Hildesheim

Genskabte glæder i verdensarvsbyen

Markedspladsen i Hildesheim: Smukt ornamenterede bindingsværkshuse i fire og fem etager står side om side med bastante stenhuse med tårne og gesimser. Hele herligheden står knivskarpt og smukt, på trods af, at bygningerne har en cirka  500 år lang historie bag sig.

Friskheden i bygningsmassen er fordi, bygningerne er blevet godt og grundigt genopbygget i 1980’erne og 1990’erne. Det skyldes, at markedspladsens bygninger stort set blev pulveriseret under massive bombardementer i 2. Verdenskrig. De er dog smukt genopført, så markedspladsen stadig efterlader et imponerende og historietro indtryk.

Kejserby

Helt tilbage til 800-tallet fik Hildesheim en central rolle i historien, da den romersk kejser, Karl den Store, grundlagde byen. Hildesheim var derefter en vigtig handelsby i mange hundreder af år, og byen blev også medlem af Hanseforbundet i 1300-tallet.

2. Verdenskrig efterlod store dele af indre by i ruiner, og sporene fra det voldsomme bombardement har sat sit præg, når man spadserer gennem byen i dag. Kun udvalgte områder og bygninger er genopført – for eksempel markedspladsen og byens centrale kirker – imens andre dele af midtbyen består af nyere byggeri af mere svingende kvalitet.

Trods et lidt rodet helhedsindtryk er Hildesheim absolut et besøg værd på grund af sine ældgamle kirker, som er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Derudover stråler fortidens storhed på byens imponerende markedsplads.

Læs mere:

Rosenruten

Som en lille service for turister, har Hildesheim lagt små fliser beklædt med en rose ned i belægningen. Roserne guider dig rundt til byens højdepunkter og tager dig blandt andet forbi markedspladsen og byens smukke kirker

Mariendom

Domkirke Mariendom er et imponerende eksempel på romansk kirkebyggeri i den vestlige verden, og derfor har kirken siden 1985 været en del af vores fælles verdensarv.

Kirkens historie går tilbage til 800-tallet, men det er kun krypten, der er bevaret derfra. Resten af kirken er opført i 1061. Kirken blev beskadiget under 2. Verdenskrig, og domkirken blev genopbygget i 1950erne.

Kig ud i den stemningsfulde klostergård. Her står der en rosenbusk, som efter sigende skulle have mere end 1000 år på bagen.

Legenden siger, at Karl den Stores søn, Louis den første, fandt et relikvie, han havde mistet, bag en rosenbusk. Han besluttede sig derefter for at opføre Mariendom ved rosenbusken.

Efter bombardementerne i 2. Verdenskrig brændte rosenbusken også ned. Men få uger efter, voksede nye skud op af asken, og de står stadig i klostergården.

Skt. Michaelis-kirken

Skt. Michaelis-kirken deler sin status som verdensarv med byens domkirke. Skt. Michaelis er opført som en del af et benediktinerkloster i 1031. I dag er det kun kirken, der står tilbage.

Den imponerende kirke er placeret på et lille bakkedrag i udkanten af centrum, og den regnes for et af de vigtigste romanske kirkebyggerier i verden.

Indvendigt byder kirken på et smukt dekoreret træloft og mange fine detaljer og udskæringer.

Skt. Andreas-kirken

Byens centralt beliggende kirke, Skt. Andreas, lever en tilværelse i skyggen af de to verdensarvskirker, Mariendom og Skt. Michaelis. Det ændrer dog ikke ved, at det gotiske kirkebyggeri er et imponerende syn.

Kirkens tårn rager hele 114,5 meter i vejret, og det er det højeste kirketårn i hele Niedersachsen. Hvis du vil have en god udsigt over Hildesheim, så kan du begive dig op ad de 364 trin til toppen af tårnet.

Markedspladsen

”Verdens smukkeste markedsplads.” Så store ord brugte den tyske politiker og filosof, Wilhelm von Humboldt, om Hildesheims centrale torv. Og når man står midt på den harmoniske plads og kigger på de smukke huse, så er man tilbøjelig til at medgive, at Humboldt da havde en pointe.

Markedspladsen er virkelig et imponerende ensemble af middelalderligt pragtbyggeri, som fremstår smukt restaureret og genopbygget efter en omfattende tilintetgørelse i 2. Verdenskrig.

Det historiske rådhus på pladsen stammer fra 1300-tallet, og flere andre bygninger har næsten lige så mange år på bagen. Blandt andet det overdådige 26 meter og syv etager høje bindingsværkshus Knochenhaueramtshaus, som oprindeligt var opført i 1529.

Bad Pyrmont

65 kilometer vest for Hildesheim ligger kurbyen Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.

 

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 45 kilometer østpå. Læs mere om Braunschweig.

 

Gifhorn

80 kilometer østpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

 

Goslar

Den gamle mineby Goslar 65 kilometer sydøst for Hildesheim er et af højdepunkterne i Harzen. Læs mere om Goslar.

 

Göttingen

90 kilometer sydpå ligger studiebyen Göttingen, der lokker med liv og glade dage i smukke, historiske rammer. Læs mere om Göttingen.

 

Hameln

50 kilometer vestpå ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.

 

Hannover

Hannover ligger 35 kilometer nord for Hildesheim og er et oplagt stop, hvis der skal tankes lidt storbystemning op undervejs. Læs mere om Hannover.

 

Höxter

72 kilometer sydvestpå ligger Höxter, der kan fremvise utallige rigt udsmykkede bindingsværkshuse i den såkaldte Weser-renæssancestil. Derudover ligger det UNESCO-listede kloster Corvey nogle få kilometer fra byen. Læs mere om Höxter.

 

Lügde

70 kilometer sydpå ligger lille Lügde. Byen er omgivet af en delvist bevaret bymur og rummer over 300 bindingsværkshuse. Byen er også kendt for sin specielle påsketradition, hvor brændende træhjul bliver rullet ned ad en nærliggende bakke. Læs mere om Lügde.

 

Minden

90 kilometer vestpå ligger den historiske flodby Minden, som byder på masser af kirker og det hyggelige kvarter, Schnurr. Læs mere om Minden.

Spisesteder

Med lige godt 100.000 indbyggere og en betydelig mængde turister er der masser af spisemuligheder i byen. Få et overblik hos Tripadvisor

Overnatning

Book en soveplads hos Booking.com.

Markedspladsen i Hildesheim er smukt restaureret efter slemme skader oven på 2. Verdenskrig. Blandt andet stråler det smukke bindingsværkshus Knochenhaueramtshaus (th.).
Markedspladsen i Hildesheim er smukt restaureret efter slemme skader oven på 2. Verdenskrig.

(Annonce)

Billeder fra Hildesheim

Billeder fra Hildesheim

Kort over Hildesheim

Kort over Hildesheim

(Annonce)

Byer i nærheden

Braunschweig

Historisk hovedstad med prægtige pladser

Goslar

Goslar

Ældgammel mineby i Harzen

Hameln

Hameln

En eventyrlig rotterede i Brødrene Grimm-land

Neues Rathaus i Hannover

Hannover

Historisk tidligere hovedstad i grønne omgivelser

Oplev Tyskland