Marburg

Historisk studieby i bakkede omgivelser 

Der er gode chancer for at få pulsen op, når du bevæger dig rundt (og op) i Marburg. Byen er anlagt på skråningerne ved floden Lahn, og stejle gader og trapper fører mod toppen, hvor slottet Landgrafenschloss venter sammen med 1500-tals-kollegiet Collegium Philippinum.

På vejen mod toppen passerer du adskillige hyggelige gader med velbevarede huse og især markedspladsen Oberstadtmarkt byder på masser af øjegodter – blandt andet byens rådhus fra 1527. Har du ikke mod på den stejle vandretur helt til toppen af byen, kan du tage en elevator eller en turistbus.

Verdens ældste protestantiske universitet

Marburg er en rigtig universitetsby. Ud af byens cirka 80.000 indbyggere er cirka en tredjedel tilknyttet Philipps-Universität Marburg, og universitet har i det hele taget sat et grundigt præg på byen i rigtig mange år.
 
Universitetet i Marburg blev nemlig grundlagt helt tilbage i 1527 som verdens første protestantiske universitet.  Flere kendte kloge hoveder har gennem historien haft sin gang på universitet – blandt andet brødrene Grimm, der studerede i Marburg i begyndelsen af 1800-tallet. 

Læs mere:

Slottet

Det store slot på toppen af byen har gennem århundreder tilhørt landgrevskabet af Hessen. I dag holder byens kulturhistoriske museum til i de historiske bygninger. I slottets kælder overvintrer flere tusinde dværgflagermus i øvrigt.

Der er i øvrigt en fornem udsigt over byen og dalen omkring floden Lahn fra udsigtsterrassen foran slottet.

Kollegiet

Lige ved siden af slottet ligger Tysklands ældste kollegie, Collegium Philippinum. Det er grundlagt i 1527 samtidig med selve universitet, og i dag bor her stadig 39 studerende.

Oberstadtmarkt og rådhuset

Der er masser af stemning på byens centrale plads, Oberstadtmarkt. Her er der smukke historiske huse og adskillige spisesteder.

På pladsen ligger rådhuset. Det smukke stenhus er opført i 1527 – samme år som universitet.

Flere gågader leder til og fra byens centrale plads.

Kirker

Der er tre historiske kirker i Marburgs centrum. Den ene er Lutherische Pfarrkirche St. Marien (billedet), som ligger et godt stykke oppe ad skråningerne. Kirken er opført i slutningen af 1200-tallet og ombygget i starten af 1600-tallet.

Den mest markante kirke i byen er Elisabethkirche, der er Tysklands ældste gotiske halkirke. Kirken er hvilested for den hellige Elisabeth. Hun var gift med landgreve Ludwig 4. af Thüringen, men valgte det rige liv fra til fordel for pleje af syge og fattige.

Sidste historiske kirke er universitetskirken fra slutningen af 1200-tallet.

Alsfeld

43 kilometer øst for Marburg ligger den betagende bindingsværksby Alsfeld. Byen er udnævnt til europæisk modelby for sit nænsomme bevaringsarbejde med den historiske bymasse. Læs mere om Alsfeld.

Bad Wildungen

60 kilometer nordpå ligger den hyggelige kurby Bad Wildungen. Her er både badeanstalter og bindingsværk. Læs mere om Bad Wildungen.

Fritzlar

65 kilometer nord for Marburg ligger denne betagende by med bindingsværk, forsvarstårne og en velbevaret bymur. Læs mere om Fritzlar.

Hannoversch Münden


Hyggelig by godt 100 km nord for Marburg, der ligger dér, hvor floderne Weser, Fulda og Werra mødes. Læs mere om Hannoversch Münden.

Melsungen

80 kilometer nordøstpå ligger Melsungen, der byder på smukke bindingsværkshuse og en historisk 1500-talsbro. Læs mere om Melsungen.

Kellerwald Edersee

Kellerwald Edersee ligger 50 km fra Marburg og er en del af UNESCOs verdensnaturarv. Den 57 km2 store nationalpark byder på et væld af vandreruter. Oplev også den 400 meter lange og 47 meter høje dæmning “Edertalsperre“, eller tag en sejltur på søen Edersee.
Du kan også kigge forbi den lille zoologiske have WildtierPark Edersee.

Waldeck

Borg fra 1100-tallet beliggende 120 meter over søen Edersee. Det er muligt at gå eller køre op til borgen, men man kan også tage turen til toppen med bjergbanen “Waldecker Bergbahn“. Der er fri adgang til panoramaterassen ved borgen.

Spisesteder

Der er masser af muligheder for at blive mæt i Marburg. Ved udsigtsterrassen foran slottet på toppen af byen kan du eksempelvis spise med en spektakulær udsigt. Find et spisested hos Tripadvisor.

Overnatning

Find en soveplads hos Booking.com.

Marburgs rådhus er opført i 1527.
Marburgs stemningsfulde markedsplads med det gamle rådhus

(Annonce)

Billeder fra Marburg

Billeder fra Marburg

Kort over Marburg

Kort over Marburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Alsfeld

Smuk rollemodel for bysanering på kanten af Rødhætteland

Fritzlar

En anbefalelsesværdig afstikker fra motorvej A7

Hannoversch Münden

Hann. Münden

En sand overflod af velbevarede bindingsværkshuse

Melsungen

Skovhugger-by med historisk bro og bedårende bindingsværk

Oplev Tyskland