Helmstedt

Historisk by ved den gamle øst-vest-tyske grænseovergang

Der er stille og roligt i Helmstedt. På den billedskønne markedsplads trisser folk omkring i efterårssolen og småhandler og småsnakker. Vandet klukker dovent i fontænen midt på pladsen.

Forsvinder du ned i en af de de små, hyggelige sidegader omkring markedspladsen, har du hurtigt rækkerne af historiske huse næsten helt for sig selv.

Nogle få kilometer fra bykernen er tempoet anderledes højt. Her suser bilerne forbi på motorvejen i høj fart – som man jo gør på tyske motorveje. Men sådan var det ikke mellem 1945 og 1990.

Dengang måtte alle køretøjerne gøre et tvunget og ofte langt stop lige i nærheden af afkørsel 63 ved Helmstedt. For her lå Marienborn – efterkrigstidens største grænseovergang mellem Øst- og Vesttyskland.

Museum ved afkørslen

I dag er det store område ved den tidligere overgang omdannet til en slags friluftsmuseum. Her kan du vandre omkring mellem de mange tidligere grænsebygninger og få et interessant og lettere foruroligende indblik i den ofte meget omfattende grænsekontrol – især fra østtysk side.

Du kan enten besøge området direkte via en afkørsel fra motorvejen, eller du kan køre dertil fra Helmstedt. Vil du dykke endnu dybere ned i den gamle grænseovergang og de medfølgende historier, så kan du med fordel besøge Zonengrenzmuseum i Helmstedt.

Uanset om du er til nyere tysk grænsehistorie eller ej, så er Helmstedts historiske bykerne helt sikkert et pausestop og en byvandring værd, hvis du er på ferie på disse kanter.

Læs mere:

Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn

Den gamle grænseovergang ved Marienborn lige uden for Helmstedt står i dag som et levende minde om en ikke alt for fjern fortid. Grænseovergangen blev opført i 1945 for at holde skarp kontrol med, hvem der krydsede grænsen.

I dag man du frit bevæge dig rundt ved grænseovergangen og se nærmere på nogle af de originale grænsebygninger – både udefra og indefra. Derudover er der rigeligt med informationsmateriale på stedet. Læs mere om den gamle grænseovergang.

På opdagelse i Helmstedt

Helmstedt byder på en lille, hyggelig bymidte med mange velbevarede bygninger. Derfor er det en fin og gratis oplevelse i sig selv at slentre omkring i smågader som Papenberg, Holzberg og Kybitzstrasse og kigge på de gamle huse.

Markedspladsen

Et oplagt udgangspunkt for en tur i Helmstedt er den harmoniske markedsplads midt i byen. Her ligger blandt andet byens ældste beboelseshus fra slutningen af 1400-tallet (i nummer 7) samt det markante nygotiske rådhus fra starten af 1900-tallet.

Museer

I centrum af Helmstedt ligger Zonengrenzmuseum, som igennem ord, personer og historiske genstande fortæller historien om den tidligere tyske grænse mellem Øst- og Vesttyskland, som var i funktion fra 1945 til 1990.

Du kan også besøge universitetsmuséet, som ligger i kælderen under den smukke renæssancebygning – og tidligere universitetsbygning – som i dag fungerer som koncert- og foredragssted. Begge muséer er gratis.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 45 kilometer vestpå. Læs mere om Braunschweig.

 

Celle

Cirka 90 kilometer nordvest for Helmstedt ligger byen Celle. Her ligger over 400 restaurerede bindingsværkshus side om side i den charmerende gamle bydel. Læs mere om Celle.

 

Gifhorn

55 kilometer nordpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

 

Harzen

Cirka 60 kilometer syd for Helmstedt ligger der populære naturområde Harzen  med skovklædte bakker og smukke dale. Læs mere om Harzen.

 

Königslutter am Elm

Bare 20 kilometer fra Helmstedt ligger den grønne by Königslutter am Elm, der især er berømt for sin velbevarede domkirke. Læs mere om Königslutter am Elm.

 

Osterwieck

40 kilometer sydpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

 

Quedlinburg

Quedlinburg ligger små 70 kilometer sydpå og er et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen. Læs mere om Quedlinburg.

 

Wernigerode

60 kilometer sydpå ligger byen Wernigerode. En helstøbt bindingsværksby med 1400-talsrådhuset som mønstereksemplet med tårne og krummelurer. Læs mere om Wernigerode.

Spisesteder

Der ligger en del caféer og restauranter i Helmstedt. Se mere hos Tripadvisor

Overnatning

Du kan finde overnatning på hotel- og ferielejligheds-søgesider som Booking.com, Expedia, AirBnb eller Trivago. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

Der er mange historiske huse i byens gader
Der er mange historiske huse i byens gader

(Annonce)

Billeder fra Helmstedt

Billeder fra Helmstedt

Kort over Helmstedt

Kort over Helmstedt

(Annonce)

Byer i nærheden

Braunschweig

Historisk hovedstad med prægtige pladser

Celle

Studier i bindingsværk

Königslutter am Elm

Kejserby med kalk og øl

Quedlinburg

Quedlinburg

Et af de absolutte højdepunkter ved en ferie i Harzen.

Oplev Tyskland