Göttingen

Livlig studieby med landets mest kyssede pige

Det vrimler med studenter i Göttingen. Byens historiske universitet lægger lokaler til 30.000 studerende, og når de ikke er i skole, sætter de studerende et livligt og ungdommeligt præg på bymidten.

Studenterlivet bliver også tydeligt afspejlet i byens udbud vegetar-restauranter, kaffebarer og kebabboder, som ligger en hel del over landsgennemsnittet.

Bindingsværk og bypark

Byens omdrejningspunkt er markedspladsen, hvor det historiske rådhus har stået siden 1200-tallet. Foran det gamle hus står ”Gänselieselbrunnen”. Denne lille brønd toppet af en statue af gåsepigen Elisabeth – eller bare Liesel – er af en eller anden grund blevet byens vartegn. Hvert år lægger Gänseliesel kind til tusindvis af kindkys, når byens nyudklækkede studenter traditionen tro kigger forbi.

Uanset om du er studerende eller ej, så er Göttingen et forfriskende bekendtskab med sin indbydende indre by med bindingsværkshuse og et delvist bevaret voldanlæg, der i dag fungerer som bypark.

Samtidig er Göttingen et oplagt pitstop, hvis du er på vej sydpå på motorvej A7.

Læs mere:

Markedspladsen med “Gänseliesel-brønden”

Midt på Göttingens markedsplads står en brønd, der er toppet af en statue, der forestiller en pige med nogle gæs. “Gänseliesel”, som pigen hedder, er blevet byens vartegn, og hvert år er det en tradition, at årets nyudklækkede studenter skal forbi brønden og give pigen et kys på kinden.

Udover den populære brønd ligger byens historiske rådhus også på markedspladsen. Rådhuset er opført i 1200-tallet, men det er dog ombygget flere gange siden da.

Universitetet

Hjertet på byens berømte universitet, Georg-August-Universität, er aula-bygningen, som ligger ved Wilhelmplatz. Aula-bygningen er opført i 1837, imens selve universitetet er opført i 1734.

Gennem årene har kloge hoveder som Bismarck, Lichtenberg, Carsten Niebuhr og brødrene Grimm haft deres gang på universitetet. I dag er Göttingen stadig en rigtig studieby med over 30.000 studerende fordelt på 13 fakulteter.

Gåtur på volden forbi Bismarcks studiebolig

Siden slutningen af 1700-tallet har byens gamle forsvarsmur været omdannet til et grønt åndehul omkring midtbyen med store træer. Bortset fra enkelte strækninger, hvor volden er fjernet og erstattet af byggeri, kan man gå hele vejen rundt om byen på voldene. 

Et af de oprindelige forsvarstårne er i øvrigt bevaret i form af Bismarkhäuschen. Tårnet har tidligere fungeret som studenterbolig, og i 1833 var det den senere tysk-preussiske kansler Otto von Bismark, der som studerende boede i tårnet. I dag er tårnet indrettet til museum.

Bad Pyrmont

Små 100 kilometer nordvestpå ligger kurbyen Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.

Fritzlar

75 kilometer sydpå ligger denne betagende by med bindingsværk, forsvarstårne og en velbevaret bymur. Læs mere om Fritzlar.

Goslar

Den gamle mineby Goslar 78 kilometer nordøstpå er et af højdepunkterne i Harzen. Læs mere om Goslar.

Hannoversch Münden


Hyggelig by godt 30 kilometer sydpå, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. Læs mere om Hannoversch Münden.

Harzen

Det smukke natur- og kulturområde Harzen ligger blot 40 øst for Göttingen og lokker med skovklædte bakker og bjerge, ældgamle byer og smukke dale. Læs mere om Harzen.

Hameln

97 kilometer nordvest for Göttingen ligger Hameln. Byen er især kendt for eventyret om rottefængeren fra Hameln, men byder også på en næsten intakt bymidte med kønne bindingsværkshuse. Læs mere om Hameln.

Hildesheim

Hildesheim ligger 90 kilometer nordpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

Höxter

1 times sydlig kørsel vestpå ligger Höxter, der kan fremvise utallige rigt udsmykkede bindingsværkshuse i den såkaldte Weser-renæssancestil. Derudover ligger det UNESCO-listede kloster Corvey nogle få kilometer fra byen. Læs mere om Höxter.

Lügde

100 kilometer nordvestpå ligger lille Lügde. Byen er omgivet af en delvist bevaret bymur og rummer over 300 bindingsværkshuse. Byen er også kendt for sin specielle påsketradition, hvor brændende træhjul bliver rullet ned ad en nærliggende bakke. Læs mere om Lügde.

Melsungen

70 kilometer sydpå ligger Melsungen, der byder på smukke bindingsværkshuse og en historisk 1500-talsbro. Læs mere om Melsungen.

Spisesteder

Det vrimler med mere eller mindre uformelle spisesteder i byen. Især er der mange spisesteder, der lokker med studievenlig kost – eksempel vegetarrestauranter og kebabsteder. Find spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Göttingen ligger strategisk godt placeret midt i landet, og derfor er der mange sengepladser i byen. Se mere hos Booking.com.

Der ligger flere stemningsfulde bindingsværkshuse rundt omkring i centrum.
Der ligger flere stemningsfulde bindingsværkshuse rundt omkring i centrum.

(Annonce)

Billeder fra Göttingen

Billeder fra Göttingen

Kort over Göttingen

Kort over Göttingen

(Annonce)

Byer i nærheden

Goslar

Goslar

Ældgammel mineby i Harzen

Hameln

Hameln

En eventyrlig rotterede i Brødrene Grimm-land

Hannoversch Münden

Hann. Münden

En sand overflod af velbevarede bindingsværkshuse

Melsungen

Skovhugger-by med historisk bro og bedårende bindingsværk

Oplev Tyskland