Fritzlar

Billedskøn middelalderby omkranset af mure og tårne

Når man går igennem centrum og oplever Fritzlar, glemmer man nemt, at der faktisk er tale om en ret lille by, der knap nok kan mønstre 15.000 indbyggere i dag. For fortiden fylder godt op i gaderne og afslører, at byen engang havde en mere central betydning for omgivelserne.

Omkring markedspladsen ligger en række smukt restaurerede bindingsværkshuse, der har flere hundrede år på bagen. Og på Domplatz vidner den enorme domkirke St. Petri og det nærliggende gotiske rådhus om, at Fritzlar er en by, hvor fortiden umiddelbart fylder mere end nutiden.

Livlig by i gamle rammer

Det betyder dog ikke, at byen bare er et slumrende billede af noget, der var engang. Adskillige restauranter og butikker har bosat sig i de gamle huse, og byens indbyggere fylder væsentlig mere i bybilledet end turistgrupper.

Rundt om den gamle bydel sætter en næsten intakt bymur garneret med en række bevarede forsvarstårne et ekstra stemningsfuldt punktum for totaloplevelsen.

Fritzlar er uden tvivl et (langt) besøg værd, hvis du er på udkig efter en ferie i det midttyske.
Både på grund af den indbydende og velbevarede by, men også fordi den ligger belejligt mellem motorvej A7 og nationalparken Kellerwald Edersee, der byder på mange naturoplevelser.

Læs mere

Tårne

Fritzlars absolutte vartegn er de mange velbevarede tårne, som stadig er forbundet af en næsten intakt bymur. Det højeste og mest imponerende tårn er “Grauer Turm” (Det grå tårn), som man også kan se indefra. Med sine 38 meter er Grauer Turm det største bevarede forsvarstårn i bymæssig bebyggelse i hele Tyskland.

Det er også værd at gå en lille tur sydpå uden for bymurene til udsigtspunktet “Vier-Türme-Blick. Her er der en fornem udsigt ind over byen med fire tårne i forgrunden og domkirken bagved.

Markedspladsen

Stemningsfuld plads omgivet af en række farverige bindingsværkshuse – blandt andet “Gildehaus” fra slutningen af 1400-tallet.

Midt på pladsen står “Rolandsbrunnen” – en renæssancebrønd fra 1564.

Rådhuset

Bygningsværk fra 1109 – og angiveligt Tysklands ældste rådhus, der stadig er i funktion.

Domkirken

Domkirken St.Peter stod færdig i starten af 1100-tallet, og dens tårne kan ses på lang afstand.

Spitzenhaus

Byens ældste – og helt sikkert skæveste – bindingsværkshus, der i dag huser byens turistinformation.

Alsfeld

55 kilometer syd for Fritzlar ligger den betagende bindingsværksby Alsfeld. Byen er udnævnt til europæisk modelby for sit nænsomme bevaringsarbejde med den historiske bymasse. Læs mere om Alsfeld.

Bad Wildungen

18 kilometer vestpå ligger den hyggelige kurby Bad Wildungen. Her er både badeanstalter og bindingsværk. Læs mere om Bad Wildungen.

Hannoversch Münden


Hyggelig by 55 kilometer nordpå, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. Læs mere om Hannoversch Münden.

Marburg

60 kilometer syd for Fritzlar ligger denne bakkede universitetsby, der lokker med en stemningsfuld bymidte og gode udsigter fra slottet på toppen af byen. Læs mere om Marburg.

Melsungen

30 kilometer østpå ligger Melsungen, der byder på smukke bindingsværkshuse og en historisk 1500-talsbro. Læs mere om Melsungen.

Kellerwald Edersee

Kellerwald Edersee ligger 20 km fra Fritzlar og er en del af UNESCOs verdensnaturarv. Den 57 km2 store nationalpark byder på et væld af vandreruter. Oplev også den 400 meter lange og 47 meter høje dæmning “Edertalsperre“, eller tag en sejltur på søen Edersee.
Du kan også kigge forbi den lille zoologiske have WildtierPark Edersee.

Waldeck

Borg fra 1100-tallet beliggende 120 meter over søen Edersee. Det er muligt at gå eller køre op til borgen, men man kan også tage turen til toppen med bjergbanen “Waldecker Bergbahn“. Der er fri adgang til panoramaterassen ved borgen.

Restauranter

Der er masser af restauranter i Fritzlar. Oplev Tysklands udsendte spiste blandt andet på den østrigske restaurant “das Nägel” – god mad med østrigske specialiteter som “Käsespätzle mit Röstzwiebeln”, wienerschnitzel og sachertorte. Se flere resturanter hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes en del overnatningsmuligheder i Fritzlar og i kurbyen Bad Wildungen ikke langt derfra. Få et overblik på Booking.com.

Roland-brønden på markedspladsen i Frtizlar
Roland-brønden på markedspladsen i Frtizlar

(Annonce)

Billeder fra Fritzlar

Billeder Fritzlar

Kort over Fritzlar

Kort over Fritzlar

(Annonce)

Byer i nærheden

Alsfeld

Smuk rollemodel for bysanering på kanten af Rødhætteland

Bad Wildungen

Kurby med smuk, historisk bykerne

Marburg

Bakket studenterby med historisk bydel

Melsungen

Skovhugger-by med historisk bro og bedårende bindingsværk

Oplev Tyskland