Osnabrück

Fredfyldt centrum for europæisk krigshistorie

Osnabrück er en af de større byer i delstaten Niedersachsen og er først og fremmest kendt som en af de to byer, hvor den såkaldte westfalske fred blev underskrevet i 1648 (den anden by er Münster) og dermed gjorde en ende på 30-årskrigen, som havde hærget i Europa.

Nutidens Osnabrück er stadig sin fredsførende rolle bevist, og byen har givet sig selv tilnavnet Friedenstadt (fredsbyen). Dette tilnavn skånede dog ikke Osnabrück under 2. Verdenskrig, hvor den blev udsat for voldsomme bombardementer.

De vigtigste historiske bygninger er dog restaureret eller genopført, så man som besøgende sagtens fornemmer, at Osnabrück bærer på en stolt fortid.

Gavlhuse og grønne åndehuller

Den kompakte bymidte, som flankeres af floden Hase mod øst, byder på flere seværdigheder. Først og fremmest det historiske rådhus på byens markedsplads, som dannede ramme om fredsforhandlingerne i 1648. Ikke langt derfra ligger byens romanske domkirke St. Petrus, som også er et besøg værd.

Ellers er det i sig selv en oplevelse af slentre omkring i centrum og kigge på de mange gavlhuse, som dukker på i de bilfri gader. Husk også at kigge ud til byporten Waterloo Tor, der ligger for enden af Heger Strasse. Det er også muligt at bestige porten og gå på en strækning af den gamle bymur.

Trænger du til lidt grønt, kan du sætte kursen sydpå mod byens barokslot med tilhørende slotspark, eller du kan gå ad hyggelige stier langs floden Hase.

Læs mere:

Rådhuset

Det historiske rådhus i Osnabrück stod færdigt i 1512, og det blev opført på bestilling af hanseforbundet, som byen var en del af på det tidspunkt. Den fine gotiske bygning blev omdrejningspunktet for den westfalske fred, som afsluttede 30-årskrigen. I fem år stod forhandlingerne på i Osnabrück og i Münster, inden de blev afsluttet i 1648.

Under 2. Verdenskrig blev rådhuset slemt beskadiget, men byens indbyggere havde forinden rømmet huset for interiør. Derfor kan man stadig opleve det oprindelige møblement i det smukt restaurerede rådhus.Der er gratis adgang til rådhuset.

Kirker

St. Petrus
Den store domkirke, St. Petrus, betragtes som et hovedværk i den tyske romanske arkitektur. Kirkens ældste dele stammer fra slutningen af 1000-tallet, og den er blevet udvidet af flere omgange i de følgende århundreder. Etapebyggeriet har givet kirken et uensartet udtryk – for eksempel er der stor forskel på tykkelsen af kirkens to tårne – men kirken er en historiemættet oplevelse. Især er det indre kirkerum og den tilhørende klostergård stemningsfulde.

Marienkirche
Denne gotiske 1400-talskirke ligger på markedspladsen lige ved siden af byens berømte rådhus.

St. Katharinen
Byens luthersk-evangeliske kirke, som blandt andet blev benyttet af den protestantiske kurfyrstefamilie, som boede på det nærliggende slot. Tårnet rager med sine 103 meget godt op.

St. Johann
Kirken regnes for at være en af de første gotiske salskirker i Tyskland. Den er opført i 1000-tallet, men fik sit nuværende gotiske udseende i 1200-tallet.

Slottet

Barokslottet i den sydlige udkant af byen tilhørte i sin tid den protestantiske kurfyrste Ernst August. Siden 1974 har slottet fungeret som administrationsbygning for byens universitet. Bag slottet ligger en enorm slotspark, der indbyder til en gåtur.

Bymur, tårne og port

Dele af byens historiske bymur er bevaret. Omkring Waterloo Tor (som blev opført 1815 til minde om de lokale faldne soldater ved slaget i Waterloo) kan man gå en strækning på muren.
Derudover kan man se en række bevarede tårne rundt omkring.

Du kan for eksempel kigge indenfor i 1300-tals tårnet Bucksturm, som fungerede som fængsel i middelalderen. Du kan også se tårnet Barenturm, som er forbundet med middelalderbroen Hohe Brücke. Endelig kan du se Pernickelturm ved floden Hase.

Museer

Felix Nussbaum
Er du kunstinteresseret, så byder Osnabrück på et helt museum for byens mest berømte kunstner, Felix Nussbaum. Den jødisk fødte kunstner blev slået ihjel af nazisterne i 1944. Selve museumsbygningen er tegnet af den verdensberømte arkitekt Daniel Libeskind. Læs mere her

Museum for varusslaget i Teutoburgerskoven
Er du til krigshistorie, så kig forbi byens museum for varusslaget, som fandt sted i den nærliggende teutoburgerskov i år 3. Her kæmpede romerne mod en samling af germanske stammer, og i løbet af blot tre dage, blev over 30.000 dræbt. Læs mere her

Bad Pyrmont

110 kilometer østpå ligger kurbyen Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.

Bad Salzuflen

65 kilometer østpå ligger bindingsværks- og kurbyen Bad Salzuflen. Læs mere om Bad Salzuflen.

Bremen

120 kilometer nordpå ligger storbyen Bremen. Her kan du blandt andet beundre den smukke rådhusplads, der er en del af verdensarven. Læs mere om Bremen.

Lügde

115 kilometer østpå ligger den idylliske by Lügde. Byen er omgivet af en delvist bevaret bymur og rummer over 300 bindingsværkshuse. Byen er også kendt for sin specielle påsketradition, hvor brændende træhjul bliver rullet ned ad en nærliggende bakke. Læs mere om Lügde.

Hameln

110 kilometer østpå ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.

Hannover

Hannover ligger 140 kilometer østpå og er et oplagt stop, hvis der skal tankes lidt storbystemning op undervejs. Læs mere om Hannover.

Minden

75 kilometer østpå ligger den historiske flodby Minden, som byder på masser af kirker og det hyggelige kvarter, Schnurr. Læs mere om Minden.

Münster

60 kilometer sydpå ligger den livlige universitetsby Münster, der også er kendt som Tysklands cykelhovedstad. Sammen med byen Osnabrück var det også stedet, hvor den Westfalske Fred blev underskrevet i 1648 som afslutning på 30-årskrigen. Læs mere om Münster.

Spisesteder

Selvom Osnabrück ikke er nogen turistmagnet, så sikrer byens størrelse, at der er masser af spisesteder rundt omkring i byen. Der er især gode muligheder for at blive mæt på Neumarkt, i hovedgaden Grosse Strasse og i Hasestrasse i den nordlige del af centrum. Find en liste over restauranter hos Tripadvisor

Overnatning

Osnabrück er med sine 165.000 indbyggere en forholdsvis stor by, så der er gode overnatningsmuligheder. Find en seng hos Booking.com.

Det sengotiske rådhus var centrum for den westfalske fred i 1648.
Det sengotiske rådhus var centrum for den westfalske fred i 1648.

(Annonce)

Billeder fra Osnabrück

Billeder fra Osnabrück

Kort over Osnabrück

Kort over Osnabrück

(Annonce)

Byer i nærheden

Bad Pyrmont

Bad Pyrmont

Populær kurby i skønne og grønne omgivelser

Bremen

Populære stadsmusikanter og verdensarvs-rådhus

Minden

Historisk kirkeby med ældgamment rådhus

Prinzipalmarkt i Münster

Münster

Livlig universitetsby med grønne åndehuller

Oplev Tyskland