Homberg

Midttysk bindingsværksidyl toppet af borgruin

Det nordlige Hessen er fuld af små fine byer, der byder på velbevarede bindingsværkshuse, gamle borge og en beroligende fornemmelse af, at tiden ikke har så travlt på disse kanter.

Et godt eksempel er Homberg. Bag de delvist bevarede bymure gemmer der sig en lille perle i brosten og bindingsværk med den aflange markedsplads som det naturlige omdrejningspunkt.

Trods byens imponerende ensemble af historiske huse er her langt fra overrendt med turister – og faktisk er her heller ikke overrendt af lokale. (De befinder sig i stedet i det moderne indkøbscenter uden for centrum, finder vi ud af senere). Så trods et indbyggertal på 15.000 er det utroligt fredeligt – ja næsten ensomt at vandre omkring i den gamle bydel. Men så kan man jo nyde den historiske arkitektur i fred og ro.

Borgruin med dyb dyb brønd

Homberg udviklede sig som et apendiks til borgen Hohenburg, som blev opført i 1200-tallet på toppen af bakken over byen. Borgen står i dag tilbage som en ruin, da den blev offer for bombardementer og brand i 30-årskrigen i 1600-tallet.

Det kan varmt anbefales at gå eller køre op til borgruinen og bestige det tilbageværende tårn og skue ud over landskabet.

200 års frihed

En sjov lille detalje ved Homberg er, at der i middelalderen befandt sig en slags by i byen. Et lille hjørne af Homberg fungerede fra 1356-1536 således som selvstændig by med egen borgmester, rådhus og kirke.

Byen lå uden for bymuren, men var forbundet via en byport, der stadig kan ses i den bevarede strækning af bymuren, som vender ud mod den moderne busstation.

Syd for fornævnte busstation kan du derfor gå på opdagelse i den gamle by Freiheit, som folder sig ud i gaderne omkring Nikolausplatz.

Læs mere:

Markedspladsen

Omdrejningspunktet i Homberg er den store markedsplads. Her står flotte, velholdte huse side om side i en boomerangform omkring byens kirke, St, Marien. Læg for eksempel mærke til det gine ”Löwenhaus” på hjørnet af Marktgasse fra 1617 og byens ældste hus, ”Krone” fra 1480.
Bemærk også de små indhuggede rum under kirken. Her var der i gamle dage små boder, hvor slagtere, bagere og så videre kunne sælge deres varer.

Kirken St. Marien

Midt på markedspladsen står byens centrale kirke, St. Marien. Den er opført i 1200-tallet og senere genopbygget i 1746 efter voldsomme skader i 30-årskrigen. Det var i øvrigt i denne kirke, greverne af delstaten Hessen officielt overgik til protestantismen i 1526.
Uden for kirken står et over 700 år gammelt lindetræ.

Borgruinen Hohenburg

Højt hæver over byen ligger den gamle borg, Hohenburg. Borgen ligger 376 meter over havets overflade, og der er en fin panoramaudsigt på toppen. Man kan enten køre eller gå op til toppen.

Borgen blev opført i 1200-tallet og sidenhen udvidet i 1500-tallet. Men i løbet 30-årskrigen i 1600-tallet blev borgen bombet, brændt og belejret. Derfor er det kun ruinerne, der står tilbage i dag.

Dog er et af de centrale tårne blevet ført tilbage til sit oprindelige udseende, og det kan man bestige for at få den allerbedst udsigt over omgivelserne.

Du kan også se borgens gamle brønd, som er hele 125 meter dyb og regnes for en af de dybeste i Europa.

Alsfeld

57 kilometer syd for Homberg ligger den betagende bindingsværksby Alsfeld. Byen er udnævnt til europæisk modelby for sit nænsomme bevaringsarbejde med den historiske bymasse. Læs mere om Alsfeld.

Bad Wildungen

30 kilometer vestpå ligger den hyggelige kurby Bad Wildungen. Her er både badeanstalter og bindingsværk. Læs mere om Bad Wildungen.

Fritzlar

20 kilometer nord for Homberg ligger denne betagende by med bindingsværk, forsvarstårne og en velbevaret bymur. Læs mere om Fritzlar.

Hannoversch Münden


Hyggelig by 57 kilometer nordpå, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. Læs mere om Hannoversch Münden.

Marburg

80 kilometer sydvestpå ligger denne bakkede universitetsby, der lokker med en stemningsfuld bymidte og gode udsigter fra slottet på toppen af byen. Læs mere om Marburg.

Melsungen

20 kilometer nordøstpå ligger Melsungen, der byder på smukke bindingsværkshuse og en historisk 1500-talsbro. Læs mere om Melsungen.

Edersee

Edersee ligger 40 km fra Homberg og er en del af UNESCOs verdensnaturarv. Den 57 km2 store nationalpark byder på et væld af vandreruter. Oplev også den 400 meter lange og 47 meter høje dæmning “Edertalsperre“, eller tag en sejltur på søen Edersee.
Du kan også kigge forbi WildtierPark Edersee, der er en fin zoologisk have med lokale dyrearter. Læs mere om Edersee.

Spisesteder

Der findes en håndfuld spisesteder i den gamle bydel. Se mere hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes nogle få overnatningsmuligheder i byen. Derudover er der masser af sovepladser i nærliggende byer som Fritzlar og Bad Wildungen. Start evt. din søgning på bookingportaler som Booking.com eller AirBnB. 

Homberg6
Byens centrale plads er omgivet af velholdte bindingsværkshuse.

(Annonce)

Billeder fra Homberg

Billeder fra Homberg

Kort over Homberg

Kort over Homberg

(Annonce)

Byer i nærheden

Alsfeld

Smuk rollemodel for bysanering på kanten af Rødhætteland

Fritzlar

En anbefalelsesværdig afstikker fra motorvej A7

Marburg

Bakket studenterby med historisk bydel

Melsungen

Skovhugger-by med historisk bro og bedårende bindingsværk

Oplev Tyskland