Meldorf

Rundtur i Ditmarskens kulturhovedstad

Kirketårnet på St. Johannis kan ses på lang afstand i det flade marsklandskab, der omgiver byen Meldorf. Og når man kommer helt ind på markedspladsen i byen, kan man også forvisse sig om, at der hører en stor kirke til tårnet. Faktisk så stor, at St. Johannis i daglig tale går under navnet Meldorfer Dom.

Kirkens størrelse vidner om, at Meldorf i århundreder spillede en vigtig rolle i området. Frem til 1559 var byen hovedstad i den selvstyrende republik Ditmarsken, som bestod af magtfulde bønder, og kirken dannede ramme om både kirkelige handlinger og politiske beslutninger.

Fra hovedstad til flække

Da en danskledet hær endelig erobrede Ditmarsken i 1559 (efter at have slikket sårene efter et smerteligt og pinligt nederlag i år 1500) overtog Heide titlen som områdets hovedby. Meldorf mistede dermed sin betydning og endda i en sådan grad, at byen i 1598 mistede sin status og rettigheder som by og i stedet blev degraderet til at være en flække.

I dag er Meldorf med sine 7500 indbyggere stadig ingen storby, men den betegnes alligevel som den kulturelle hovedstad i Ditmarsken. En rundtur i byen giver et fint indtryk af fordums storhed.

På kirkepladsen står en række smukt bevarede borgerhuse fra byens storhedstid, og i de hyggelige smågader omkring kirken ligger mere ydmyge – men bestemt ikke mindre billedskønne – byhuse side om side.

Carsten Niebuhrs sidste rejsestop

En af Meldorfs mest berømte indbyggere gennem tiden er Carsten Niebuhr, der var astronom og opdagelsesrejsende. Det er ham, der har lagt navn til afdelingen for nærorientalske studier på Københavns Universitet.

Carsten Niebuhr deltog i en stor dansk ekspedition til Sydarabien fra 1761-1767, hvor han tegnede kort og gjorde astronomiske observationer. Det var en temmelig dramatisk rejse, som endte med at koste alle deltagerne på nær Niebuhr livet. Han udgav senere flere bøger om sine opdagelser og optegnelser, som har fået stor betydning for eftertiden.

I 1778 fik han job som landskriver i Ditmarsken og flyttede til Meldorf. Her blev han senere både justitsråd og etatsråd, inden han døde i 1815. Han er begravet i St. Johannis, og der står en lille buste af ham foran kirken.

Læs mere:

Fire rundture i byen

Turistbureauet i Meldorf har lavet en lille folder, som skitserer fire forskellige vandreruter i centrum. Følger du alle fire ruter, kommer du rundt til hver en afkrog af det historiske centrum af byen. Er tiden knap, så fokusér på ruterne R1 og R2 – med en afstikker til Alte Pastorat i Papenstrasse.

Ruten R1 fører dig til kirken og introducerer de forskellige fine borgerhuse omkring kirken og markedspladsen.
R2 guider dig gennem byens nordlige kvarter, hvor du blandt andet kan se en mølle og byhuse fra 1800-tallet.
R3 tager dig omkring området øst for kirken. Her kan du se resterne af et gammelt kloster og det fine 1500-talskompleks, Alte Pastorat
R4 fokuserer på de mindre stræder syd for kirken.

“Domkirken”

Den store St. Johannis er også kendt som Meldorfer Dom på grund af sin anseelige størrelse. Kirken er opført i anden halvdel af 1200-tallet og er et fornemt eksempel på nordisk teglstensgotik.

Kirkens ydre blev beskadiget i en brand i 1866 og er derfor delvist genopført i nygotisk stil. Tårnet er også nyopført efter branden. Indvendigt kan man stadig opleve store dele af det originale middelalderlige inventar.

