Stade

Historisk hansestad en dagstur fra Hamburg

Smukt restaurerede købmandshuse og palæer ligger på rad og række langs floden Schwinge, der skærer sig igennem den gamle bydel i Stade. De historiske pragtbygninger vidner om, at den over 1000 år gamle by har haft en fremtrædende plads i de tyske historiebøger, og at byen en overgang kunne konkurrere med nabobyen Hamburg i størrelse og betydning.

Selvom den tidligere hansestad med sine knap 50.000 indbyggere er sakket noget efter nutidens Hamburg, hvad størrelsen angår, så er Stade bestemt et besøg værd. Enten som en oplagt dagstur fra Hamburg eller som rammen om en ferie i området.

Middelalderstemning med svenske aftryk

Som nævnt var byen i middelalderen medlem af hansaforbundet og et vigtigt knudepunkt for handlen til og fra floden Elben. Senere kom Stade under svensk herredømme fra 1645 – 1719, og en rest fra den svenske periode kan opleves i form af pakhuset “Schwedenspeicher“, der i dag er omdannet til museum.

Byens omdrejningspunkt er den historiske havn, der er flankeret af smukke bindingsværkshuse og gavlhuse, men det kan også betale sig at bevæge sig lidt væk fra havneområdet.

Gå på opdagelse i byens kanter

Der er mange velbevarede huse i de små gader omkring kirken St. Cosmae-Nicolai, og det samme gælder i Bäckerstrasse og Bungenstrasse. Det kan også anbefales at gå en tur langs byens delvist bevarede befæstning, der nu er omdannet til grønne parkområder.

Stade er i øvrigt det nordligste stop på den tyske ferierute “Deutsche Fachwerkstrasse“, der fører dig igennem en lang række velbevarede bindingsværksbyer i hele Tyskland.

Læs mere:

Havnen

Det emmer af idyl og gode gamle dage ved havnen i Stade. Her ligger velholdte købmandshuse side om side på begge sider af vandet og vidner om en stolt fortid.

Dertil kommer den gamle trækran, der er havnens vartegn. Siden 1300-tallet har der været en kran på stedet, men i slutningen af 1800-tallet mistede den sin betydning og blev til sidst revet ned. I 1977 genopstod kranen dog – opført som en tro kopi af en lignende trækran i Lüneburg.

Frilandsmuseet

På en lille ø lige uden for den gamle bykerne ligger Stades frilandsmuseum. Her kan du blive klogere på, hvordan livet i og omkring byen tog sig ud i gamle dage. Du kan også bare slentre igennem museet og nyde de blå-grønne omgivelser.

Buxtehude

25 kilometer øst for Stade ligger den tidligere hansestad Buxtehude. Byen har en fin, velbevaret gammel bydel, der er værd at gå på opdagelse i. Buxtehude er også kendt som en rigtig eventyrby, hvor mange tyske fortællinger har fundet sted. Blandt andet brødrene Grimms fortælling om haren og pindsvinet. Læs mere om Buxtehude.

Glückstadt

Denne by ligger 40 kilometer nord for Stade – på den anden side af floden Elben. (En lille bilfærge pendulerer frem og tilbage mellem Glückstadt og Wischhafen). Byen blev grundlagt af Christian 4. og byder på mange fine renæssancebygninger. Læs mere om Glückstadt.

Bremen

110 kilometer sydvest for Stade ligger storbyen Bremen. Her kan du blandt andet beundre den smukke rådhusplads, der er en del af verdensarven. Læs mere om Bremen.

Verden

85 kilometer sydpå ligger den skønne by Verden, som har en seværdig, historisk bykerne. Læs mere om Verden.

Bremerhaven

Bremerhaven

75 kilometer vest for Stade ligger havnebyen Bremerhaven, der især er kendt for sin moderne havnefront med akvarium og andet godt fra havet. Læs mere hos Bremerhavens turistinformation.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger godt 50 kilometer øst for Stade, og de to byer er forbundet med Hamburgs s-togslinje S3. Undervejs stopper S3 også i Buxtehude. Læs mere hos Hamburg-tourism.

Spisesteder

Stade er vant til turister, og der er mange spisesteder i byen – især langs floden Schwinge.

Start madjagten hos Tripadvisor.

Overnatning

Der kommer mange dagsturister fra Hamburg, men det er også muligt at sove i byen. 

Se udvalget af sengepladser hos Booking.com.

Stade er ikke nogen overset perle. Mange turister har fået øjnene op for den smukke, gamle by.
Stade er ikke nogen overset perle. Mange turister har fået øjnene op for den smukke, gamle by.

(Annonce)

Billeder fra Stade

Billeder fra Stade

Kort over Stade

Kort over Stade

(Annonce)

Byer i nærheden

Bremen

Populære stadsmusikanter og verdensarvs-rådhus

Buxtehude

Buxtehude

Hansestad med harer og pindsvin

Havnen i Glückstadt

Glückstadt

Kongeligt dansk aftryk ved Elben

Verden

Verden er fuld af gode oplevelser

Oplev Tyskland