Bad Salzuflen

Saltholdig bindingsværksby i det historiske Lipperland

Bad Salzuflen kan takke sin saltholdige undergrund for sin eksistens. Allerede i 1000-tallet blev det første saltværk opført, og heromkring opstod byen Salzuflen.

Op igennem middelalderen sikrede saltforekomsterne store indtægter til byen, og rigdommen kan ses i de elegante gavlhuse og store bindingsværkshuse, der er drysset ud over det gamle centrum.

Især omkring Am Markt og i gågaden Lange Strasse ligger der mange smukke, historiske huse.

Kurindustri

I løbet af 1800-tallet tog kurindustrien langsomt over. Der blev hentet vand fra den salte Paulinenquelle i 1802, og i 1817 blev der oprettet et kurbad med det salte vand. Derudover blev de spektakulære ”gradierwerk’er” opført, hvorfra man kan indånde saltholdig luft.

Kurindustrien er sidenhen vokset yderligere, og er i dag en statsanerkendt kurby, som siden 1914 har haft kur-betegnelsen ”Bad” tilføjet bynavnet. På det tidspunkt var Bad Salzuflen i øvrigt en del af den selvstændige stat, Freistaat Lippe.

I den store kurpark kan man i dag få diverse behandlinger baseret på de mange kilder i byens undergrund.

Læs mere:

Salzhof

I midten af den gamle bydel i Bad Salzuflen ligger Salzhof. I dag er området lagt ud som markedsplads, men i 1000-tallet var det her, byen blev grundlagt omkring et saltværk. På pladsen står en statue, som minder om fortidens salte succes.

På pladsen står også et højt monument, som viser, hvor man hentede vand op fra kilden Paulinenquelle fra 1802-1934.

Am Markt

Tæt på Salzhof ligger den mindre plads Am Markt. Pladsen er omgivet af smukke og velholdte gavlhuse fra 1500-tallet – blandt andet byens historiske rådhus fra 1530.

Lange Strasse
Gågaden Lange Strasse går ud fra Salzhof. Her ligger der mange smukke bindingsværkshuse. Læg især mærke til de to store eksemplarer i nummer 33 og 35. Der er begge opført i 1600-tallet og fine eksempler på byggestilen Weserrenæssance.

Kurparken

I forlængelse af centrum ligger den store kurpark. Vi må med skam erkende, at vi aldrig nåede ind i kurparken, da vores ophold i byen var ret kort. Men i parken skulle der ligge flere kurbade og -klinikker, ligesom man kan drikke vand direkte fra den gamle kilde, Leopold Thermalsprudel.

I parken kan du også se det specielle gradierwerk, som er lidt af en specialitet i kurbyer med saltholdige kilder. Gradierwerket ligner mest af alt en gammel forsvarsmur, der er stoppet med grene. Men der er i virkeligheden et slags vandingssystem, hvor saltholdig vand risler ned over grenene. Vandet fordamper langsomt undervejs og frigiver dermed en meget salt – og måske helbredende – luft, som man kan stille sig hen og indånde.

Bad Pyrmont

45 kilometer østpå ligger en anden kurby, Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.

Hameln

65 kilometer østpå ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.

Hannover

Hannover ligger 100 kilometer øst for Bad Salzuflen og er et oplagt stop, hvis der skal tankes lidt storbystemning op undervejs. Læs mere om Hannover.

Lügde

50 kilometer østpå ligger den idylliske by Lügde. Byen er omgivet af en delvist bevaret bymur og rummer over 300 bindingsværkshuse. Byen er også kendt for sin specielle påsketradition, hvor brændende træhjul bliver rullet ned ad en nærliggende bakke. Læs mere om Lügde.

Minden

35 kilometer nordpå ligger den historiske flodby Minden, som byder på masser af kirker og det hyggelige kvarter, Schnurr. Læs mere om Minden.

Münster

100 kilometer vestpå ligger den livlige universitetsby Münster, der også er kendt som Tysklands cykelhovedstad. Sammen med byen Osnabrück var det også stedet, hvor den Westfalske Fred blev underskrevet i 1648 som afslutning på 30-årskrigen. Læs mere om Münster.

Osnabrück

65 kilometer nordvest for Bad Salzuflen ligger Osnabrück, som er Münsters søsterby, når der kommer til underskrivelsen af den Westfalske Fred. Læs mere om Osnabrück.

Spisesteder

Der ligger mange spisesteder i centrum. Især ved Am Markt og Salzhof. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Byens status som kurby sikrer et stort udbud af overnatningsmuligheder. Du kan få et overblik på bookingportaler som Tripadvisor, Booking.com eller Airbnb. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

En statue på Salzhof står som minde om byens salte tilblivelse.
En statue på Salzhof står som minde om byens salte tilblivelse.

(Annonce)

Billeder fra Bad Salzuflen

Billeder fra Bad Salzuflen

Kort over Bad Salzuflen

Kort over Bad Salzuflen

(Annonce)

Byer i nærheden

Bad Pyrmont

Bad Pyrmont

Populær kurby i skønne og grønne omgivelser

Hameln

Hameln

En eventyrlig rotterede i Brødrene Grimm-land

Minden

Historisk kirkeby med ældgamment rådhus

Osnabrück

Fredsby med masser af historie

Oplev Tyskland