Braunschweig

Historisk hovedstad i det midttyske

Braunschweig byder på en lang og storslået historie. Byen var i middelalderen medlem af Hanseforbundet, og den har igennem flere århundreder fungeret som hovedstad – først i fyrstedømmet Braunschweig-Wolfenbüttel, senere i Hertugdømmet Braunschweig (1814-1918) og senest i Fristaten Braunschweig (1918-1946).

I dag er Braunschweig med sine cirka 250.000 indbyggere den næststørste by i delstaten Niedersachsen.

Storhed og stilforvirring

Når man vandrer rundt i nutidens centrum, fornemmer man stadig fordums statelige storhed, selvom store dele af den gamle by blev udraderet under 2. Verdenskrig.

Altstadtmarkt, Kohlmarkt og Burgplatz kan alle fremvise imponerende bygningsværker, som er helt eller delvist genopbygget efter krigen. Det samme gælder gaden Echternstrasse, hvor en del af bygningerne undgik bomberne.

Middelalderens snoede gadeforløb er samtidig bevaret flere steder og tilfører den gamle bydel en god portion charme, som kompenserer fint for de steder i byen, hvor fortiden er erstattet med mindre charmerende efterkrigsbyggeri.

Frisk pust før Harzen

Alt i alt byder Braunschweig på en god blanding af nyt og gammelt, og de mange studerende tilfører byen et friskt og moderne pust. Et besøg i Braunschweig kan derfor være en fin kontrast før eller efter en tur til romantiske og pussenussede Harzen, som venter cirka 60 kilometer sydpå.

Læs mere:

Burgplatz med borg, løve og domkirke

Den harmoniske Burgplatz er byens absolutte vartegn. De første sten til pladsens bygninger blev lagt på befaling af fyrsten Heinrich der Löwe i midten af 1100-tallet.

Flere bygningsværker kæmper om opmærksomheden. Midtfor ligger borgen Burg Dankwarderode, hvis historie går helt tilbage til anlæggelsen af pladsen. Borgen blev dog ombygget i renæssancestil i 1600-tallet. Borgen fungerede en overgang som kaserne, da fyrstefamilien forlod byen til fordel for nabobyen Wolfenbüttel. I dag holder Anton Ulrich-Museum til på borgen.

Til venstre for borgen står de mægtige bindingsværkshuse Veltheimsches Haus
Huneborstelsches Haus, som begge er opført i 1500-tallet.

Til højre ligger byens domkirke, som er opført samtidig med borgen i midten af 1100-tallet. Kirken byder på imponerende kalkmalerier, og fyrst Heinrich der Löwe er begravet i kirken.

I midten af hele herligheden står en løvestatue fra midten af 1100-tallet som vidne om fyrsten Heinrich der Löwe. (Løven på pladsen er dog en kopi. Den originale løve er rykket indenfor på på borgen Dankwarderode).

Altstadtmarkt

Byens centrale plads er en lille anelse ældre end Burgplatz, da den er anlagt i starten af 1100-tallet. Pladsen er omgivet af imponerende historiske bygninger. Mest iøjnefaldende er vel nok det gotiske rådhus fra 1300-tallet og den himmelstræbende Martini-kirke.

Midt på pladsen står brønden Altstadtmarktbrunnen fra 1400-tallet, som er toppet med et lille gotisk tårn.

Den fynske kagespecialitet brunsvigeren har hentet sit navn fra Braunschweig, hvis indbyggere benævnes braunschweigere – eller brunsvigere på dansk. Men hvordan kagen har fået sit tyskklingende navn, er der ingen, der ved med sikkerhed.

En forklaring går på, at et fynsk teglværk i en periode havde ansat nogle tyskere. De tog franskbrød smurt med farin med sig på arbejde, som de stillede på ovnene, så det blev bagt. Da tyskerne kom fra Braunschweig, blev brødkagen døbt ”brunsviger”.

En anden forklaring henviser til, at Braunschweig i 1800-tallet var kendt som en by, der leverede fødevarer af høj kvalitet. Både øl og pølser fra byen blev kaldt for brunsvigere i Danmark. Sidenhen begyndte en københavnsk bager så at fremstille en kage af gærdej og brun farin, som han døbte brunsviger. Om bageren kaldte kagen for en brunsviger for at signalere kvalitet, eller om kagen faktisk indeholdt øl (eller pølse!?) fra Braunschweig er uvist.

En ting er dog ganske vist: En brunsviger smager skønt, og den har endda fået sin helt egen hyldestdag, Brunsvigerens Dag, som bliver fejret den sidste torsdag inden efterårsferien. Velbekomme!

Celle

Knap 50 kilometer nordpå ligger byen Celle. Her ligger over 400 restaurerede bindingsværkshus side om side i den charmerende gamle bydel. Læs mere om Celle.

 

Gifhorn

27 kilometer nordpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

 

Hannover

Hannover ligger 65 kilometer vestpå. Læs mere om Hannover.

 

Harzen

Det smukke Harzen byder på skovklædte bakker, smukke dale og historiske byer – og ligger kun 50 kimoleter syd for Braunschweig. Læs mere om Harzen.

 

Helmstedt

45 kilometer østpå ligger den hyggelige by, Helmstedt. Lige uden for byen kan du se den største tidligere grænseovergang mellem Øst- og Vesttyskland. Læs mere om Helmstedt.

 

Hildesheim

Hildesheim ligger 55 kilometer vestpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim

 

Königslutter am Elm

25 kilometer østpå ligger den grønne by Königslutter am Elm, der især er berømt for sin velbevarede domkirke. Læs mere om Königslutter am Elm.

 

Osterwieck

45 kilometer sydpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

 

Uelzen

85 kilometer nordpå ligger Uelzen, der især er kendt for sin banegård, der er tegnet af kunstneren Hundertwasser. Læs mere om Uelzen.

Spisesteder

Der er masser af spisesteder i alle prisklasser i Braunschweig. Start madjagten hos Tripadvisor

Overnatning

Der er også gode mulighed for at finde et sted af sove i byen. Se udvalget hos Booking.com

Altstadtmarkt byder på en pragtrække af fornemme bygninger
Altstadtmarkt byder på en pragtrække af fornemme bygninger

(Annonce)

Billeder fra Braunschweig

Billeder fra Braunschweig

Kort over Braunschweig

Kort over Braunschweig

(Annonce)

Byer i nærheden

Gifhorn

Møller og russiske aftryk i Niedersachsen

Neues Rathaus i Hannover

Hannover

Historisk tidligere hovedstad i grønne omgivelser

Königslutter am Elm

Kejserby med kalk og øl

Osterwieck

Bindingsværksby lige nord for Harzen

Oplev Tyskland