Föhr

Cykelvenlig vadehavsø med royale danske ferieminder

Föhr er kendt som den grønne ø i den lille, lave gruppe af øer, som tilsammen udgør de nordfrisiske øer. Og her er helt sikkert både grønt og kønt på den 82 km2 store ø, der ligger som en flad åkande midt i Vadehavet foret med beskyttende diger hele vejen rundt.

Øens overskuelige størrelse – med et naturligt højdepunkt på sølle 13 meter – gør den til et oplagt mål for tohjulede turister. På en god dag kan man uden problemer opleve store dele af Föhr fra cykelsadlen. Og selvom der altså ikke er nogen imponerende naturlige højdepunkter i form af bakker, er her heldigvis masser af andre højdepunkter fordelt på øen.

Rige kaptajner

Indbyggerne på Föhr har gennem historien lært at leve med det altomsluttende og utilregnelige Vesterhav på godt og ondt. Stormfloder har igennem tiden ført til katastrofale oversvømmelser på øen, men samtidig har øboerne også været dygtige til at bygge diger, som har skabt frodig landbrugsjord.

Samtidig tjente mange kaptajner på Föhr rigtig gode penge på at deltage i den omfattende hvalfangst i 1700-tallet, og kaptajnerne investerede blandt andet deres rigdom i mursten. Derfor er Föhr rig på smukke 1700-tals gårde.

Siden 1800-tallet har turismen erstattet hvalfangsten som indtægtskilde. I 1840’erne gæstede den danske konge Christian den 8. flere gange øen, og det samme gjaldt H.C. Andersen, som var på visit i 1844. I dag er kysterne stadig fyldt med solsøgende gæster, som indtager de hundredvis af strandkurve, der er drysset tæt ud over de kilometerlange strande.

Magisk vadehav og stemningsfulde landsbyer

Selvom strandene er et tydeligt trækplaster på Föhr, så er det ikke den traditionelle badeferie, der er den mest oplagte grund til at besøge øen. For Vadehavet sørger med sine voldsomme forskelle på høj- og lavvande for, at der faktisk ikke er så mange gode timer at bade i.

Til gengæld er det en stor oplevelse at iagttage det omskiftelige hav og tage en vandretur på den levende havbund, når det er lavvande.

Samtidig giver de mange velholdte kaptajnsboliger i landsbyerne, kurbystemningen i hovedbyen Wyk og det interessante kunstmuseum med fokus på kystkunst masser af gode grunde til at komme op fra strandkurven og komme ud på opdagelse.

Læs mere:

Wyk

Hovedbyen Wyk ligger i den østlige ende af Föhr og kan med et indbyggertal på 4500 prale af at huse over halvdelen af øens faste beboere. Om sommeren bliver indbyggertallet dog mangedoblet, når horder af havhungrende tyskere ankommer.

Byen har en flere kilometer lang strandpromenade, der strækker sig fra havnen via fyrtårnet til den historiske kurpark. Her ligger der mange spisesteder. Det samme gør sig gældende i de hyggelige gågader, som folder sig ud parallelt med promenaden. Læs mere om Wyk.

Nieblum

Øens mest billedskønne by, Nieblum, ligger nogle få kilometer vestpå fra hovedbyen Wyk. I centrum af landsbyen ligger et væld af velbevarede frisiske kaptajnsgårde opført i massivt rødt murværk og med stråtage.

De historiske 16- og 1700-talsgårde er prydet med rigt dekorerede døre og fine detaljer på murværket og omgivet af frodige haver med roser. Kort sagt: ren postkortidyl for alle pengene. Læs mere om Nieblum.

Oldsum

Denne langstrakte landsby i øens nordvestlige ende består sådan set af de tre sammenhængende landsbyer Oldsum, Klintum og Toftum. Der er mange velholdte gårde i landsbyerne, som vidner om en rig fortid, hvor mange hvalfangere drog ud fra Oldsum.

Kig også forbi den velholdte mølle, der ligger i udkanten af Oldsum.

Süderende

Denne lille landsby i den vestlige ende af Föhr ligger tæt på St. Laurantii-kirken og byder på fine, velholdte huse i landlige omgivelser.

