Ferieoplevelser i grænselandet

Kom med en tur rundt i området lige syd for den jysk-tyske grænse

Det er de små forskelle, der viser, at du er kommet til Tyskland, når du krydser grænsen i bil. Landskabet er det samme – med vadehavet i vest, marker i midten og en mere skovklædt kyst i øst.

Men vejpælene for eksempel. De er sorte og hvide. Og tilkørslerne og frakørslerne til motorvejen er pludselig blevet kortere. Og så er der de dér gule skilte ved vejene, der viser, hvor stærkt tanks må køre. Jo, den er god nok: du er ankommet til Tyskland.

Ferie på den anden side

Selvom forskellene ikke er store, så er det alligevel en anderledes oplevelse at køre rundt i grænselandet – på den sydlige side af grænsen vel at mærke. Og her er masser af oplevelser til dig, der vil opleve lidt mere af Tyskland end en tur til grænsebutikkerne.

Byer som Flensburg, Husum, Friedrichstadt og Schleswig har masser af historie og stemning, og i Kappeln hersker der en særlig maritim atmosfære.

Prøv en rundtur i grænselandet. Det kan varmt anbefales.

Læs mere

Flensburg

Nogle få kilometer fra grænseovergangene ved Padborg og Kruså ligger Flensburg, der er grænselandets største by. Flensburg  er en hyggelig havneby med stemningsfulde købmandsgårde og en hang til rom. Læs mere om Flensburg.

 

Friedrichstadt

Friedrichstadt, 70 kilometer syd for grænsen, er et idyllisk lille hollandsk aftryk i Slesvig-Holsten med karakteristiske gavlhuse og kanaler. Læs mere om Friedrichstadt.

 

Husum

Godt 50 kilometer syd for grænsen ligger havnebyen Husum. Her kan du gå på opdagelse i de smalle gyder langs havnen og besøge slottet Schloss vor Husum, der i dag er indrettet til museum. Kommer du om foråret, så husk at besøge slotsparken, hvor millioner af krokus blomstrer. Læs mere om Husum.

 

Kappeln

55 kilometer nordøst for grænsen ligger Kappeln, Byen er et yndet stop for lystbåde og dagsturister, som kommer for at slentre rundt langs vandet og i den lille, gamle bydel, der putter sig lige bag havnen. Læs mere om Kappeln.

 

Rendsburg

70 kilometer syd for grænseovergangen ved Padborg ligger den gamle garnisonsby, Rendburg. Her kan du se den store paradeplads og tage en tur med den svævende færge. Læs mere om Rendsburg.

 

Schleswig

45 kilometer syd for grænsen ligger Schleswig, der blandt andet lokker med den imponerende domkirke og det hyggelige fiskerkvarter Holm. Læs mere om Schleswig.

 

Tönning

 

80 kilometer syd for grænsen ligger den historiske havneby Tönning med velbevarede huse og ægte, maritim stemning. Læs mere om Tönning.

Angeln og Geltinger Bucht

Området Angeln mellem byerne Flensburg og Kappeln er et godt sted at trille rundt i bilen eller på cyklen. Her er der flere bevarede møller, og der er flere smukke kyststrækninger. Sæt for eksempel kursen mod Geltinger Bucht, hvor du kan se den historiske mølle Charlotte og bestige fyrtårnet ved Falshöft. 

 

Dannevirke

Det gamle forsvarsværk Dannevirke har sit udspring syd for Schleswig i området, hvor vikingebyen Hedeby engang lå. I dag er der ikke andet en græsvolde tilbage, og på den måde minder nutidens Dannevirke måske om det oprindelige forsvarsværk, der blev opført i 600-tallet. Senere kom der egetræspalisader og kampesten på værket.

Dannevirke blev senest brugt som forsvarsværk i 1864 i 2. Slesvigske Krig. Danskerne valgte dog at trække sig tilbage fra skansen, inden det for alvor kom til kamp. Sammen med Hedeby er Dannevirke en del af UNESCO’s verdenskulturarv.

Emil Nolde museet

Den dansk-tyske kunstner Emil Nolde (1867-1956) er nok mest kendt for sine åkande-malerier, men du kan opleve mange flere facetter af hans ekspressionistiske kunst i hans tidligere hjem i Seebüll, der nu er omdannet til museum.

 

Fjorden ved Flensburg

Den tyske pendant til Gendarmstien hedder Fördesteig. Stien starter på den lille fodgængerbro ved Skomagerhus, der fungerer som grænse mellem Danmark og Tyskland og strækker sig 94 kilometer langs den tyske kyst helt til Kappeln.

 

Föhr

Den flade ø Föhr byder på smukke frisiske gårde, feriestemning og afslapning midt i Vadehavet. Især er byerne Nieblum og Wyk et besøg værd. Læs mere om Föhr.

