Minden

Historiek kirkeby med krydsende floder

Minden ligger strategisk godt placeret ved floden Weser og har spillet en betydelig rolle igennem historien. Frem til den westfalske fred i 1648 var byen bispesæde, og denne status afspejler sig i bybilledet, der er velsignet med et stort antal kirker.

Efter den westfalske fred blev Minden en del af Preussen, hvor den fik en nøglerolle som militærbastion på grund af beliggenheden ved den vigtige flod Weser.

Floden danner også ramme om det spektakulære vandkryds, som blev opført i 1914 som en del af etableringen af den 327 kilometer lange kanal Mittellandkanal, som forbinder Dortmud-Ems kanalen i vest med Elben i øst. En 341 meter lang vandbro leder kanalen over Weser.

Flotte spor fra fortiden

Fortidens strategiske betydning har ad mange omgange involveret Minden i krige – senest i 2. Verdenskrig, hvor bomberne faldt tæt. Det betyder desværre, at en portion af fortiden er forsvundet, når du bevæger dig rundt i byen i dag.

Der er dog stadig masser af historiske bygninger at kigge nærmere på. For eksempel den imponerende domkirke, det gotiske rådhus og det velbevarede stenhus ”Alte Münze” fra 1260.

Læg dertil en række palæer opført i den sprudlende weser-renæssancestil og en slentretur i det hyggelige kvarter Schnurrviertel, og du har opskriften på en god feriedags sightseeing.

Læs mere:

Kirkerne

Som nævnt bugner Minden af seværdige kirker. Den mest iøjnefaldende er domkirken, hvis historie går helt tilbage til slutningen af 700-tallet. Kirken tog slemt skade under 2. Verdenskrig, men den er nænsomt restaureret.

Andre seværdige kirker tæller St. Simeonis fra 1200-tallet og St. Martini fra 1000-tallet.

Markedspladsen med rådhuset

Byens omdrejningspunkt er den store markedsplads, som er omringet af velholdte og velrestaurerede gavlhuse, bindingsværkshuse og småpalæer.

Mest iøjnefaldende er det gotiske rådhus fra 1260. Læg især mærke til den udvendige søjlegang, som stammer helt tilbage til rådhusets grundlæggelse, og som undslap 2. Verdenskrigs bomber.

Schnurrviertel

Efter at have besøgt de storladne kirker og den store markedsplads kan en tur i kvarteret Schnurr varmt anbefales. Kvarteret folder sig ud bag kirken St. Martini, og her får man lokal stemning i fuld skala pakket ind i brostensgader og ydmyge bindingsværkshuse.

Læg især mærke til det lille bindingsværkshus Windloch med det spidse tag, som regnes for at være det mindste hus i Minden. Et andet seværdigt hus i kvarteret er Alte Münze fra 1260, som skulle være det ældste stenhus i Westphalen.

Slå dig også ned og lad freden sænke sig på den stemningsfulde Friedenplatz, der fungerer som hjertet i kvarteret.

Bad Pyrmont

65 kilometer sydøst for Minden ligger kurbyen Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.

Bad Salzuflen

35 kilometer sydpå ligger bindingsværks- og kurbyen Bad Salzuflen. Læs mere om Bad Salzuflen.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 135 kilometer østpå. Læs mere om Braunschweig.

Bremen

100 kilometer nordpå ligger storbyen Bremen. Her kan du blandt andet beundre den smukke rådhusplads, der er en del af verdensarven. Læs mere om Bremen.

Celle

113 kilometer nordøstpå ligger byen Celle. Her ligger over 400 restaurerede bindingsværkshus side om side i den charmerende gamle bydel. Læs mere om Celle.

Hameln

40 kilometer sydøstpå ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.

Hannover

Hannover ligger 75 kilometer øst for Minden og er et oplagt stop, hvis der skal tankes lidt storbystemning op undervejs. Læs mere om Hannover.

Hildesheim

Hildesheim ligger 90 kilometer østpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

Münster

125 kilometer vestpå ligger den livlige universitetsby Münster, der også er kendt som Tysklands cykelhovedstad. Sammen med byen Osnabrück var det også stedet, hvor den Westfalske Fred blev underskrevet i 1648 som afslutning på 30-årskrigen. Læs mere om Münster.

Osnabrück

75 kilometer vestpå ligger Osnabrück, hvis rådhus var vært ved underskrivelsen af den Westfalske Fred i 1648. Læs mere om Osnabrück.

Verden

90 kilometer nordpå ligger den skønne by Verden, som har en seværdig, historisk bykerne. Læs mere om Verden.

Spisesteder

Du kommer ikke til gå sulten fra et besøg i Minden. Her er et stort udvalg af spisesteder. Især omkring markedspladsen. Start jagten på et bord hos Tripadvisor

Sove

Der er gode muligheder for at sove i eller omkring Minden. Se mere hos Booking.com

Sol på den velholdte markedsplads.
Sol på den velholdte markedsplads.

(Annonce)

Billeder fra Minden

Billeder fra Minden

Kort over Minden

Kort over Minden

(Annonce)

Byer i nærheden

Bad Salzuflen

Saltholdig bindingsværks- og kurby

Hameln

Hameln

En eventyrlig rotterede i Brødrene Grimm-land

Osnabrück

Fredsby med masser af historie

Verden

Verden er fuld af gode oplevelser

Oplev Tyskland