Oevenum

En anden idyllisk landsby er Oevenum lidt nord for Wyk. Landsbyen er præget af en række småveje, som zigzagger sig op og ned langs hovedvejen, og som er flankeret af maleriske gårdhuse.
Landsbyen er i øvrigt hjemsted for det berømte ungdomsbrandkorps Jugendfeurwehr, som efter sigende skulle være verdens ældste af sin slags.

Föhr hører til gruppen af nordfrisiske øer, som ligger ved vestkysten i Schleswig-Holstein. Området har gennem historien været kraftigt præget af stormfloder. Værst gik det ud over landskabet under ”Den Store Manddrukning” i 1362. Her forsvandt hele landområdet Strand syd for Föhr inklusive handelsbyen Rungholt.

Velstand og hvalfangst

I dag er Föhr, de øvrige frisiske øer og fastlandet beskyttet af diger for at undgå lignende katastrofer. Digebygning har alle dage været et vigtigt element på Föhr, og teknikken har gennem årene sikret øen velstand.

I slutningen af 1700-tallet tjente øen store penge på at deltage i det omfattende hvalfiskeri i Nordatlanten. Her stod kaptajner og andre søfolk fra de nordfrisiske øer i stort omfang for det danske bidrag til fangsten, og deres viden om havets luner sikrede øen stor velstand.

I dag står de mange velholdte kaptajnsgårde tilbage som konkrete vidner om den velstand, hvalfangst-eventyret sikrede øen.

Danske tilhørsforhold

Historisk har Föhr haft danske tilhørsforhold, selvom befolkningen vel nok først og fremmest opfattede sig som frisere og talte frisisk. Den vestlige del af øen, Vesterland, var en del af de såkaldte Kongeriske Enklaver. Det var landområder, som befandt sig i hertugdømmet Schleswig, men som hørte til Danmark. Omvendt hørte den østlige del af øen, Østerland, til hertugdømmet Schleswig.

Efter krigen i 1864 blev øen indlemmet i Preussen og senere Tyskland. Den tidligere opdeling af øen var dog stadig tydelig i form af sproget. I den vestlige del blev indbyggerne i høj grad ved med at tale frisisk og generelt være mere dansksindede, imens den østlige del af øen i højere grad begyndte at tale tysk og knytte sig til Tyskland. For eksempel var der dansk flertal i nogle få af de vestlige kommuner på Föhr ved folkeafstemningen om den nye grænsedragning i 1920.

Kongen og HCA

I 1840’erne fik Föhr kastet både royal og eventyrlig glans over sig. Den danske konge Christian den 8. holdt sommerferie på øen i årene 1842-1847. Kongen og hele hoffets tilstedeværelse gav et stort boost til den spirende kurbads-industri, og Föhr var i disse år lidt af et sommerparadis for landets spidser.

I 1844 besøgte H.C. Andersen også Föhr og det danske hof på øen. Her fik han rig mulighed for at gå på opdagelse på øen og opleve det spektakulære vadehav på nært hold. For eksempel var han i vandet hver dag, og det satte han stor pris på. I hovedbyen Wyk er der sat en mindeplade op ved det hus, hvor H.C. Andersen boede under sit ophold.

I udkanten af landsbyen Nieblum kan du også se et mindesmærke for en anden dansk konge, Frederik den 6., som aktivt støttede den gryende badeturisme på øen i 1820’erne.

Der findes tre kirker på Föhr:

St. Johannis, Nieblum

Landsbykirken i Nieblum er så stor, at den har fået kaldenavnet Frieserdom. Den massive bygning er opført i 1100-tallet, og det stemningsfulde kirkerum byder på mange fine historiske levn.

På den omkringliggende kirkegård står der 85 af de såkaldte ”talende gravsten”, som er typiske for de frisiske øer. Gravstenene er forsynet med en lang tekst samt motiver, som beskriver den afdødes liv.

