Friedrichstadt

Et idyllisk hollandsk aftryk i Schleswig-Holstein med karakteristiske gavlhuse og kanaler. Oplev Friedrichstadt.

Friedrichstadt er på alle måder et højdepunkt i det flade frisiske marskland og absolut et besøg værd, hvis du planlægger en ferie i det nordøstlige Tyskland.

På byens torv ligger en perlerække af takkede gavlhuse, som sender tankerne nogle hundrede kilometer sydvestpå til Holland. Og Friedrichstadts markante hollandske præg med gavlhuse og kanaler er ingen tilfældighed.

Friedrichstadt blev nemlig grundlagt i 1621 som et tilflugtssted for hollændere, der forlod deres hjemland for frit at kunne praktisere deres tro, som ikke harmonerede med landets overordnede trosretning på det tidspunkt.

Selvom de hollandske tilflyttere tog den karakteristiske hollandske byggestil med sig, så byen i dag fremstår som et yndigt stykke Miniholland i Tyskland med masser af historiske gavlhuse og et gadenet, der er flankeret af flere kanaler.

Perfekt weekendtur

Friedrichstadt ligger kun små 75 kilometer fra de dansk-tyske grænseovergange ved Padborg og Tønder. Derfor er byen et oplagt udflugtsmål, hvis du er på udkig efter en endagsudflugt eller weekendtur i det nordtyske.

Selvom byen med sine 2500 indbyggere er ret lille, så kan du sagtens bruge masser af tid på bare at slentre omkring i de hyggelige gader. For det er nemlig ikke kun torvets pragtrække af gavlhuse, der er værd at komme for.

Kønne og velholdte huse er således strøet gavmildt rundt i gaderne, og de mange kanaler giver hele byen en grøn og indbydende fremtoning. Dertil kommer flere forskellige interessante kirker, som repræsenterer de mange forskellige trosretninger i byen. Du kan blandt andet besøge mennonitterkirken, som huser den danske menighed i byen.

Sidst men ikke mindst så har erhvervslivet i Friedrichstadt også fundet ud af, at deres by er noget særligt. Det betyder, at her er masser af spisesteder, overnatningsmuligheder og specialbutikker at lade sig friste af.

Læs mere:

Markedspladsen

Det oplagte sted at starte et besøg i Friedrichstadt. Her ligger en perlerække af velbevarede gavlhuse opført i hollandsk stil. De fleste huse stammer fra starten af 1600-tallet og er i dag omdannet til spisesteder eller isbarer.

Kanalerne

Endnu et hollandsk aftryk på Friedrichstadt. Hele den gamle bydel er omgivet af kanaler, og kanalen Mittelburggraben skærer byen over i to dele.

En gåtur langs kanalerne giver et godt indtryk af byen, men det er selvfølgelig også muligt at komme i vandet med kanalrundfart, kano, både og SUB.

Kirker

Friedrichstadt blev opført som et sted med religionsfrihed. Derfor er der ingen dominerende kirke på byens torv. I stedet er de forskellige trosretningers kirker fordelt rundt omkring i byen. 

Kig for eksempel ind i de hollandsk inspirerede  kirker Lutherische Kirche og Remonstrantisch-Reformierte Kirche og den katolske kirke St. Canutus. Gå også forbi byens tidligere synagoge i Am Binnenhafen, som i dag er omdannet til kulturhus.

Du kan også besøge mennonitterkirken i Am Mittelburgwall, som også benyttes af den danske menighed i byen.

Detaljer i bybilledet

Det kan varmt anbefales at forlade markedspladsen for en stund og gå på opdagelse i byens smalle gader, hvor de små byhuse putter sig. Læg mærke til de mange finurlige detaljer på døre og gavle.

Her er husene mere tro mod den nordtyske byggestil, men mange steder er bygningerne dekoreret med eksempelvis hollandske træsko for at gøre opmærksom på byens ophav.

Eckernförde

60 kilometer øst for Friedrichstadt ligger Eckernförde, der byder på et hyggeligt havnemiljø og en velbevaret gammel bydel. Læs mere om Eckernförde.

Föhr

60 kilometer nord for Friedrichstadt ligger Dagebüll, hvorfra du kan tage færgen til den spændende vadehavsø, Föhr. Læs mere om Föhr.

Husum

15 kilometer fra Friedrichstadt ligger havnebyen Husum. Her kan du gå på opdagelse i de smalle gyder langs havnen og besøge slottet Schloss vor Husum, der i dag er indrettet til museum. Kommer du om foråret, så husk at besøge slotsparken, hvor millioner af krokus blomstrer. Læs mere om Husum.

Meldorf

45 kilometer sydpå ligger Meldorf, der er Dithmarschens ældste by. Læs mere om Meldorf.

Rendsburg

45 kilometer østpå ligger Rendsburg, der er kendt for den elegante højbro, der går over Kielerkanalen. Selve byen er også et besøg værd. Læs mere om Rendsburg.

Tönning

17 kilometer fra Friedrichstadt ligger den historiske havneby Tönning med velbevarede huse og ægte, maritim stemning. Læs mere om Tönning.

Vadehavet

Vadehavet ligger tæt på Friedrichstadt, og du kan komme helt tæt på naturområdet flere steder. Hele kyststrækningen fra Holland til Danmark er udpeget til UNESCO Vedensnaturarv

Heide

25 kilometer syd for Friedrichstadt ligger Heide, der er hovedbyen i området Dithmarschen. Byen kan prale af at have Tysklands største markedsplads på grund af sit store opland. Hvert år til juletid bliver pladsen omdannet til et stort julemarked. Om sommeren er Heide et oplagt stop på vej til de nærliggende kyster og ferieområder. Læs mere om Heide og Dithmarschen hos egnens turistbureau.

Spisesteder

Du kommer ikke til at vandre sulten rundt i Friedrichstadt. Der er en god håndfuld restauranter, der især er placeret på og i nærheden af markedspladsen. Er du til gedigen tysk kost i historiske rammer, så er Holländische Stube et godt bud. Få et overblik på Tripadvisor.

Overnatning

Byens størrelse taget i betragtning er der mange overnatningssteder i byen. Her er både hoteller og en del private ferielejligheder.

Rabat hos Happy Days

Vi samarbejder desuden med rejsebureauet Happy Days. Det betyder, at vi kan tilbyde rabat på udvalgte tyske hoteller, hvis du bestiller via dette link.

Kanalen Mittelburggraben løber midt i byen
Friedrichstadt gennemskæres af flere kanaler i bedste hollandske stil.

Billeder fra Friedrichstadt

Billeder fra Friedrichstadt

(Annonce)

Kort over Friedrichstadt

Kort over Friedrichstadt

(Annonce)

Byer i nærheden

Föhr

Grøn vadehavsø med masser af historiske huse

Husum

Hyggelig havneby med et hav af krokus

Rendsburg

Historisk militærby ved Kielerkanalen

Havnen i Tönning

Tönning

Historisk havneby ved Eideren

Oplev Tyskland