Eventyrruten Deutsche Märchenstrasse

600 kilometer lang ferierute forbinder byer og steder med folkekære tyske sagn og eventyr

Når man bevæger sig rundt i ældgamle midttyske byer med skæve bindingsværkshuse og stemningsfulde markedspladser, så kan man næsten føle sig hensat til en eventyrverden, hvor man ikke vil blive overrasket, hvis rødhætte kommer vimsende rundt om hjørnet, eller hvor æsler, hunde, katte og haner pludselig stiller sig oven på hinanden og siger, at de vil til Bremen og være spillemænd.

Mange lande har en stærk tradition for eventyr, sagn og myter, og Tyskland er bestemt ingen undtagelse. Har man – som Tyskland – så samtidig en stor lyst til at lave oplevelsesruter, ja så har man Deutsche Märchenstrasse – eller eventyrruten.

Den 600 kilometer lange turistrute strækker sig fra Bremen i nord og til Hanau mod syd, og undervejs bliver byer, eventyr og sagn kombineret på flittig – og af og til lidt kreativ vis.

Grimm-eventyr og spændende byer

At turen slutter i byen Hanau er bestemt intet tilfælde. Det var nemlig her, de to brødre Jacob Ludwig Carl Grimm og Wilheml Karl Grimm blev født. Brødrene Grimm er for tyskerne, hvad H.C. Andersen er for danskere, og de to brødre rejste flittigt rundt i landet og indsamlede sagn og fortællinger, som de omdannede til eventyr.

Du kender sikkert allerede eventyrene om Tornerose, Hans og Grete og Rødhætte, ligesom historien om de fire stadsmusikanter fra Bremen nok vækker genklang. De er alle personer i Brødrene Grimms fortællinger og en del af formidlingen undervejs på eventyrruten.

Dertil kommer en række andre eventyr og fortællinger, som på en eller anden måde kan knyttes til spændende byer eller steder undervejs på ruten.

Uanset om du er vild med eventyr eller ej, så er eventyrruten et godt fikspunkt at sigte efter på din ferie. For de fleste af byerne undervejs er i sig selv værd at besøge.

Vil du vide mere om Deutsche Märchenstrasse, så søg ind på deutsche-maerchenstrasse.com. Her er der masser af information (på tysk eller andre sprog – dog ikke dansk).

Læs mere:

Bremen

Deutsche Märchenstrasse starter i den seværdige storby, Bremen. Find den populære statue af de fire stadsmusikanter ved domkirken. Læs mere om Bremen.

Buxtehude

Den tidligere hansestad er hjemsted for eventyret om haren og pindsvinet og et hyggeligt bekendtskab i sig selv. Læs mere om Buxtehude.

Hameln

Du kender måske til den tragiske historie om Rottefængeren fra Hameln? Hvert år bliver historien genfortolket fra friluftsscenen midt på torvet i den hyggelige bindingsværksby. Læs mere om Hamlen.

Lügde

Den lille by Lügde har ikke så meget med Brødrene Grimm at gøre. I stedet har byen fået en plads på eventyrruten på grund af sin spøjse påsketradition med at trille brændende hjul ned ad en bakke uden for byen. Læs mere om Lügde.

Göttingen

Den livlige studieby Göttingens vartegn er den lille statue af Gänseliesel, der står på toppen af en brønd på byens markedsplads, og som hvert år bliver kysset af tusindvis af ny-udklækkede studenter. Brødrene Grimm underviste desuden på byens berømte universitet i en årrække. Læs mere om Göttingen.

Melsungen

Denne smukke bindingsværksby er kendt for sin gamle tradition med at sende skovhuggere ud for at hugge træer i de nærliggende skove. Inden de tog af sted hvæssede de klingerne på deres økser på den velbevarede bro i byen. Læs mere om Melsungen.

Hann. Münden

Den historiske by Hann. Münden ligger strategisk placeret lige der, hvor floderne Fulde og Werra mødes og bliver til Weserfloden. Byen var hjemsted for den berømte kirurg og læge, Dr. Eisenbart, som er foreviget i et lille skuespil i urværket på byens rådhus. Læs mere om Hann. Münden.

Alsfeld

Alsfeld er først og fremmest kendt for sine mange velholdte bindingsværkshuse og sit yndige rådhus. Dertil kommer den røde klædedragt, som byen og omegnens kvinder bar i gamle dage. Den siges at være magen til den dragt, Rødhætte bærer. Læs mere om Alsfeld.

Marburg

Den stejlt beliggende universitetsby Marburg er først og fremmest en del af eventyrruten fordi, det var her, Brødrene Grimm i sin tid studerede. Læs mere om Marburg.

Eventyret om rottefængeren fra Hameln fylder meget i bybilledet.
Hyggelige Hameln er en del af eventyrruten på grund af en vis rottefænger

(Annonce)

Billeder fra byer på eventyrruten

Billeder fra byer på eventyrruten

(Annonce)

Andre ferieruter

Bindingsværksruten

Tag på rundtur til bedårende bindingsværksbyer

Plönlein i Rothenburg ob der Tauber

Gode stop langs A7

Tag et selvvalgt motorstop i en af disse billedskønne byer på din vej sydpå

Würzburg

Romantische Strasse

29 by-perler på en 460 kilometer lang asfalteret snor gennem det bayerske landskab

Holstentor i Lübeck

Ruten for teglstensgotik

Gotiske mesterværker langs Østersøen

Oplev Tyskland