St. Johannis skal efter sigende være opført af den samme bygmester, som står bag kirkerne i Keitum på øen Sylt, kirken på øen Pellworm og kirken i Tating på halvøen Eiderstedt. De fire kirker ligger på en lige linje med cirka 17,6 kilometer imellem sig.

St. Laurentii, Süderende

Kirken er opført i 1100-tallet, og ligger lidt uden for landsbyen Süderende i den sydvestlige del af Föhr. Ligesom i Nieblum byder kirkegården på en del talende gravsten.

St. Nicolai, Boldixum

I landsbyen Boldixum tæt ved hovedbyen Wyk ligger St. Nicolai. Kirken er opført i 1200-tallet og er ligesom kirkerne i Nieblum og Süderende omgivet af en række talende gravsten.

En sjov lille detalje ved kirkerummet er, at der ikke er nogen midtergang. I stedet er der placeret bænkerækker midt i kirkerummet, der er forsynet med en gang på hver side.

Kunst der Westküste

Er du vild med kunst – og især den kystvendte del af slagsen – så bør du besøge museet ”Kunst der Westküste”  i byen Alkersum. Museet er bygget op omkring den gamle gæstgivergård ”Grethjens Gasthof”, som tidligere dannede ramme om lokale kunstnere samt danske og tyske kunstnere, når de besøgte øen.

Museet sætter med skiftende særudstillinger fokus på både samtidskunst og kunst fra det 19. og 20. århundrede, som beskæftiger sig med havet og kysten som motiv. Der er en del værker af kendte danske kunstnere som Anna og Michael Ancher og P.S. Krøyer i den store samling.

Museet er grundlagt i 2009 af den svensk-tyske virksomhedsejer Frederik Paulsen, hvis familie stammer fra Föhr. Paulsen er ejer af medicinalvirksomheden Ferring. Virksomheden er i øvrigt opkaldt efter den frisiske dialekt, Fering, som bliver talt på øen.

Dr. Carl Häberlin Friesen Museum

I Wyk kan du besøge øens historiske museum, hvor du kan blive klogere på hele øens historie. Læs mere på friesen-museum.de.

Spisesteder

Du kommer ikke til at gå sulten omkring på Föhr. Øen er i den grad gearet til at mætte turister, og der er et hav af caféer og restauranter – især i hovedbyen Wyk men også i den populære by Nieblum. Vær opmærksom på, at priserne generelt ligger lidt højere end på fastlandet. Find et spisted hos Tripadvisor.

Overnatning

Föhr er et ekstremt populært rejsemål, så det er en rigtig god idé at være ude i god tid, hvis du vil overnatte på øen. Start eventuelt din søgning hos Booking.com

Föhr er begunstiget med kilometervis af fine badestrande – især i den sydlige del af øen fra Wyk til Nieblum. Her er sandet godt dækket til med hundredvis af de typiske tyske strandkurve, som enhver tysk strand med respekt for sig selv har stående. Dertil kommer en række isboder og caféer, som kan forsøde strandturen.

Vær opmærksom på, at strandene er delt op i forskellige zoner. Nogle steder er for familier, andre for rygere og enkelte steder hunde. Dertil kommer de såkaldte FKK-strande, som er for nudister. (FKK står for Freie Körper Kultur). Det er en god idé at orientere sig på forhånd, hvis du vil undgå overraskelser!

Vær opmærksom på høj- og lavvande

Som badende skal man også være meget opmærksom på tidevandet omkring Föhr. To gange i døgnet er der højvande (Flod), og to gange er der lavvande (Ebbe).

Tiderne for høj- og lavvande skifter i løbet af kalenderåret, men en typisk juli-dag vil der eksempelvis være højvande – og dermed mulighed for at bade – omkring klokken 15 om eftermiddagen. Omvendt bliver du slemt skuffet, hvis du tager til stranden for at bade om morgenen eller om aftenen. Klokken 9 og 22 vil du blive mødt af en blotlagt havbund.

