Gifhorn

Mølleby hvor handelsvejene mødes

Gifhorn er først og fremmest kendt som Tysklands mølleby nummer 1. Omkring søen med det passende navn Mühlensee står der nemlig hele 13 møller på rad og række. Møllerne er tro kopier eller overflyttede originaler af historiske møller fra hele verden, og tilsammen udgør de Internationales Mühlenmuseum Gifhorn.

Ved siden af møllemuseet står desuden to spektakulære bygningsværker, som for et øjeblik henfører den besøgende til en by i Rusland fremfor en mindre provinsby i Niedersachsen. Det drejer sig om en smuk russisk-ortodoks stavkirke og det såkaldte klokke-palads, som er opført med et gammelt russisk kloster som forbillede. De to bygninger er opført i 1996 som en markering af 50 års fred mellem Tyskland og Rusland.

Et par kilometer fra møllerne og de russiske kirkebygninger ligger Gifhorns kompakte centrum.

Historisk vejkryds

Gifhorn opstod i 1196 som lidt at trafikalt vejkryds. Her krydsede den vigtige handelsvej Salzstrasse (der gik mellem Lüneburg og Braunschweig) en anden vigtig handelsvej i form af Kornstrasse (der gik mellem Celle og Magdeburg). Og her mødtes samtidig de to floder Aller og Ise.

I dag kommer fortidens betydning som trafikknudepunkt til udtryk i en række velbevarede historiske bindingsværkshuse, som står side om side langs den hyggelige gågade, Steinweg.

Turen mellem møllemuseet og bymidten kan med fordel tages til fods. En cirka to kilometer lang sti fører dig nemlig hen over en grøn tange mellem søerne Mühlensee og Schlosssee og videre ind til centrum. Undervejs går ruten forbi slotspladsen, hvor du kan svinge ind og se byens renæssanceslot.

Alt i alt er Gifhorn et bekvemt og hyggeligt stop undervejs.

Læs mere:

Møllemuseet

Internationales Mühlenmuseum Gifhorn er en fin oplevelse – uanset om man er stor møllefan eller ej. Museets omdrejningspunkt er de i alt 13 møller, som er fordelt på et 15 hektar grønt areal omgivet af søen Mühlensee.

Tre af møllerne er originale møller, som er flyttet hertil fra andre steder, imens de resterende 10 møller er tro kopier af eksisterende møller andre steder i verden. Der er møller fra eksempelvis Rusland, Korea, Skotland og Portugal. Dertil kommer en spøjs skibsmølle fra Ungarn, som er placeret i selve søen.

Udover de 13 møller i original størrelse er der en udstillingsbygning, hvor du kan lære alt om møller og se minimodeller af alle mulige slags møller verden over.

En del af møllerne befinder sig inde på selve museumsgrunden, hvor der skal betales entré. Andre af møllerne ligger uden for museumsgrunden sammen med kopier af tre tyske landsbyhuse, hvorfra der kan købes mad og lokale fødevarer. Det er også her, den russiske stavkirke ligger. Der er fri entré til dette område.

Den russisk-ortodokse stavkirke

Midt imellem al landsby- og mølleidyllen ligger den imponerende russisk-ortodokse stavkirke. Det smukke træbyggeri er opført som en tro kopi af en stavkirke fra den russiske by Kosljatjewo, og den er opført i 1996 som et symbol på 50 års venskab mellem Rusland og Tyskland.

Kirken blev indviet af den russisk-ortodokse patriark, og den benyttes i dag af den russiske menighed i byen.

Klokkepaladset

Det andet russisk-inspirerede byggeri i området er det såkaldte klokkepalads. Paladset er ligesom stavkirken opført i 1996, og grundstenen blev lagt af den tidligere sovjetiske præsident, Mikhail Gorbatjov.

Byggeriet er opført med inspiration fra et russisk kloster, og det er udsmykket med 50 gyldne kupler.

Foran bygningen hænger en enorm klokke, frihedsklokken, som er et kunstnerisk minde om den tyske genforening.

Slottet

Det hvidkalkede slot i udkanten af centrum er opført i 1525 af den magtfulde fyrsteslægt Welf. Hertugen af Braunschweig-Lüneburg boede her i 1539-1549, og i dag holder en restaurant og et historisk museum til i bygningen.

