Hannoversch Münden

Treflodsby med en sand overflod af bindingsværkshuse

Hannoversch Münden – eller bare Hann. Münden ligger strategisk placeret lige dér, hvor floderne Fulda og Werra mødes og forenes til Weserfloden.

Dén placering gjorde i gamle dage byen til et vigtigt knudepunkt og bragte velstand til byen. Og selvom flodtrafikken ikke længere har den store betydning i dag, så står fortidens byggerier her stadig og minder om de gode gamle dage.

Stemningsfuld midtby

Vandet og de omkringliggende skovklædte bakker skaber en perfekt ramme om Hann. Mündens gamle bydel, som også i sig selv er lidt af et sceneri.

Her ligger ikke mindre end 700 velbevarede bindingsværkshuse inden for nogle få hundrede meter sammen med et slot, en fin kirke og det storslåede rådhus. Så det er bare med at få slentreskoene på og slentre derudad.

Læs mere

Blandt bindingsværk

Hann. Münden er sådan et sted, der indbyder besøgende til at vandre rundt og lade sig indfange af atmosfæren. Det er svært at pege én altoverskyggende seværdighed ud – udover byen i sin helhed.

De maleriske bindingsværkshuse har stået her i hundredvis af år, og de er samtidig en naturlig del af det moderne bybillede med butikker, cafeer og restauranter. Snus rundt, find de skæveste bindingsværkshuse og de sjoveste krummelurer i træværket. Spis en is. Nyd ferien.

Weser-stenen og de tre floder

Rigtig mange besøgende får taget et billede ved Weser-stenen. Den står der, hvor floderne Fulda og Werra flyder sammen og bliver til Weser. Her har den stået siden 1899. Nyd udsigten over floderne og det omkringliggende landskab – og tag et billede.

Klokkespillet og rådhuset

Klokken nærmer sig 15, og folk begynder at samle sig foran renæssance-rådhuset. De fremmødte er dog ikke kommet for at beundre det smukke rådhusbyggeri, selvom det ville have været på sin plads. I stedet er alle blikke rettet mod uret øverst på facaden. 

Og så slår klokken 3, og showet kan begynde. Tilsat klimterier folder et lille dukketeater-klokkespil sig ud under uret og spiller en scene, hvor en person får trukket en tand ud. Scenen er en reference til byens store personlighed, doktor Eisenbart, som var en berømt læge og kirurg (og tandudtrækker) i 1700-tallet.

Werra-broen

Nordtykslands ældste stenbro. Intet mindre. Werra-broen er opført i 1250 og herfra er der et smukt udsyn ind over Hann. Mündens skyline. 

Fra broen kan man også gå ud på en lille grøn ø med bænke, legeplads og en statue af bysbarnet Johann Andreas Eisenbart.

Alsfeld

Godt 100 kilometer sydpå ligger den betagende bindingsværksby Alsfeld. Byen er udnævnt til europæisk modelby for sit nænsomme bevaringsarbejde med den historiske bymasse. Læs mere om Alsfeld.

Bad Pyrmont

96 kilometer nord for Hann. Münden ligger kurbyen Bad Pyrmont, der byder på luftige omgivelser og en dejlig palmehave. Læs mere om Bad Pyrmont.

Fritzlar

55 kilometer syd for Hann. Münden ligger denne betagende by med bindingsværk, forsvarstårne og en velbevaret bymur. Læs mere om Fritzlar.

Göttingen

30 kilometer nordpå ligger studiebyen Göttingen, der lokker med liv og glade dage i smukke, historiske rammer. Læs mere om Göttingen.

Hildesheim

Hildesheim ligger 110 kilometer nordpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

Höxter

1 times sydlig kørsel fra Hann. Münden ligger Höxter, der kan fremvise utallige rigt udsmykkede bindingsværkshuse i den såkaldte Weser-renæssancestil. Derudover ligger det UNESCO-listede kloster Corvey nogle få kilometer fra byen. Læs mere om Höxter.

Lügde

92 kilometer nord for Hann. Münden  ligger Lügde. Byen er omgivet af en delvist bevaret bymur og rummer over 300 bindingsværkshuse. Byen er også kendt for sin specielle påsketradition, hvor brændende halmballer bliver rullet ned ad en nærliggende bakke. Læs mere om Lügde.

Melsungen

50 kilometer sydpå ligger Melsungen, der byder på smukke bindingsværkshuse og en historisk 1500-talsbro. Læs mere om Melsungen.

Eventyrruten

Der var engang… Hann. Münden ligger på den tyske eventyrrute “Deutche Märchenstrasse“, der strækker sig fra Buxtehude i nord til Hanau ved Frankfurt i syd. Ruten præsenterer en række byer, der har tilknytning til lokale sagn eller eventyr. Hann. Münden er repræsenteret med fortællingen om Doctor Eisenbart.

Göttingen

Universitetsbyen Göttingen ligger 33 kilometer nord for Hann. Münden. Byen undgik alvorlige skader under 2. Verdenskrig og har derfor en velbevaret gammel bykerne med mange interessante huse.

På markedspladsen står Gänseliesel-brønden med gåsepigen, som traditionen tro modtager tusindvis af kys på panden af byens nyudklækkede studenter.

Læs mere om Göttingen.

Overnatning i Hannoversch Münden

Der er mange hoteller i Hann. Münden, så du kommer ikke til at gå søvnløs omkring. Få overblikket på Booking.com.

Spisesteder i Hannoversch Münden

Udbuddet af restauranter, iscafeer og almindelige cafeer er stort. Oplev Tysklands udsendte fik en frokost på en klassisk græsk-tysk restaurant med grillet kød, kålsalat og tzatziki. Derfter et ordentligt glas is på en af iscafeerne på torvet. U-eksperimenterende men godt.

Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Werra-broen fra 1250 er Nordtysklands ældste bevarede bro.
Werra-broen fra 1250 er Nordtysklands ældste bevarede bro.

(Annonce)

Billeder fra Hann. Münden

Billeder fra Hann. Münden

Kort over Hann. Münden

Kort over Hann. Münden

Byer i nærheden

Fritzlar

Fritzlar

En anbefalelsesværdig afstikker fra motorvej A7

Hameln

Hameln

En eventyrlig rotterede i Brødrene Grimm-land

Göttingen

Livlig studieby i historiske rammer

Melsungen

Skovhugger-by med historisk bro og bedårende bindingsværk

Oplev Tyskland