Ostfriesland

Fladt ferielandskab bag de beskyttende diger

Ostfriesland minder på mange måder om vores egen sønderjyske vadehavs- og marsknatur -blot tilsat et nederlandsk præg med store, gamle vindmøller og kønne kanalbyer.

De store områder af inddæmmet landbrugsjord er pandekageflade, og det er først og fremmest hundredvis af vindmøller – nye som gamle – som rager op i landskabet.

Rundt omkring ligger de historiske landsbyer som små bebyggede øer i landbrugslandskabet. Flere af byerne er i sin tid opført på såkaldte værfter (kunstige jordbanker) for at holde vandet på afstand.

Langs kysten er kilometerlange diger opført for at beskytte landet mod vandet. Her står også en række fyrtårne, som skal guide skibene igennem det lave vadehav.

En del af det gamle Frisland

Navnet Ostfriesland – eller Østfrisland på dansk – kan i første omgang virke en smule misvisende, da området jo ligger så meget vestpå, man kan komme i Tyskland. Men det skyldes, at området er en del af Frisland, som strækker sig fra den dansk-tyske grænse og hele vejen langs kysten til Nederlandene.

Området, der bare bliver kaldt Friesland, ligger i dag Nederlandene – og så giver det jo pludselig god nok mening, at området længere østpå så hedder Ostfriesland (Østfrisland). På samme måde bliver området mod den danske grænse kaldt for Nordfriesland.

Friesland har aldrig fungerer som en samlet stat, men friserne har altid haft en fælles kultur og sprog, som stadig er bevaret flere steder i de frisiske egne. Frisisk er således et anerkendt minoritetssprog i Tyskland på lige fod med dansk, sorbisk og romani.

Køretur i Krummhörn

Vi besøgte primært det vestlige område af Ostfriesland, som går under navnet Krummhörn. Området er idéelt til cykelture eller en afslappet køretur i bilen.

Inden for få kilometer ligger flere kønne landsbyer tæt på hinanden. For eksempel Rysum, som er en fin repræsentant for den klassiske runde værftsby, der er opført på en kunstig jordbanke med kirken og møllen i midten.

I Krummhörn kan du også besøge det billedskønne fyrtårn ved Pilsum og landets højeste fyrtårn, Campen. Derudover er du også nødt til at kigge forbi kirken i Suurhusen, som har et kirketårn, der hælder hele 5,19 meter og dermed er verdens skæveste kirketårn (også skævere end det i Pisa).

Endelig er den lille havneby Greetsiel et højdepunkt med sine historiske huse og den billedskønne kutterhavn. Her ligger der også adskillige spisesteder, hvis sulten melder sig.

Læs mere:

Vindmøller

Ostfriesland er det sted i Tyskland, der har den største koncentration af historiske hollandske vindmøller. De fleste byer har sin egen vindmølle, som ofte er i funktion og drevet af et lokalt møllelaug. Typisk for møllerne er, at de er opført ovenpå et fuldmuret hus. Det gør, at de rager godt op i landskabet.

Turistruten Niedersächsische Mühlenstrasse går naturligvis igennem Ostfriesland.

Slotte

Der er flere mindre slotte og herregårde rundt omkring i Ostfriesland. Slottene ved Jever, Gödens og Evenburg er nok de mest iøjnefaldende. Vi gjorde et stop ved den lille gule borg, Mannigaburg (billedet), som ligger midt i landsbyen Pewsum.

Kirker

Der er adskillige velbevarede middelalderkirker i Ostfriesland, der er et besøg værd. Fælles for mange af kirkerne er, at kirketårnet typisk er opført ved siden af kirken.

Derudover bør du også se kirken i Suurhusen (billedet). Her er tårnet modsat mange andre lokale kirker bygget sammen med selve kirken, men det var måske en dum idé? I hvert fald er tårnet pilskævt. Det hælder hele 5,19 meter og er dermed verdens skæveste kirketårn.