Slottet ligger idyllisk på en lille ø omgivet af en voldgrav.

St. Nicolai-kirken

Byens kirke ligger ved markedspladsen og er opført i 1744 i barokstil. Kig ind og beundr det overdådige alter og orgel.

Markedspladsen med rådhuset

Hjertet i byen er markedspladsen, der er omgivet af flere statelige bygninger. Det smukkeste hus er vel nok byens gamle rådhus: Et rigt ornamenteret bindingsværksbyggeri fra 1562. I den modsatte ende af pladsen står en milepæl, som markerer stedet, hvor de gamle handelsruter krydsede hinanden.

Hvalkæberne

Som et lille kuriosum kan du se resterne af et par hvalkæber midt i byen – selvom der jo er en hel del kilometer til nærmeste hav. Kæbepartiet står på sidemuren af huset i Steinweg 12, hvor der i sin tid holdt en kolonialvarehandler til. Virksomheden fik foræret kæberne som en gave fra handelspartnere i Hamburg.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 27 kilometer sydpå. Læs mere om Braunschweig.

Celle

43 kilometer vestpå ligger byen Celle. Her ligger over 400 restaurerede bindingsværkshus side om side i den charmerende gamle bydel. Læs mere om Celle.

Hannover

Hannover ligger 63 kilometer vestpå. Læs mere om Hannover.

Helmstedt

55 kilometer sydøstpå ligger den hyggelige by, Helmstedt. Lige uden for byen kan du se den største tidligere grænseovergang mellem Øst- og Vesttyskland. Læs mere om Helmstedt.

Hildesheim

Hildesheim ligger 80 kilometer sydvestpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim

Hitzacker

100 kilometer nordøstøstpå venter der bindingsværk, toppede brosten, stokroser og masser af dværgskulpturer i byen Hitzacker, som ligger malerisk placeret på en ø, hvor floden Jeetzel løber ud i Elben. Læs mere om Hitzacker.

Königslutter am Elm

45 kilometer sydøstpå ligger den grønne by Königslutter am Elm, der især er berømt for sin velbevarede domkirke. Læs mere om Königslutter am Elm.

Lüneburg

Fortidens storhed er til stede overalt i Lüneburg 100 kilometer nordpå. Læs mere om Lüneburg.

Osterwieck

75 kilometer sydpå ligger Osterwieck, der byder på over 400 historiske bindingsværkshuse i den velbevarede bymidte. Læs mere om Osterwieck.

Runde landsbyer

I området Wendland, nord for Gifhorn, ligger der adskillige historiske rundelingsdörfer (runde landsbyer) med velbevarede gårde omkring et grønt fællesareal. For eksempel landsbyerne Satemin og Lüdeln. Læs mere om de runde landsbyer.

Salzwedel

65 kilometer østpå ligger den tidligere hansestad, Salzwedel. Her er masser af bindingsværk og gotiske kirkebygninger. Læs mere om Salzwedel.

Uelzen

62 kilometer nordpå ligger Uelzen, der især er kendt for sin banegård, der er tegnet af kunstneren Hundertwasser. Læs mere om Uelzen.

Spisesteder

Gifhorn er med sine 43.000 indbyggere en by med en god portion spisesteder. Find et spisested hos Tripadvisor.


Trænger du til morgenmad eller eftermiddagskaffe i spektakulære omgivelser, så kan du overveje et besøg i det gamle vandtårn, som i dag huser en café i 90 meters højde.

Overnatning

Vil du overnatte i byen, så findes der også nogle muligheder. Start evt. din research på bookingportaler som Bookin.com, Airbnb eller Tripadvisor. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

gifhorn5
Gågaden Steinweg byder på fine bindingsværkshuse.

(Annonce)

Billeder fra Gifhorn

Billeder fra Gifhorn

Kort over Gifhorn

Kort over Gifhorn

(Annonce)

Byer i nærheden

Braunschweig

Historisk hovedstad med prægtige pladser

Celle

Studier i bindingsværk

Salzwedel

Stemningsfuld hansestad med prægtige kirker

Uelzen

Byen med den berømte banegård.

Oplev Tyskland