Verden

Verden er fuld af oplevelser

Lige dér, hvor floden Aller møder floden Weser, ligger den charmerende by, Verden (som udtales Ferden på tysk). Byen er fuld af historiske levn – med den store domkirke St. Maria und Cäcilia som den mest markante bygning.

Den aflange historiske bymidte er et vidne om, at Verden frem til 1667 bestod af to uafhængige byer i form af Süderstadt og Norderstadt. I dag er murene mellem byerne for længst revet ned, så du ubesværet kan tage hele turen fra det fine barokrådhus mod nord til den mægtige domkirke mod syd.

Undervejs byder gågaden Grosse Strasse på en perlerække af beundringsværdige borgerhuse, imens den står på brostensbelagte stræder og små byhuse omkring domkirken.

Vil du se hele Verden lidt på afstand, så kan du følge floden Aller og gå ud på broen Brücke Neue Aller. Herfra har du et fint kig ind over byens tage og tårne.

Fra dansk fyrsteby til svensk forpost

Verden blev formentlig grundlagt allerede i 800-tallet af de tysk-romerske kejsere, og byen fik i 1400-tallet status som selvstyrende fristad.

Byen blev styret af en såkaldt fyrstebiskop, som havde både verdslig og gejstlig magt, og set med danske øjne er det værd at bemærke, at byens sidste fyrstebiskop fra 1635-1647 var ingen ringere end Frederik 3, som blev dansk konge i 1648.

Herfra kom Verden sammen med resten af fyrstendømmet Bremen-Verden på svenske hænder, og byen fungerede som Sveriges sydligste forpost i en årrække.

Danskerne forsøgte flere gange at genvinde området, og i 1712 lykkedes det faktisk at erobre Bremen for en kort bemærkning. Både Bremen og Verden endte dog på tyske hænder til sidst i 1719 som en del af de afsluttende forhandlinger i kølvandet på Den Store Nordiske Krig.

Hesteby, piratby – og Beatlesby!

I dag er Verden først og fremmest kendt som en hesteby, og byen har tilnavnet ”Reiterstadt” på tysk. Det var de svenske tropper, der først placerede ryttere og heste i byen, og sidenhen har hestene hængt ved.

I starten af 1900-tallet blev de første store ridestævner holdt i byen, og byen er stadig besat af de firbenede væsner. I dag ligger der stadig en berømt rideskole i byen, og det tyske hestemuseum ligger såmænd også i byen.

Som kontrast til det lidt pæne hesteimage rimer Verden også på rock and roll og pirateri. Det kan du læse mere om i afsnittet “Seværdigheder”.

Læs mere:

Eventyrruten og piraten Störtebeker

Verden er en del af den tyske eventyrrute, Deutsche Märchenstrasse, på grund af et sagn, som knytter den berygtede tyske pirat Klaus Störtebeker til byen.

I 1401 var piraten netop blevet fanget, og han kom gennem Verden på vej til Hamburg, hvor han skulle halshugges. Her efterlod han efter sigende en skat, som han proklamerede skulle danne grundlag for, at alle byens fattige fremover skulle få uddelt gratis brød og sild på Lætaredag (den 4. søndag i fasteperioden).

Den tradition har byen taget til sig og holdt i hævd i nyere tid. Så hvis du er i Verden den fjerde søndag i fasteperioden (sådan cirka i starten eller midten af marts), så vanker der gratis sild og brød i lange baner. Det er i øvrigt yderst tvivlsomt, om sagnet om den gavmilde pirat holder vand, men om ikke andet, så er der kommet en fin tradition ud af historien.

Brønden Störtebeker-Brunnen i Untere Strasse er i øvrigt rejst til minde om piraten.

John Lennon-monumentet

I den brostensbelagte gade, Mühlentor, venter der en lidt spøjs seværdighed. Her er der nemlig rejst et lille monument til minde om ingen ringere end John Lennon.

Den berømte Beatle var i Verden i 1967 i forbindelse med optagelserne til antikrigsfilmen ”How I won the war”. Hans besøg blev foreviget med en mindeplade i 2008.