Det er naturligvis en rigtig god idé at udvise stor respekt for de skiftende vandstande. Du kan altid tjekke det aktuelle forhold mellem høj- og lavvande på øens Föhrs hjemmeside: https://www.foehr.de/gezeiten

H.C. Andersens store badedag

H.C. Andersen var en ivrig bader, og han var naturligvis i vandet, da han besøgte øen i 1844. Det var en storslået oplevelse, skriver han i sin dagbog:

”Jeg har hver dag Badet og må sige, at det er det mest mageløse Vand, jeg har badet i! det er saa Salt, at Vandet løber een ud af Øinene naar man kommer op! Blodet sættes i den forunderligste Bevægelse, man brænder hele Dagen, som Ild.” (citat fra bogen ”H.C. Andersen og hertugdømmerne” af Johan De Mylius.)

På H.C. Andersens tid foregik et strandbad i øvrigt ved, at man blev fragtet ud i vandet i en hestetrukket vogn, så man kunne klæde om og bade helt diskret.

Færge

Der går færger til Föhr fra Dagebüll på fastlandet. Se sejlplaner på Wyker Dampfschiffs-Reedereis hjemmeside.

Vil du kombinere et besøg på Föhr med et besøg på naboøen Amrum, så kan det også lade sig gøre. Flere færger fortsætter nemlig videre til Amrum, når de er ankommet til Föhr.

Derudover er der mulighed for at tage en guidet gåtur mellem de to øer, når der er lavvande. Læs mere her (på tysk).

Bus

Hvis du ikke har egen bil med til Föhr, så kan du tage bussen rundt på den sydlige del af øen. Se køreplanen.

Cykel

Föhr er et oplagt sted at begive sig ud på et cykeleventyr. Øen er stort set flad som en pandekage (højeste punkt er 13 meter), og der er er gode cykelforhold i form af cykelstier og markerede ruter. Der findes i alt fem forskellige markerede cykelruter på øen, men øen er samtidig ikke større, end at du bare kan cykle lidt rundt på må og få uden at fare fuldstændig vild.

På Föhr kommer du helt tæt på Vadehavet. Det særprægede hav strækker sig 500 kilometer fra Blåvandshuk i Danmark via den tyske vestkyst til Den Helder i Nederlandene. Vadehavet er et af verdens største tidevandsområder, og det er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv -blandt andet på grund af det omfattende dyreliv, som nyder godt at de dramatiske ændringer i vandstanden.

Det er en fascinerende oplevelse at følge havets døgnrytme og se, hvordan havet i løbet af dagen ændrer sig fra et normalt hav til et stort område med blottet havbund. Og når havbunden ligger blotlagt må du ikke snyde dig selv for at begive dig ud på det riflede underlag, hvor det syder og bobler af liv under fødderne på dig.

Eventyrligt

I 1844 kom H.C. Andersen også helt tæt på vadehavets magi, da han besøgte Föhr. I sin dagbog skriver han begejstret om fænomenet:

” Ind mod Amrom og Föhr var nu ganske landfast, fra den ene Ø til den anden kjørte Folk over den vaade Sandbund… det var som om, de gled gennem Luften. Men rundt om i Sandet viste sig, som Traadene i et Net, smalle Vandrevner, det var, som om de holdt fast på Sandbunden…”

Og han fortsætter:

”At vende tilbage fra en saadan Natur tilbage til et kongeligt Taffel… gaa i Maaneskinnet paa den med Badegjester opfyldte Promenade, en Boulevard i det Smaa, havde noget eeventyrligt, selvomt afvexlende.” (citater fra bogen ”H.C. Andersen og hertugdømmerne” af Johan De Mylius.)

(Annonce)

Billeder fra Föhr

(Annonce)

Kort over Föhr

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Friedrichstadt

Hollandsk idyl i Schleswig

Husum

Hyggelig havneby med et hav af krokus

Nieblum

Billedskøn landsby med velholdte kaptajnshuse

Wyk

Charmerende ø-hovedstad på Föhr

Andre ferieområder

Nationalpark Eifel

Eifel

Skønne naturoplevelser tæt på Nederlandene og Belgien

Schleswig

Grænselandet

Oplev de tyske byer tæt på den dansk-tyske grænse

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Holsteinische Schweiz

Frodige skove med bakker og hundrevis af søer

Oplev Tyskland