Tönning

Historisk havneby i det flade Frisland

Tönning ligger strategisk godt placeret ved Eideren og som indgangsportalen til halvøen Eiderstedt. Byens omdrejningspunkt er den billedskønne havn, der fra starten af 1600-tallet og frem til 1800-tallet fik Tönning til at blomstre.

I byens storhedstid blev der lastet masser af ost, uld, kød og kvæg fra havnen, og det store pakhus på kajen var fyldt med eksotiske varer. Med anlæggelsen af Kielerkanalen i 1895 fik eksporteventyret dog en brat ende, da søfarten sejlede andre steder hen.

Fra havnehandel til feriestemning

Byens stolte maritime fortid har heldigvis sat sine spor, når du bevæger dig rundt i centrum. Her ligger flere velbevarede huse i gaderne omkring den tårnhøje kirke St. Laurentius, hvis 62 meter høje tårn er synligt vidt omkring i det omkringliggende flade landskab.

I havnen kaster fritidssejlere og turister anker for at slentre på promenaden og spise på en af de mange restauranter, der holder til i de historiske huse. 

Tönning er et oplagt sted at gøre et slentre-og-spise-stop, inden turen måske går videre ud på halvøen Eiderstedt med sine ikoniske gårde med pyramideformet tag og feriebyen St. Peter-Ordings brede strande.

Læs mere

Den historiske havn

Den historiske havn er Tönnings helt store trækplaster. I dag er havnen et hyggeligt sted at promenere og få en bid mad i et af de mange smukke, historiske huse. 

 I 1613 blev havnen udvidet til sin nuværende form for at give plads til flere skibe, og i mange år var den en af de vigtigste havne i Schleswig-Holstein med eksport af ost, uld, kød og kvæg.

Med indvielsen af Eiderkanalen i 1784 blev Tönning et vigtigt stop for mange skibe, inden de fortsatte ud i det åbne hav. I starten af 1800-tallet nåede havnetrafikken sit højdepunkt, da Storbritannien i en årrække blokerede for al trafik på Elben. Det betød, at alle skibe til og fra Hamburg skulle omlaste i Tönning. Indvielsen af Kielerkanalen i 1895 satte dog en brat stopper for havnens betydning, og det gik hårdt ud over byens udvikling. I dag er havnen derfor først og fremmest et sted til slentreture og nydelse.

St. Laurentius, torvet og parken

Tårnet på St. Laurentius er det første, man får øje på, når man nærmer sig Tönning. Det er 62 meter højt og dermed det næsthøjeste i Schleswig (det højeste er i byen Schleswig). Kirken er bygget i 1186 og senere udvidet og ombygget flere gange. Det nuværende kirkerum bærer præg af barokken.

Kirken ligger ud til byens markedsplads, der er flankeret af velholdte huse med restauranter og caféer. Hver mandag er der marked på pladsen fra 7-12. Lige over for markedspladsen ligger slotsparken, der indbyder til en afslappende gåtur. Slottet findes dog ikke mere.

Følg fladfisken rundt i byen

Hvis du vil være sikker på at komme godt omkring i Tönning, kan du følge fladfiskene i vejbelægningen. Fiskene guider dig forbi de største seværdigheder i byen.

Herregården Hoyerswort

Syv kilometer nord for Tönning ligger herregården Hoyerswort. Stedet er opført midt i 1500-tallet og tilhørte oprindeligt Hertug Adolf af Gottorp. I dag er herregården åben for besøgende og byder på café, brasserie, skulpturpark og ferielejligheder. Læs mere her.

St. Peter-Ording og Eiderstedt

Tönning ligger ved roden af halvøen Eiderstedt, der er et populært turistmål. Især ferieområdet St. Peter-Ording for enden af halvøen er lidt af en turistmagnet med sin lange strand, de berømte huse på pæle og det smukke naturlandskab, der er en del af UNESCO’s verdensnaturarv.

Haubargen – pyramider i landskabet

Flere steder på halvøen Eiderstedt kan man se de karakteristiske gårde, haubargen, hvor både bolig, stalde og lade er overdækket af et næsten pyramideformet og højt stråtag.

Den meste kendte haubarg er den enorme Roter Haubarg, men der er også adskillige andre på halvøen. For eksempel ved herregården Hoyerswort i udkanten af Tönning.

Friedrichstadt

Friedrichstadt, kun 17 kilometer nord for Tönning, er et idyllisk lille hollandsk aftryk i Schleswig-Holstein med karakteristiske gavlhuse og kanaler. Læs mere om Friedrichstadt.

Föhr

70 kilometer nordpå ligger Dagebüll, hvorfra du kan tage færgen til den spændende vadehavsø, Föhr. Læs mere om Föhr.

Husum

23 kilometer fra Tönning ligger havnebyen Husum. Her kan du gå på opdagelse i de smalle gyder langs havnen og besøge slottet Schloss vor Husum, der i dag er indrettet til museum. Kommer du om foråret, så husk at besøge slotsparken, hvor millioner af krokus blomstrer. Læs mere om Husum.

Meldorf

35 kilometer sydpå ligger Meldorf, der er Dithmarschens ældste by. Læs mere om Meldorf.

Rendsburg

60 kilometer østpå ligger Rendsburg, der er kendt for den elegante højbro, der går over Kielerkanalen. Selve byen er også et besøg værd. Læs mere om Rendsburg.

Heide

25 kilometer syd for Tönning ligger Heide, der er hovedbyen i området Dithmarschen. Byen kan prale af at have Tysklands største markedsplads på grund af sit store opland. Hvert år til juletid bliver pladsen omdannet til et stort julemarked. Om sommeren er Heide et oplagt stop på vej til de nærliggende kyster og ferieområder. Læs mere om Heide og Dithmarschen hos egnens turistbureau.

Meldorf

35 kilometer syd for Tönning ligger Meldorf, der er Dithmarschens ældste by, og som kan fremvise den imponerende domkirke, Dithmarscher Dom fra 1200-tallet. Læs mere om Meldorf og Dithmarschen hos egnens turistbureau.

Spisesteder

Er du sulten, så søg mod havnen. Her ligger restauranterne på stribe langs den hyggelige kaj. Der findes også en håndfuld spisesteder omkring torvet. Se spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Tönnings placering ved den populære feriehalvø Eiderstedt gør, at her er mange overnatningsmuligheder. Især er her mange ferielejligheder. Er du en større forsamling, så kan du også kigge nærmere på lejrskolen i det historiske hus Skipperhuset.

Få et overblik hos Booking.com.

Haubarg
Flere steder i det frisiske landskab kan man se de specielle haubargen - overdækkede gårde. Her ved herregården Hoyerswort.

(Annonce)

Billeder fra Tönning

Billeder fra Tönning

Kort og links

Kort og links

Tönning Tourismus – turistinformation

Grænseforeningen – info om Tönning

Halbinsel Eiderstedt – turistinfo om hele halvøen

Byer i nærheden

Friedrichstadt

Hollandsk småbyidyl i Schleswig-Holstein

Havnen i Glückstadt

Glückstadt

Kongeligt dansk aftryk ved Elben

Husum

Hyggelig havneby med et hav af krokus

Meldorf

Ditmarskens historiske hovedstad

Oplev Tyskland