Celle

Et stort, sammenhængende bindings-værk

Er du også pjattet med de dér tyske småbyer, hvor skæve bindingsværkshuse på rad og række vidner om en idyllisk verden af i forgårs? Ja, så er Celle et oplagt stop på din ferie.

Byen er nemlig et sandt overflødighedshorn af skønne bindingsværkshuse i alle mulige farver. Over 400 gamle bindingsværkshuse står smukt og ømt i en tæt samhørighed i centrum, og det gør givetvis Celle til det første helstøbte bindingsværks-ensemble, man støder på, når man begiver sig sydpå fra den dansk-tyske grænse.

Slot med dansk historie

Celle er dog mere end bare bindingsværkshuse. I den vestlige ende af byen troner det fornemme slot, Schloss Celle, som ligger omgivet af et omfattende parkanlæg.

Slottet spiller også en fremtrædende rolle i dansk historie. Det var nemlig hér, den landsforviste danske dronning Caroline Mathilde bosatte sig i 1772, da hendes affære med hoflægen Johann Friedrich Struensee blev afsløret.

Celle ligger i bekvem afstand fra motorvej A7, så den kan udgøre et oplagt pausestop på din vej længere sydpå. Men den historiske bykerne, det fine slot og den store park giver også oplevelser nok til et længere ophold i byen.

Læs mere:

Slottet og slotsparken

Schloss Celle er byens største enkeltstående seværdighed. Slottets historie går tilbage til begyndelsen af 1300-tallet, men den firefløjede slotsbygnings nuværende udseende er resultatet af 1500-tallets ombygninger i renæssancestil tilsat yderligere italiensk-inspirerede justeringer i starten af 1700-tallet under hertug Georg Wilhelm.

I slutningen af 1772 flyttede den danske dronning, Caroline Mathilde, ind på slottet, som havde stået tom siden hertug Georg Wilhelms død i 1705. Dronningens indflytning var i øvrigt ikke helt frivillig. Hun var nemlig blevet forvist fra Danmark, som en konsekvens af hendes affære med den kongelige livlæge Johann Friedrich Struensee (som blev henrettet for eskapaderne). Dronning Mathilde boede på slottet frem til sin død i 1775.

Slottet er i dag omdannet til museum, der byder på skiftende udstillinger.

Bag slottet breder den store, slotshave sig. Haven er anlagt i slutningen af 1700-tallet og er i dag et yndet, grønt åndehul for byens borgere og besøgende.

Bindingsværk i midtbyen

Med over 400 bevarede bindingsværkshuse er Celle midtby nærmest en slags friluftsmuseum udi den historiske bindingsværksbyggestil. Derfor er en rundtur i centrum en seværdighed i sig selv.

Celle er i øvrigt et selvfølgeligt stop på turistruten ”Deutsche Fachwerkstrasse”, som snor sig gennem Tyskland og guider besøgende rundt til seværdige bindingsværksbyer.

Stadtkirche St. Marien

Tæt på slottet ligger byens hovedkirke, St. Marien. Kirken er opført omkring år 1300, men er blevet kraftigt ombygget gennem årene. Kirkens nuværende udseende er i høj grad resultatet af en ombygning i 1800-tallet. Det 74 meter høje tårn kom først til i 1914.

Den danske dronning, Caroline Mathilde ligger begravet i kirken.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 50 kilometer sydpå. Læs mere om Braunschweig.

 

Gifhorn

43 kilometer østpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

 

Goslar

Den gamle mineby Goslar 120 kilometer syd for Celle er et af højdepunkterne i Harzen. Læs mere om Goslar.

 

Hannover

Hannover ligger 45 kilometer syd for Celle og er et oplagt stop, hvis der skal tankes lidt storbystemning op undervejs. Læs mere om Hannover.

 

Hameln

100 kilometer syd for Celle ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.

 

Hildesheim

Hildesheim ligger 65 kilometer syd for Celle og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

 

Königslutter am Elm

75 kilometer sydøst for Celle ligger den lille, grønne by Königslutter am Elm. Topseværdigheden er den romanske kirke. Læs mere om Königslutter am Elm.

 

Lüneburg

Fortidens storhed er til stede overalt i Lüneburg 90 kilometer nord for Celle. Læs mere om Lüneburg.

 

Verden

80 kilometer vestpå ligger den skønne by Verden, som har en seværdig, historisk bykerne. Læs mere om Verden.

 

Uelzen

50 kilometer nordpå ligger Uelzen, der især er kendt for sin banegård, der er tegnet af kunstneren Hundertwasser. Læs mere om Uelzen.

Spisesteder

En god portion turister og de 70.000 fastboende indbyggere sikrer Celle et stort udvalg af spisesteder. Find et spisested hos Tripadvisor

Overnatning

Der findes mange hoteller i Celle. Start søgningen på Booking.com.

 

Slottet ligger i udkanten af den gamle bydel
Slottet ligger i udkanten af den gamle bydel

(Annonce)

Billeder fra Celle

Billeder fra Celle

Kort over Celle

Kort over Celle

(Annonce)

Byer i nærheden

Braunschweig

Historisk hovedstad med prægtige pladser

Gifhorn

Møller og russiske aftryk i Niedersachsen

Lüneburg

Velbevaret hansestad på saltruten med masser at byde på

Uelzen

Byen med den berømte banegård.

Oplev Tyskland