Verden

Verden er fuld af oplevelser

Lige dér, hvor floden Aller møder floden Weser, ligger den charmerende by, Verden (som udtales Ferden på tysk). Byen er fuld af historiske levn – med den store domkirke St. Maria und Cäcilia som den mest markante bygning.

Den aflange historiske bymidte er et vidne om, at Verden frem til 1667 bestod af to uafhængige byer i form af Süderstadt og Norderstadt. I dag er murene mellem byerne for længst revet ned, så du ubesværet kan tage hele turen fra det fine barokrådhus mod nord til den mægtige domkirke mod syd.

Undervejs byder gågaden Grosse Strasse på en perlerække af beundringsværdige borgerhuse, imens den står på brostensbelagte stræder og små byhuse omkring domkirken.

Vil du se hele Verden lidt på afstand, så kan du følge floden Aller og gå ud på broen Brücke Neue Aller. Herfra har du et fint kig ind over byens tage og tårne.

Fra dansk fyrsteby til svensk forpost

Verden blev formentlig grundlagt allerede i 800-tallet af de tysk-romerske kejsere, og byen fik i 1400-tallet status som selvstyrende fristad.

Byen blev styret af en såkaldt fyrstebiskop, som havde både verdslig og gejstlig magt, og set med danske øjne er det værd at bemærke, at byens sidste fyrstebiskop fra 1635-1647 var ingen ringere end Frederik 3, som blev dansk konge i 1648.

Herfra kom Verden sammen med resten af fyrstendømmet Bremen-Verden på svenske hænder, og byen fungerede som Sveriges sydligste forpost i en årrække.

Danskerne forsøgte flere gange at genvinde området, og i 1712 lykkedes det faktisk at erobre Bremen for en kort bemærkning. Både Bremen og Verden endte dog på tyske hænder til sidst i 1719 som en del af de afsluttende forhandlinger i kølvandet på Den Store Nordiske Krig.

Hesteby, piratby – og Beatlesby!

I dag er Verden først og fremmest kendt som en hesteby, og byen har tilnavnet ”Reiterstadt” på tysk. Det var de svenske tropper, der først placerede ryttere og heste i byen, og sidenhen har hestene hængt ved.

I starten af 1900-tallet blev de første store ridestævner holdt i byen, og byen er stadig besat af de firbenede væsner. I dag ligger der stadig en berømt rideskole i byen, og det tyske hestemuseum ligger såmænd også i byen.

Som kontrast til det lidt pæne hesteimage rimer Verden også på rock and roll og pirateri. Det kan du læse mere om i afsnittet “Seværdigheder”.

(Annonce)

Verden

Byens barokke rådhus stråler på den lille plads, Rathausvorplatz.

Fakta om Verden

Indbyggere: 28.000
Delstat: Niedersachsen
Afstand fra Danmark (Padborg): 280 km 
Togstation: Ja

Oplev:  #Historisk bykerne, #danske aftryk

Mere om Verden

John Lennon-monumentet

John Lennon i Verden

John Lennon har været mange steder i verden. Bland andet i Verden!

I den brostensbelagte gade, Mühlentor, venter der en lidt spøjs seværdighed. Her er der nemlig rejst et lille monument til minde om ingen ringere end John Lennon.

Den berømte Beatle var i Verden i 1967 i forbindelse med optagelserne til antikrigsfilmen ”How I won the war”. Hans besøg blev foreviget med en mindeplade i 2008.

 

Domkirken

Domkirken i Verden

Domkirken i Verden

Den store domkirke, St. Maria und Cäcilia, kan føre sin historie tilbage til omkring år 1000, men størstedelen af den nuværende kirke stammer fra slutningen af 1200-tallet. Her blev kirken stort set opført på ny efter en omfattende brand.

Kirkens lidt asymmetriske ydre skyldes, at det oprindelige romanske klokketårn fra 1100 overlevede branden og nu står omringet af det mere himmelstræbende gotiske kirkebyggeri fra slutningen af 1200-tallet.

Kirken er et smukt eksempel på den nordtyske teglstensgotik, som man også kan se i byer som Lübeck, Lüneburg og Flensburg.

Kig også ind i den stemningsfulde klostergård – og læg mærke til den spøjse statue, ”Steinernen Mann”, som er placeret i murværket tæt på taget. Stenmanden skulle efter sigende være en røver, som blev lavet om til sten, da han ville begå indbrud i kirken…

 

Kirkerne St. Andreas og St. Johannis

Verden

St. Johannis i Verden

Udover domkirken står der yderligere to historiske kirker i Verdens midtby.

St. Johannis (billedet) er placeret lige bag byens rådhus. Den romanske kirke blev opført til borgerne i den selvstændige bydel, Norderstadt og regnes sammen med domkirkens tårn for at være det ældste kirkelige teglstensbyggeri i Nordtyskland.

St. Andreas gemmer sig lige bag domkirken. Kirken har rødder tilbage til 1000-tallet og fik sit nuværende udseende i 1200-tallet.

 

Rådhuset

Rådhuset i Verden

Rådhuset i Verden

Det smukke barokrådhus fra 1730 løber med det meste af opmærksomheden på den trekantede plads, Rathausvorplatz, i den nordlige del af byen. Rådhuset blev opført som erstatning for et tidligere rådhus fra 1300-tallet, som efterhånden var blevet så faldefærdigt, at man valgte at rive det ned.