Domkirken

Den store domkirke, St. Maria und Cäcilia, kan føre sin historie tilbage til omkring år 1000, men størstedelen af den nuværende kirke stammer fra slutningen af 1200-tallet. Her blev kirken stort set opført på ny efter en omfattende brand.

Kirkens lidt asymmetriske ydre skyldes, at det oprindelige romanske klokketårn fra 1100 overlevede branden og nu står omringet af det mere himmelstræbende gotiske kirkebyggeri fra slutningen af 1200-tallet.

Kirken er et smukt eksempel på den nordtyske teglstensgotik, som man også kan se i byer som Lübeck, Lüneburg og Flensburg.

Kig også ind i den stemningsfulde klostergård – og læg mærke til den spøjse statue, ”Steinernen Mann”, som er placeret i murværket tæt på taget. Stenmanden skulle efter sigende være en røver, som blev lavet om til sten, da han ville begå indbrud i kirken…

Kirkerne St. Andreas og St. Johannis

Udover domkirken står der yderligere to historiske kirker i Verdens midtby.

St. Johannis (billedet) er placeret lige bag byens rådhus. Den romanske kirke blev opført til borgerne i den selvstændige bydel, Norderstadt og regnes sammen med domkirkens tårn for at være det ældste kirkelige teglstensbyggeri i Nordtyskland.

St. Andreas gemmer sig lige bag domkirken. Kirken har rødder tilbage til 1000-tallet og fik sit nuværende udseende i 1200-tallet.

Rådhuset

Det smukke barokrådhus fra 1730 løber med det meste af opmærksomheden på den trekantede plads, Rathausvorplatz, i den nordlige del af byen. Rådhuset blev opført som erstatning for et tidligere rådhus fra 1300-tallet, som efterhånden var blevet så faldefærdigt, at man valgte at rive det ned.

Ackerbürgerhaus

Dette overdådige bindingsværkshus, som ligger i Strukturstrasse 7, stammer fra 1577. Det regnes for at være et af de fineste eksempler på et såkaldt nedertysk halhus – også kaldet en saksisk gård – hvor beboelse og staldbygninger er samlet under samme tag.

Bremen

45 kilometer nordpå ligger den gamle hansestad Bremen. Læs mere om Bremen.

Buxtehude

85 kilometer nordøstpå ligger byen Buxtehude, som lokker med fine gotiske teglstensbygninger. Læs mere om Buxtehude.

Celle

80 kilometer østpå støder du ind i Celle, som har hundredvis af velbevarede bindingsværkshuse i centrum. Læs mere om Celle.

Hannover

Storbyen Hannover ligger 85 kilometer sydøst fra Verden. Læs mere om Hannover.

Lüneburg

115 kilometer nordøstpå venter den smukke hansestad, Lüneburg. Læs mere om Lüneburg.

Minden

90 kilometer sydvestpå finder du byen Minden, som har mange fine kirker og et spektakulært vandkryds. Læs mere om Minden.

Stade

Hovedstaden i den tidligere svenske besiddelse Bremen-Verden ligger 95 nordpå og byder på en idyllisk historisk bykerne. Læs mere om Stade.

Spisesteder

Der ligger masser spisesteder hele vejen langs byens hovedgade, Grosse Strasse, og på Lugensteinplatz ved domkirken og Rathausvorplatz ved byens rådhus. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Du kan finde overnatning på hotel- og ferielejligheds-søgesider som Booking.com, Expedia, AirBnb eller Trivago. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

Byens barokke rådhus stråler på den lille plads, Rathausvorplatz.
Byens barokke rådhus stråler på den lille plads, Rathausvorplatz.

(Annonce)

Billeder fra Verden

Billeder fra Verden

Kort over Verden

Kort over Verden

(Annonce)

Byer i nærheden

Bremen

Populære stadsmusikanter og verdensarvs-rådhus

Celle

Studier i bindingsværk

Minden

Historisk kirkeby med ældgamment rådhus

Stade

Stade

Historisk hansestad en dagstur fra Hamburg​

Oplev Tyskland