Bremen

Populære stadsmusikanter og prægtigt rådhus i Tysklands mindste delstat

Bremen gemmer sig nok lidt i skyggen af storesøster Hamburg – i hvert fald set med danske øjne. Men sådan behøver det ikke være. For den historiske hansestad kan sagtens tåle at blive hevet frem i lyset og være udgangspunktet for en weekendtur i sig selv.

I 1300-tallet blev Bremen en del af det stærke handelsforbund, hansaen, og byen udviklede sig til en vigtig handelsby langs floden Weser. I dag vidner det imponerende rådhus stadig om byens storhedstid i middelalderen.

Altstadt-hygge og degenereret kunst

Selvom 2. verdenskrig var hård ved Bremen, så er der stadig en god portion velbevarede (og en del genopbyggede) bygninger i den kompakte bymidte. Især det tidligere fattigmandskvarter, Schnoor, er med sine smågader, småbutikker og små historiske huse en slentretur værd.

Derudover kan du få en fin fornemmelse af den nyere historie i den stemningsfulde gade, Böttcherstrasse, der er en helstøbt arkitektonisk fremvisning af de brølende 1920ere – og som var lidt af en æstetisk torn i øjet på nazisterne.

En selfie med stadsmusikenterne

Du må heller ikke snyde dig selv for en selfie ved statuen af æslet, hunden, katten og hanen, der står som et bronzestøbt vidne om Brødrene Grimms eventyr om Stadsmusikanterne fra Bremen.

Er du vild med gamle skibe, søfart og spektakulært havnebyggeri, kan du også fortsætte eventyret 60 kilometer længere nordpå til Bremerhaven. Denne halvmoderne havneby udgør den resterende del af delstaten Bremen, der med sine 404 km2 er den mindste af de i alt 16 tyske delstater.

Læs mere:

Rådhuset og Roland-statuen

Bremens imponerende rådhus er et naturligt midtpunkt i den gamle bydel. Rådhusets historie går helt tilbage til 1405, hvor bygningen blev opført som det administrative omdrejningspunkt i den betydningsfulde hansestad. Det nuværende byggeri er dog præget af en ombygning i Weser-renæssancestil i starten af 1600-tallet. Selvom Bremen blev slemt beskadiget under 2. Verdenskrig, undgik rådhuset alvorlige beskadigelser, og bygningen er derfor i høj grad intakt.

Foran rådhuset står den bedst bevarede Roland-statue i Tyskland, hvis historie også går tilbage til 1400-tallet. Roland var en ridder i Det Hellige Romerske Rige, og der står mange Roland-statuer rundt omkring i historiske tyske byer, da han regnes for at være byernes og handelslivets beskytter. Den 5,5 meter høje version i Bremen regnes for at være den ældste tilbageværende Roland-statue.

Rådhuset og Roland-statuen blev optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv i 2004 som et enestående vidnesbyrd om, hvordan frie byer udviklede sig i Det Hellige Romerske Rige.

De fire stadsmusikanter

Det kan da godt være, at Bremens rådhus er både smukt, enestående og verdensarvs-værdigt. Og bevares, Roland-statuen har da også en unik historisk værdi. Men når det kommer til at tiltrække sig opmærksomhed og insta-øjeblikke, så er der altså en lille statue ved rådhusets venstre side, der giver verdensarven baghjul.

Statuen forestiller de fire dyr fra Brødrene Grimms eventyr ”Die Bremer Stadtmusikanten”. Den populære fortælling handler om æslet, hunden, katten og hanen, der drager til Bremen for at blive spillemænd, og eventyret er foreviget med en statue, der viser de fire dyr stablet oven på hinanden.

Statuen er om noget blevet et symbol for byen, og de fleste turister skal lige en tur forbi og foreviges ved musikanterne.

Domkirken og Vor Frue Kirke

Omkring markedspladsen ligger to af Bremens mest imponerende kirker. Den mest iøjnefaldende er St. Petri Dom med de 93 meter høje tvillingetårne. Kirken er opført i 1100-tallet og ombygget i sengotisk stil i 1500.

En anden interessant kirke ved markedspladsen er kirken Unser Lieben Frauen. Kirkens historie går helt tilbage til 1000-tallet, og den er dermed byens ældste kirke.

Kvarteret Schnoor

Det gamle fattigkvarter, Schnoor, er i dag et af de mest farverige områder i centrum. I gamle dage var området forbeholdt fiskere og fiskeri-relaterede erhverv. Det var for eksempel her, der blev produceret reb til fiskeriet, og deraf kommer navnet Schnoor, som også er navnet på hovedgaden i området.

Helt frem til 1960erne var Schnoor et overset kvarter, som både bomber og byudvikling var gået udenom. Men så tog bystyret initiativ til at få kvarteret restaureret. Schnoor blev udnævnt som et område af historisk værdi, og indbyggerne fik støtte til at istandsætte de forfaldne huse.

I dag er Schnoor et af byens mest interessante områder med krogede, brostensbelagte gader og velbevarede småhuse fra 17- og 1800-tallet, der i dag huser gallerier og spisesteder. Kig også ind i områdets stemningsfulde kirke, St. Johann fra 1200-tallet.