Fyrtårne

Langs vestkysten kan du besøge to ret forskellige fyrtårne. Campen fyrtårn er med sine 63 meter det højeste af sin slags i Tyskland, og du kan tage en tur op til toppen, hvis du vil have det helt store overblik over Ostfriesland og det vestlige Nederlandene.

I den anden ende af højdeskalaen ligger det lille fytårn ved Pilsum. Det rød- og gulstribede tårn er kun 11 meter højt og rager dermed slet ikke så højt op som storebroren i Campen. Til gengæld er tårnet et meget populært udflugtsmål, da det ligger i cykelafstand fra turistbyen Greetsiel.

Nederlandene (Holland)

Når du holer ferie i Ostfriesland, så er det oplagt at smutte en tur til nabolandet Nederlandene. Skal du bare nyde et kort besøg, så sæt kursen mod Appingedam, der ligger små 100 kilometer fra Ostfriesland.

Byen er et lille stykke ”klassisk Holland” med hyggelige kanaler og velbevarede gavlhuse. Læg også mærke til de såkaldte hængende køkkener, som svæver over byens hovedkanal.

Emden

Ostfrieslands storby med et velbevaret grønt voldanlæg. Læs mere om Emden.


Greetsiel

Smuk og velbesøgt historisk havneby. Læs mere om Greetsiel.


Leer

Historisk by nær den nederlandske grænse med mange velbevarede huse. Læs mere om Leer.


Norden

Hyggeligt handelscentrum i den nordlige del af Ostfriesland. Læs mere om Norden.

Rysum

Fint eksempel på en klassisk værftsby i Ostfriesland. Byen er opført på en kunstig jordbanke, og de små rødstenshuse ligger i et sirligt cirkelmønster omkring byens kirke og store, hollandske vindmølle.


Appingedam (Nederlandene)

Hyggelig nederlandsk by en times kørsel fra grænsen ved Leer. Her er der ægte nederlandsk stemning med kanaler og historiske gavlhuse.

Spise

Er du vild med rejer, så bør du sætte kursen mod Greetsiel. Her lander de lokale fiskekuttere – de såkaldte “Krabbenkutter” friske rejer fra Vadehavet. Ellers byder Ostfriesland på masser af muligheder for klassisk tung, tysk mad.

Drikke

Et lille kuriosum ved Ostfriesland er, at østfriserne er vilde med at drikke te. De bunder omkring 300 liter om året, og der findes flere lokale teblandinger. Den store te-producent Thiele Tee holder også til i Emden.

Vil du smage på det lokale øl, så prøv en Jever. Det er en klassisk pilsnerøl, som er produceret i…. ja, Jever!

Overnatning

Ostfriesland er et rigtigt ferieområde, så der er gode muligheder for at finde et overnatningssted. Vær dog opmærksom på, at det er rigtig populært blandt tyskerne at holde ferie heroppe om sommeren. Så det er en god idé at bestille i god tid. Undersøg mulighederne på bookingportaler som Booking.com, AirBnB eller Tripadvisor.

Rabat hos Happy Days

Vi samarbejder desuden med rejsebureauet Happy Days. Det betyder, at vi kan tilbyde rabat på udvalgte tyske hoteller, hvis du bestiller via dette link.

Greetsiel
Kutterhavnen er det naturlige omdrejningspunkt i den hyggelige by Greetsiel.

(Annonce)

Billeder fra Ostfriesland

Billeder fra Ostfriesland

(Annonce)

Kort over Ostfriesland

Kort over Ostfriesland

(Annonce)

Andre ferieområder i Tyskland

Föhr

Grøn vadehavsø med masser af historiske huse

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Mosel

Vin, natur, borge og hyggelige landsbyer

Saale-Unstrut

Smukke dale og floder med hyggelige byer og masser af vinmarker.

Oplev Tyskland