Lügde

Småby-idyl tilsat brændende påskehjul

Lügde ligger lige på grænsen mellem de tyske delstater Niedersachsen og Nordrhein-Westfalen – smukt omgivet af Naturpark Teutuburger Walds grønne bakker. Her har den ligget siden 1200-tallet, hvor byen blev grundlagt.

Byen blev grundlagt som en lille fæstningsby, og Lügde er stadig omgivet af en voldgrav og en delvist bevaret bymur med to tilbageværende tårne. Området ved den gamle forsvarsmur er i øvrigt omdannet til et grønt parkområde.

Geder og bondegårds-bindingsværk

Den kompakte bymidte byder på et væld af karakteristiske bindingsværkshuse med porte, der i sin tid fungerede som små bondegårde med både boligområde, stald og lade under samme tag. Denne type bindingsværkshus er typisk for landområderne i Niedersachsen og det nordøstlige Nordrhein-Westfalen.

Midt i byen ligger markedspladsen omkring brønden Zigenbrunnen (gedebrønden). Flere skulpturer af geder på pladsen viser, at landbrugsdyret tidligere var en vigtig brik i bybilledet.

Lige uden for bymidten ligger den historiske kirke, St. Kilian, der regnes for at være en af de ældste kirker i Tyskland.

Flammende påsketraditioner

Lügde har siden 2012 officielt taget kaldenavnet ”Stadt der Osterräder” til sig. Bag dette navn gemmer der sig en ret besynderlig påsketradition i form af Osterräderlauf, som oversat til dansk betyder ”påskehjuls-løbet”.

Løbet går kort sagt ud på at seks store egetræshjul på 1,7 meter i diameter bliver fragtet op på den 285 meter høje bakke, Osterberg, uden for byen. Her bliver de stoppet til med halm og hasselnøddegrene. Når klokken bliver 21, bliver der sat ild til de seks påskehjul, og så bliver de trillet ned ad bakken et ad gangen.

Denne særprægede påsketradition menes at have rødder tilbage til hedensk tid, hvor man bød foråret og de lyse tider velkommen med disse brændende hjul, der lignede solen. Traditionen findes også i et par andre nærliggende landsbyer, men der er først og fremmest Lügde, der er kendt for den brændende påskebegivenhed.

Læs mere:

Bymuren og parken

Den delvist intakte bymur giver et godt indtryk af middelalderens Lügde. Følg muren rundt om byen og beundr de to tilbageværende tårne undervejs.

Særlige bindingsværkshuse

Lügde byder på mange velbevarede bindingsværkshuse inden for bymurene. De er næsten alle opført som kombinerede boliger, stalde og lader, og det giver dem et særligt udseende, der er karakteristisk for egnen.

Påskeløbet

Besøger du Lügde ved påsketid, så må du ikke gå glip af det årlige påskehjuls-løb, der finder sted Påskesøndag. Her bliver der sat ild til seks store egetræshjul, som derefter bliver trillet ned ad en bakke.

Vandreture

Lügde ligger i Naturpark Teutoburger Wald. Derfor er der masser af gode vandre- og cykeloplevelser i nærheden. Læs mere på naturparkens hjemmeside.

Vil du bare ud på en kort vandrerute, så kan det anbefales at gå en tur til nabobyen Bad Pyrmont, der bare ligger fire kilometer derfra. En sti fører dig mellem de to byer via et grønt engområde.

Bad Pyrmont

Bare fire kilometer nord for Lügde ligger kurbyen Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.

Bad Salzuflen

50 kilometer vestpå ligger bindingsværks- og kurbyen Bad Salzuflen. Læs mere om Bad Salzuflen.

Hameln

30 kilometer nord for Lügde ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.

Hildesheim

Hildesheim ligger 65 kilometer nordvestpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

Höxter

1 times sydlig kørsel fra Lügde ligger Höxter, der kan fremvise utallige rigt udsmykkede bindingsværkshuse i den såkaldte Weser-renæssancestil. Derudover ligger det UNESCO-listede kloster Corvey nogle få kilometer fra byen. Læs mere om Höxter.

Hannover

Hannover ligger 55 nord for Lügde og er et oplagt stop, hvis der skal tankes lidt storbystemning op undervejs. Læs mere om Hannover.

Hannoversch Münden


Hyggelig by, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. 90 kilometer syd for Lügde.

Læs mere om Hannoversch Münden.

Spisesteder

Lügde er en lille by, så det vrimler ikke ligefrem med spisesteder. Udvalget i nabobyen Bad Pyrmont er væsentligt større. Se spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Sengepladser er der heller ikke så meget af. Igen er det en god idé at skele til nabobyen Bad Pyrmont. Se mere hos Booking.com.

Den lille bymidte byder på mange velbevarede huse.
Den lille bymidte byder på mange velbevarede huse.

(Annonce)

Billeder fra Lügde

Billeder fra Lügde

Byer i nærheden

Bad Pyrmont

Bad Pyrmont

Populær kurby i skønne og grønne omgivelser

Hameln

Hameln

En eventyrlig rotterede i Brødrene Grimm-land

Hannoversch Münden

Hann. Münden

En sand overflod af velbevarede bindingsværkshuse

Höxter

Bindingsværks- og klosterby

Kort over Lügde

Kort over Lügde

(Annonce)

Oplev Tyskland