 

Glücksburg

Vandborgen Schloss Glücksburg ligger nogle få kilometer øst for Flensburg. Det er bygget i 1583 af Hertug Johann der Jüngere af Slesvig-Holsten-Sønderborg (1545-1622), som var søn af Kong Christian III.

 

Gottorp

I udkanten af Schleswig ligger Gottorp Slot, der i mange år residens for den danske Kong Frederik den 1. Slottet er i dag omdannet til museum. Husk også at gå en tur i slottets barokhave, hvor du kan se den berømte kæmpeglobus fra 1600-tallet.

 

Grænseshopping

Målt på antallet af dagsbesøgende, så er grænsebutikkerne lige syd for grænsen vel nok det mest populære udflugtsmål i Nordtyskland. Og hvem kan ikke lade sig lokke af ølrammer, slikspande og mandler til priser, der takket være den lave tyske moms på fødevarer ligger en del under de danske priser?

Butikker som Fleggaard, Otto Duborg, Poetzsch og Scandinavian Park vækker nok genklang hos de fleste. Men næste gang de gode tilbud kalder, så prøv eventuelt at supplere shoppingturen med en udflugt til en af de spændende byer i grænselandet. Opfordringen er hermed givet videre.

 

Hedeby

Hedeby – eller Haithabu – var en af Danmarks første byer og en central handelsby i vikingetiden. 

I dag er der et museum på stedet, der fortæller om byens historie, og hvor man kan se syv rekonstruerede huse fra vikingetiden. Hedeby er optaget i UNESCO’s liste over verdenskulturarv sammen med Dannevirke.

 

Kupfermühle / Kobbermølle

Kupfermühle (Kobbermølle) blev grundlagt af Christian IV i starten af 1600-tallet. Vandkraften fra åen blev brugt til først at fremstille jern og sidenhen kobber og messing. Produktionen udviklede sig, og kobber- og messingværket blev et af de største industrianlæg i det danske kongerige.

I dag er fabrikken for længst lukket, men man kan stadig se de smukt restaurerede industrikompleks med arbejderhuse og hovedbygning. Og man kan også blive klogere på kobberhistorien på Industriemuseum Küpfermühle, der ligger i de gamle produktionshaller.

 

Vadehavet

Vadehavet kender ingen grænser. Det strækker sig hele vejen ned af den tyske vestkyst og fortsætter helt til Holland. Flere steder på vestkysten er der frit udsyn til det flade landskab ved vadehavet, der kun bliver brudt af store vindmøller og græssende får.

Hele kyststrækningen fra Holland til Danmark er udpeget til UNESCO Vedensnaturarv. Du kan blive klogere på vadehavet på havnen i Husum, hvor Nationalpark-Haus Husum ligger. 

Der er generelt mange restauranter i tyske byer, og byerne ved grænsen er ingen undtagelse. Også mindre byer som Friedrichstadt og Kappeln har mange spisesteder.

Flensburg

Vil du kombinere mad og lokalbrygget øl, så kig ind til Hansens Brauerei og vil du smage på byens rom-historie, så kig ind de traditionelle rom-bryghuse Johannsen eller Braasch Wein- und Rumhaus. Sidstnævnte har også et lille gratis museum, hvor du kan blive klogere på, hvordan Flensburg og rom hænger sammen. Se oversigt over spisesteder i Flensburg hos Tripadvisor.

Husum

Der ligger en del spisesteder langs havnen på Hafenstrasse. Her bliver der naturligvis serveret fisk – men også den klassiske ret “labskaus” (skipperlabskovs) er at finde på flere menukort. Den rødlige ret består af kartoffelmos, hakket oksekød og rødbede serveret med rugbrød, pickles og måske en sild, og den smager bedre, end den ser ud. Læs mere om restauranterne i Husum hos Tripadvisor.

Schleswig

Med sine 25000 indbyggere er Schleswig en af de større byer i Nordslesvig. Derfor er der også en del spisesteder i byen. Både i området omkring domkirken og i kvarteret Holm. Se en liste over spisesteder hos Tripadvisor.

Byerne i grænselandet kan sagtens nås på en endagstur, men det kan være en god idé at tage en nat eller to, hvis du vil mere end bare en turbosightseeing.

Flensburg, Husum eller Schleswig vil være oplagte stedet at overnatte og udbuddet af overnatningssteder er forholdsvis stort.

En ferie i Tyskland kunne gå til Flensburg. Her er et billede fra havnen i Flensburg.
Flensburg er et fornøjeligt første møde med Tyskland, hvis du kommer fra Jylland.

Billeder fra grænselandet

(Annonce)

Andre spændende ferieområder

Edersee

Smuk natur, hyggelige byer og en enorm dæmning.

Föhr

Grøn vadehavsø med masser af historiske huse

Harzen

Skovklædte bakker og idylliske bindingsværksbyer

Holsteinische Schweiz

Frodige skove med bakker og hundrevis af søer

Oplev Tyskland