Emden

Østfrisisk storby nær den nederlandske grænse

Emden er med sine 50.000 indbyggere det tætteste, man kommer på en storby, i det nordvestligste Tyskland. Byen betragtes som hovedby i Ostfriesland (Østfrisland), og den er på mange måder et knudepunkt i området. Sådan har det været i hundredvis af år.

I 1500-tallet var Emden en af de største og vigtigste havnebyer i Nordeuropa, og det kan stadig ses i bybilledet i dag, hvor kanaler og havnepladser stadig vidner om den tætte forbindelse til havet.

I 1899 blev byen forbundet med Ruhr-distriktet med Dortmund-Ems kanalen, som endnu engang bragte fremgang til byen efter nogle årtier med stagnation og tilsanding.

Bombet midtby

Bybilledet vidner desværre også om, at Emden var et mål for kraftige bombeangreb under 2. Verdenskrig. Her blev store dele af centrum lagt i ruiner, og kun få steder er de historiske huse blevet skånet eller genopbygget. Centrum er derfor i dag præget af en del småtrist efterkrigsbyggeri.

Manglen på en sammenhængende historisk bygningsmasse bliver heldigvis kompenseret med et stort set intakt voldanlæg, som har omgivet byen siden 1616. Det grønne anlæg er i dag et yndet udflugtsmål for byens borgere og besøgende.

God base for ferie i Ostfriesland

Voldanlægget og de mange kanaler og havnepladser efterlader alt i alt et positivt og grønt indtryk, og det er en fin fornøjelse at slentre omkring på voldene og havnepromenaderne.

Beliggenheden i hjertet af Ostfriesland og tæt på grænsen til Nederlandene gør samtidig Emden til en oplagt base, hvis du vil på opdagelse i området. Her er samtidig en god håndfuld museer og kirker, du kan besøge, hvis vejret ikke egner sig til at være så meget udenfor.

Læs mere:

Grosse Kirche og Nieuw Kerk

Byens store kirke er moderkirken for den reformerte kirketro i området. Kirken blev opført i 1200-tallet men lagt i ruiner under 2. Verdenskrig. Kort efter krigen blev en ny kirke anlagt som en tilbygning til den eksisterende kirke. Først i 1995 blev den gamle kirke renoveret og taget i brug igen. I dag holder det vigtige, historiske Johannes A Lasco bibliotek til i kirken.

Nieuwe Kerk (billedet) er opført i 1648. Kirken blev, som navnet også antyder, opført som religiøst hjemsted for de mange nederlandske flygtninge, som kom til byen, hvor de kunne praktisere deres tro.


Museumsskibene

I den centrale havn Ratsdelft ligger to museumsskibe. Det mest iøjnefaldende er fyrskibet Amrumbank / Deutscher Bucht fra 1918. Skibet er i dag indrettet til museum. Ved siden af ligger redningsskibet Georg Breusing.

Hvis du tør, så kan du også gå en tur forbi skulpturen Delftspucker. Skulpturen forestiller tre sømænd, som står lænet op ad gelænderet ved kajen på den modsatte side af skibene. Den ene af sømændene spytter med jævne mellemrum en stråle vand ud over gelænderet og ned på kajpromenaden!


Dat Otto Haus

Hvis du går rundt i byens gågader, kan du ikke undgå at lægge mærke til en elefantfigur, som rager ud fra et af husene. Bygningen er det såkaldte Otto Haus  og fungerer som museum for den kendte tyske komiker, Otto Waalkes. Han er blandt andet berømt for sine tegneserier med de særlige elefanter, som er kendt som Ottifanten.


Rådhuset og egnsmuseum

Byens rådhus ligger centralt på rådhuspladsen lige ved siden af kajen med de ikoniske museumsskibe. Rådhuset blev oprindeligt opført i slutningen af 1500-tallet, men det blev totalt ødelagt under 2. Verdenskrig. I årene efter krigen blev rådhuset genopført i historisk stil.

I dag holder egnsmuseet Ostfriesisches Landesmuseum Emden til i bygningen.


Voldene

Emdens indre by er omgivet af et næsten intakt voldanlæg. Det blev opført i 1616 og var oprindeligt udstyret med i alt 11 bastioner. Anlægget formåede blandt andet at holde 30-års krigen ude af byen i 1600-tallet.

I dag er de grønne volde ganske fredelige og en fornøjelse at vandre på. Undervejs kommer du blandt andet forbi den historiske mølle, De Vrouw Johanna.

Ostfriesland

Den østfrisiske halvø er en populær feriedestination med hyggelige landsbyer, åbne vidder, møller og havet lige bag digerne. Læs mere om Ostfriesland.

Bad Zwischenahn

Populær kurby 70 kilometer øst for Emden. Læs mere om Bad Zwischenahn.

Greetsiel

Greetsi

Godt 20 kilometer nordpå ligger den lille idylliske havneby, Greetsiel. Læs mere om Greetsiel.

Leer

Leer

Denne velbevarede by ligger 25 kilometer sydpå og byder på mange historiske huse i centrum. Læs mere om Leer.

Norden

Cirka 35 kilometer nordpå ligger handelsbyen Norden og den tilhørende havneby Norddeich. Læs mere om Norden.

Oldenburg

Cirka 85 kilometer østpå ligger Oldenburg, der blandt andet var på danske hænder i over 100 år. Den danske kongefamilie nedstammer i øvrigt fra det gamle grevskab Oldenburg. Læs mere.

Appingedam i Nederlandene (Holland)

Når du holder ferie i Ostfriesland, så er det oplagt at smutte en tur til nabolandet Nederlandene. Skal du bare nyde et kort besøg, så sæt kursen mod Appingedam, der ligger cirka 90 kilometer fra Emden. Byen er et lille stykke ”klassisk Holland” med hyggelige kanaler og velbevarede gavlhuse.

Spisesteder

Der findes en del spisesteder i centrum af Emden. Vi spiste et par gange på den italienske restaurant Il Gusto, og vi var godt tilfredse. Det var solid italiensk basismad til fornuftige priser. Få et overblik over flere spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Emden er et godt udgangspunkt, hvis du vil på opdagelse i Ostfriesland. Vi boede selv i en ferielejlighed, og der er mange muligheder for både lejligheder og hotelovernatninger. Få overblikket på bookingportaler som Booking.com, AirBnB eller Tripadvisor.

Rabat hos Happy Days

Vi samarbejder desuden med rejsebureauet Happy Days. Det betyder, at vi kan tilbyde rabat på udvalgte tyske hoteller, hvis du bestiller via dette link.

miniature_emden
I den centrale havn i Emden ligger det ikoniske fyrskib, Amrumbank Deutsche Bucht.

(Annonce)

Billeder fra Emden

Billeder fra Emden

Kort over Emden

Kort over Emden

(Annonce)

Byer i nærheden

Bad Zwischenahn

Frodigt parklandskab ved Zwischenahner Meer

Greetsiel

Idyllisk fiskerby i Ostfriesland

Leer

Historisk by tæt ved grænsen til Nederlandene

Norden

Østfrisisk handelsby med adgang til havet.

Oplev Tyskland