 meters højde. Heroppe kan du nyde udsigten over skove, bjerge og klare søer – og måske en kold forfriskning på restauranten Salober Alm?

Der er en fint markeret vandrerute hele vejen fra Füssen til toppen, og undervejs kan du dyppe dig i den smukke og klare sø Alatsee, hvis du trænger til at blive kølet af. Læs mere om Füssen.

Kruså – grænsegenvejen ved Skomagerhus

Den lille træbro ved Skomagerhus tæt på Kruså udgør den vel nok hyggeligste grænseovergang mellem Danmark og Tyskland.

Foran broen står en sten. Den markerer starten på den nye grænsedragning, som fandt sted i 1920, da indbyggerne i det daværende Nordslesvig bestemte, at de fremover ville høre til Danmark. Stenen ved Skomagerhus er den første af i alt 280 nummererede grænsesten i granit, og du kan stadig se en del af dem langs den dansk/tyske grænse.

Tæt ved grænseovergangen ligger Kobbermølle / Kupfermühle, der er et stykke velbevaret industrihistorie fra 1612 skabt af Christian 4. Grænseovergangen er også et godt udgangspunkt for vandreture på Gendarmstien og den tyske pendant, Fördesteig. Læs meget mere om Skomagerhus og alle de andre spændende oplevelser i grænselandet.

Rudbøl / Rosenkranz

I det vestlige Jylland / Schleswig-Holstein ligger en anden speciel grænseovergang mellem Danmark og Tyskland.

Med grænsedelingen i 1920 blev byen Rudbøl bogstaveligt talt delt i to dele – og grænsen går lige ned gennem hovedgaden. Det betyder, at du på den ene side af vejen befinder dig i Rudbøl og Danmark, imens du på den anden side af vejen befinder dig i Tyskland og byen Rosenkranz.

I dag kan man stadig se en række grænsesten i vejen, som med et ”D” markerer den danske side og med et ”DRP” (som står for Deutsches Reich Preussen) markerer den tyske.

Du kan læse mere om Rudbøl på vores søsterside Oplev Jylland.

Harzen – gå en tur langs den gamle indre grænse

Harzen er ikke kun lutter idyl og bindingsværk. Jerntæppet skar sig nemlig igennem det idylliske landskab frem til Genforeningen.

Derfor kan du komme helt tæt på den nyere tyske historie med en gåtur langs den gamle grænse mellem Øst- og Vesttyskland, der også delte Harzen op i to.

Cirka 75 kilometer af den knap 1400 kilometer gamle grænse går i Harzen. Grænsevejen starter i Ilsenburg. På ruten kan man stadig se rester af betonveje, hegn og vagttårne. Læs mere om grænsestien og Harzen.

Flere temaer

Bindingsværksmuseet i Quedlinburg

Bindingsværk

Tyskland er propfuld af kønne bindingsværksbyer

Plönlein i Rothenburg ob der Tauber

Gode stop langs A7

Tag et selvvalgt motorstop i en af disse billedskønne byer på din vej sydpå

Julemarkeder

Intet slår et tysk julemarked, når det kommer til at få julehyggen helt i top.

Köstritzer Schwartzbier øl

Tyske øl

Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder

Oplev Tyskland