Museer

Schleswig-Holsteinishes Landwirtschaftsmuseum og Dietmarscher Bauernhaus
Formidler landbrugshistorien i området fra 1870 og frem. Som en del af museet kan du se det fine ”Dietmarshcer Bauernhaus” (billedet ovenover) i parkanlægget. Huset er et originalt bondehus, som tidligere har stået i marsklandskabet ved landsbyen Albersdorf, men som blev flyttet til Meldorf i 1907 og indrettet som museum. Læs mere her

Dietmarscher Landesmuseum
Du kan også kigge forbi Dietmarscher Landesmuseum, hvis du vil blive klogere på Ditmarskens historie – og områdets kamp for at bevare selvstændigheden trods pres fra Hertugdømmet Holstein og Danmark. 

Alte Pastorat

Dette markante bygningskompleks ligger i gågaderne bag markedspladsen og har over 500 år på bagen. De smukt istandsatte bygninger har tidligere fungeret som både kapel og præstegård. I dag er huset omdannet til et arbejdende væveri.

Friedrichstadt

Friedrichstadt, 43 kilometer nordpå, er et idyllisk lille hollandsk aftryk i Schleswig-Holstein med karakteristiske gavlhuse og kanaler. Læs mere om Friedrichstadt.

Föhr

100 kilometer nord for Meldorf ligger Dagebüll, hvorfra du kan tage færgen til den spændende vadehavsø, Föhr. Læs mere om Föhr.

Glückstadt

Denne sydslesvigske by ligger 50 kilometer syd for Meldorf. Byen blev grundlagt af Christian 4. og byder på mange fine renæssancebygninger. Læs mere om Glückstadt.

Husum

50 kilometer nordpå ligger havnebyen Husum. Her kan du gå på opdagelse i de smalle gyder langs havnen og besøge slottet Schloss vor Husum, der i dag er indrettet til museum. Kommer du om foråret, så husk at besøge slotsparken, hvor millioner af krokus blomstrer. Læs mere om Husum.

Rendsburg

50 kilometer østpå ligger Rendsburg, der er kendt for den elegante højbro, der går over Kielerkanalen. Selve byen er også et besøg værd. Læs mere om Rendsburg.

Tönning

35 kilometer fra Meldorf ligger den historiske havneby Tönning med velbevarede huse og ægte, maritim stemning. Læs mere om Tönning.

Vadehavet

Vadehavet ligger tæt på Meldorf, og du kan komme helt tæt på naturområdet flere steder. Hele kyststrækningen fra Holland til Danmark er udpeget til UNESCO Vedensnaturarv

Heide

15 kilometer nord for Meldorf ligger Heide, der er hovedbyen i området Dithmarschen. Byen kan prale af at have Tysklands største markedsplads på grund af sit store opland. Hvert år til juletid bliver pladsen omdannet til et stort julemarked. Om sommeren er Heide et oplagt stop på vej til de nærliggende kyster og ferieområder. Læs mere om Heide og Dithmarschen hos egnens turistbureau.

Spisesteder

Meldorf er en forholdsvis lille by, så det vrimler ikke med spisesteder. På en tur rundt i byen finder du dog en håndfuld muligheder. Start din søgning hos Tripadvisor

Overnatning

Der er ikke det store udbud af overnatningssteder i Meldorf. Kniber det med at finde et hotel, så kan du også søge mod feriebyen Büsum tæt på. Se mere på Booking.com

Denne buste af Carsten Niebuhr står foran kirken.
Den danske opdagelsesrejsende, Carsten Niebuhr, boede i Meldorf i slutningen af sit liv

(Annonce)

Billeder fra Meldorf

Billeder fra Meldorf

Kort over Meldorf

Kort over Meldorf

(Annonce)

Byer i nærheden

Friedrichstadt

Hollandsk idyl i Schleswig

Husum

Hyggelig havneby med et hav af krokus

Schleswig

Schleswig

Domkirkeby med danske rødder

Havnen i Tönning

Tönning

Historisk havneby i marsklandet

Oplev Tyskland