Böttcherstrasse

Denne specielle gade er vel nok Bremens mest interessante. Den løber mellem markedspladsen og havnen og fremstår som et helstøbt kunstværk fra 1920erne skabt af en af gadens beboere, kaffegrossisten Ludwig Roselius.

Sammen med tidens førende arkitekter skabte han en sammenhængende arkitektonisk helhed af rødstenshuse og kunstværker, der i dag er et populært besøgsmål i Bremen.

På en tur gennem den 110 meter lange gade kan du blandt andet se et særligt klokkespil med 30 frithængende klokker, murstensmønstre i alle mulige og umulige former og en række mosaikker og skulpturer. Du kan også kigge ind i et museum dedikeret til den tyske modernist, Paula Modersohn-Becker. Hele gaden rammes passende ind af et stort bronzerelief med titlen ”Der Lichtbringer”.

Den farverige gade var i øvrigt ikke populær blandt nazisterne, og Hitler tog i 1936 afstand fra det spirende kulturliv i Böttcherstrasse, og nazisterne havde også konkrete planer om at rive al den ”degenerede kunst” i gaden ned. Nedrivningsplanerne blev dog aldrig ført ud i livet, og derfor kan man få et indblik i 1920ernes kunst og arkitektur i Böttcherstrasse.

Eventyr-ruten

Der findes mange forskellige ruter (Strassen) i Tyskland, som på den ene eller den anden måde forbinder forskellige seværdigheder. En af dem er eventyrruten.

Ruten fører dig gennem en række seværdige byer og steder fra Hanau i syd til Buxtehude i nord, som alle har tilknytning til tyske eventyr – især af Brødrene Grimm. Bremen er et af stoppene på ruten på grund af Grimm-eventyret om æslet, hunden, katten og hanen, der vil til Bremen for at blive spillemænd. Læs mere om eventyrruten.

Buxtehude

70 kilometer øst for Bremen ligger den tidligere hansestad Buxtehude. Byen har en fin, velbevaret gammel bydel, der er værd at gå på opdagelse i. Buxtehude er også kendt som en rigtig eventyrby, hvor mange tyske fortællinger har fundet sted. Blandt andet brødrene Grimms fortælling om haren og pindsvinet. Læs mere om Buxtehude.

Glückstadt

Denne sydslesvigske by ligger 90 kilometer nordøst for Bremen – på den anden side af floden Elben. (En lille bilfærge pendulerer frem og tilbage mellem Glückstadt og Wischhafen). Byen blev grundlagt af Christian 4. og byder på mange fine renæssancebygninger. Læs mere om Glückstadt.

Minden

100 kilometer sydpå ligger den historiske flodby Minden, som byder på masser af kirker og det hyggelige kvarter, Schnurr. Læs mere om Minden.

Stade

Denne velbevarede tidligere hansestad ligger 70 kilometer øst for Bremen og byder på en velbevaret bymidte omkring havnen. Læs mere om Stade.

Verden

35 kilometer sydpå ligger den skønne by Verden, som har en seværdig, historisk bykerne. Læs mere om Verden.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger godt 120 kilometer øst for Bremen. Læs mere hos Hamburg-tourism.

Bremerhaven

Bremens lillesøster, Bremerhaven, ligger cirka 60 kilometer nordpå og udgør den anden halvdel af den tyske delstat Bremen. Byen blev grundlagt i 1827 og skulle fungere som en ny havn for Bremen, da byens oprindelige havn var truet at tilsanding.

Byen rimer stadig i høj grad på saltvand og søfart, og omdrejningspunktet i byen er det futuristiske bygningskompleks, der samlet set går under navnet Havenwelten. Her er der søfartsmuseum, zoologisk have med fokus på vandlevende pattedyr, udvandrermuseum, maritimt hotel, indkøbscenter og meget mere. De nye bygninger er omgivet af en række historiske skibe. Læs mere om Bremerhaven hos byens turistbureau.

Spisesteder

Bremen er med sine godt 500.000 indbyggere lidt af en storby, og derfor er der også masser af forskellige muligheder for at få stillet sulten. På pladsen omkring rådhuset er der adskillige caféer og restauranter, og det samme gælder de smalle gader i kvarteret Schnoor.
Få et overblik hos Tripadvisor

Overnatning

Når der kommer til overnatning, findes der også adskillige muligheder i Bremen i mange forskellige prisklasser. Find en ledig seng hos Booking.com

Rådhuset i Bremen er opført i starten af 1400-tallet og på UNESCO's liste over verdensarv.
Rådhuset i Bremen er opført i starten af 1400-tallet og på UNESCO's liste over verdensarv.

(Annonce)

Billeder fra Bremen

Billeder fra Bremen

Kort over Bremen

Kort over Bremen

(Annonce)

Byer i nærheden

Petri Platz i Buxtehude

Buxtehude

Hansestad med harer og pindsvin

Havnen i Glückstadt

Glückstadt

Kongeligt dansk aftryk ved Elben

Stade

Stade

Historisk hansestad en dagstur fra Hamburg​

Verden

Verden er fuld af gode oplevelser

Oplev Tyskland