 

Ackerbürgerhaus

Ackerbürgerhaus i Verden

Fine detaljer på Ackerbürgerhaus

Dette overdådige bindingsværkshus, som ligger i Strukturstrasse 7, stammer fra 1577. Det regnes for at være et af de fineste eksempler på et såkaldt nedertysk halhus – også kaldet en saksisk gård – hvor beboelse og staldbygninger er samlet under samme tag.

Eventyrruten og piraten Störtebeker

Verden er en del af den tyske eventyrrute, Deutsche Märchenstrasse, på grund af et sagn, som knytter den berygtede tyske pirat Klaus Störtebeker til byen.

I 1401 var piraten netop blevet fanget, og han kom gennem Verden på vej til Hamburg, hvor han skulle halshugges. Her efterlod han efter sigende en skat, som han proklamerede skulle danne grundlag for, at alle byens fattige fremover skulle få uddelt gratis brød og sild på Lætaredag (den 4. søndag i fasteperioden).

Den tradition har byen taget til sig og holdt i hævd i nyere tid. Så hvis du er i Verden den fjerde søndag i fasteperioden (sådan cirka i starten eller midten af marts), så vanker der gratis sild og brød i lange baner. Det er i øvrigt yderst tvivlsomt, om sagnet om den gavmilde pirat holder vand, men om ikke andet, så er der kommet en fin tradition ud af historien.

Brønden Störtebeker-Brunnen i Untere Strasse er i øvrigt rejst til minde om piraten.

Læs mere om eventyrruten

Bremen

Bremen

Rådhuset i Bremen er opført i starten af 1400-tallet og på UNESCO’s liste over verdensarv.

45 kilometer nordpå ligger den gamle hansestad Bremen. Læs mere om Bremen.

 

Buxtehude

Buxtehude

Kanalområdet Fleth giver Buxtehude et nederlandsk præg.

85 kilometer nordøstpå ligger byen Buxtehude, som lokker med fine gotiske teglstensbygninger. Læs mere om Buxtehude.

 

Bückeburg

Bückeburg

Slottet i Bückeburg

75 kilometer sydpå ligger lille Bückeburg, som engang var hovedstad i fyrstendømmet Schaumburg-Lippe. Læs mere om Bückeburg.

 

Celle

Celle

Skønne Celle

80 kilometer østpå støder du ind i Celle, som har hundredvis af velbevarede bindingsværkshuse i centrum. Læs mere om Celle.

 

Hannover

Hannover

Kunst i Hannover

Storbyen Hannover ligger 85 kilometer sydøst fra Verden. Læs mere om Hannover.

 

Lüneburg

Lüneburg

Lüneburg er fuld af smukke, historiske gavlhuse

115 kilometer nordøstpå venter den smukke hansestad, Lüneburg. Læs mere om Lüneburg.

 

Minden

Minden

Sol på den velholdte markedsplads i Minden

90 kilometer sydvestpå finder du byen Minden, som har mange fine kirker og et spektakulært vandkryds. Læs mere om Minden.

 

Stade

Stade

Smukke købmandshuse flankerer havnen i Stade.

Hovedstaden i den tidligere svenske besiddelse Bremen-Verden ligger 95 nordpå og byder på en idyllisk historisk bykerne. Læs mere om Stade.

Spisesteder

Der ligger masser spisesteder hele vejen langs byens hovedgade, Grosse Strasse, og på Lugensteinplatz ved domkirken og Rathausvorplatz ved byens rådhus. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Du kan finde overnatning på hotel- og ferielejligheds-søgesider som Booking.com, Expedia, AirBnb eller Trivago. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

Rabat hos Happy Days

Vores samarbejdspartner Happy Days giver rabat på overnatning. Læs mere her.

(Annonce)

Billeder fra Verden

(Annonce)

Kort over Verden

Byer i nærheden

Bremen

Populære stadsmusikanter og verdensarvs-rådhus

Celle

Studier i bindingsværk

Minden

Historisk kirkeby med ældgamment rådhus

Stade

Stade

Historisk hansestad en dagstur fra Hamburg​

(Annonce)

Edersee

Smuk natur, hyggelige byer og en enorm dæmning.

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Holsteinische Schweiz

Frodige skove med bakker og hundrevis af søer

Ostfriesland

Flotte, flade ferieoplevelser ved Vadehavet

(Annonce)

Bindingsværksruten

Tag på rundtur til bedårende bindingsværksbyer

Eventyrruten

Spændende byer og gode eventyr går hånd i hånd

Holstentor i Lübeck

Ruten for teglstensgotik

Gotiske mesterværker langs Østersøen

Saltruten

Cykelferie langs den historiske salt-handelsvej

(Annonce)

Bad Pyrmont

Kurbyer

Der findes over 350 tyske kurbyer. Bliv lidt klogere på fænomenet.

Over grænsen

Gå med over en række spektakulære grænseovergange

Runde landsbyer

Oplev en perlerække af velbevarede runde landsbyer i Niedersachsen

Köstritzer Schwartzbier øl

Tyske øl

Tænk, at vand, gær, bygmalt og humle kan smage godt på så mange måder

Oplev Tyskland