Glückstadt

Et kongeligt dansk aftryk ved Elben

Hvis du ser Glückstadt fra oven, træder byens stjerneformede planlægning tydeligt frem. Kong Christian den 4. havde nemlig de stjerneformede italienske renæssancebyer med befæstede volde og radialgader i tankerne, da han grundlagde byen i 1617.

Kongen forestillede sig også, at byen skulle konkurrere med Hamburg om at blive den vigtigste havneby i området, men sådan kom det ikke helt til at gå.

I stedet er Glückstadt i dag en mindre by med omkring 12.000 indbyggere og en hyggelig bykerne, der stadig bærer præg af Christian den 4.’s store planer.

Hver sommer lægger byen desuden havn til “Glückstädter Matjeswochen” – en kæmpe byfest, der strækker sig i flere uger.

Rundtur i Christian den 4.s renæssanceby

Den kompakte midtby rummer en del levn fra grundlæggelsen i 1617. Udover selve byens stjerneformede planlægning kan man stadig se en del huse fra dengang, Chrisian den 4. havde store planer for Glückstadt.

I byens absolutte centrum, Am Markt ligger rådhuset, der er opført i nederlandsk renæssancestil i 1643 og kirken Stadtkirche fra 1623.

Og i gaden Am Fleth kan du blandt andet se et gammelt bageri, det kongelige bogtrykkeri og palæet Brockdorff-Palais.

Havnefronten

Havnefronten i Glückstadt lokker med hyggelige huse, et grønt dige langs vandet, et par caféer og et stort, historisk pakhus. Hele husrækken i gaden Am Hafen er både fredet og billedskøn.

På den anden side af vandet ligger Rantzau-palæet, der oprindeligt tilhørte Grev Rantzau, men som senere blev omdannet til fængsel. Først for mænd og siden for kvinder. I dag er palæet ombygget til lejligheder.

Meldorf

52 kilometer nord for Glückstadt ligger Meldorf, der er Dithmarschens ældste by. Læs mere om Meldorf.

Rendsburg

70 kilometer nordpå ligger Rendsburg, der er kendt for den elegante højbro, der går over Kielerkanalen. Selve byen er også et besøg værd. Læs mere om Rendsburg.

Stade

Denne velbevarede tidligere hansestad ligger 40 kilometer syd for Glückstadt – på den anden side af floden Elben. (En lille bilfærge pendulerer frem og tilbage mellem Glückstadt og Wischhafen). Læs mere om Stade.

Tönning

90 kilometer nord for Glückstadt ligger den historiske havneby Tönning med velbevarede huse og ægte, maritim stemning. Læs mere om Tönning.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger godt 50 kilometer øst for Glückstadt. Læs mere hos Hamburg-tourism.

Heide

65 kilometer nord for Glückstadt ligger Heide, der er hovedbyen i området Dithmarschen. Byen kan prale af at have Tysklands største markedsplads på grund af sit store opland. Hvert år til juletid bliver pladsen omdannet til et stort julemarked. Om sommeren er Heide et oplagt stop på vej til de nærliggende kyster og ferieområder. Læs mere om Heide og Dithmarschen hos egnens turistbureau.

Itzehoe

23 kilometer nord for Glückstadt ligger byen Itzehoe, hvor du blandt andet kan se et af Schleswig-Holsteins fire tilbageværende klostre samt palæet Prinzesshof, der i dag er indrettet til restaurant og museum.

Spisesteder

Der er en del caféer og restauranter i byen – især omkring byens centrale plads Am Markt og ved havnen.

Derudover går hele byen amok i sild hver juni, når der bliver afholdt “Glückstädter Matjeswochen”.

Få et overblik over restauranter her.

Overnatning

I forhold til byens beskedne størrelse er der en del overnatningssteder i Glückstadt.

Se mere hos Booking.com.

Husrækken på Am Hafen er en af de smukkeste i byen.
Husrækken på Am Hafen er en af de smukkeste i byen.

(Annonce)

Billeder fra Glückstadt

Billeder fra Glückstadt

Kort over Glückstadt

Kort over Glückstadt

(Annonce)

Byer i nærheden

Buxtehude

Buxtehude

Hansestad med harer og pindsvin

Meldorf

Ditmarskens historiske hovedstad

Stade

Stade

Historisk hansestad en dagstur fra Hamburg​

Havnen i Tönning

Tönning

Historisk havneby ved Eideren

Oplev Tyskland