Uelzen

Den tidligere hansestad er et fint stop på vejen – især hvis du rejser med tog

Uelzen ligger næppe øverst på listen over mindre tyske byer, du har planer om at besøge. Men den historiske by, der ligger ved hovedvej 4 mellem Lüneburg og Brunschweig, er helt bestemt et stop værd.

Byen havde sin storhedstid i 13- og 14-hundredtallet, hvor den blandt andet var medlem af det magtfulde hanseforbund. Selvom flere brande og krige har udvisket noget af fordums storhed, og nogle bygninger i byen trænger til en kærlig hånd, så er der stadig en del at se i indre by.

Det gælder for eksempel kirken St. Marien med den tilhørende gotiske provsti-bygning, det gamle rådhus, 1300-talskapellet Heiligen Geist og ikke mindst adskillige bevarede bindingsværkshuse.

Eventyrlig banegård

Uanset om du ankommer med tog eller ej, så bør du ikke besøge Uelzen, uden at kigge forbi banegården. Den er nemlig ret speciel. Banegården er fra 1847, men den fik en fantasifuld overhaling af den berømte østrigske kunstner, Friedensreich Hundertwasser, i slutningen af 1990’erne.

Resultatet er blevet en klassisk banegårdsbygning tilført farverige søjler, kakler og krummelurer, som tiltrækker mange besøgende hvert år.

Læs mere:

Hundertwasser-banegården

Det sker ikke så tit, at en banegård er en attraktion i sig selv. Men i Uelzen trækker Friedensreich Hundertwassers fantasifulde opgradering af byens banegård masser at turister til.

Den berømte østrigske kunstner har stået bag udsmykningen og udformningen af mange markante byggerier rundt omkring i verden – fx Hundertwasserhaus i Wien, ligesom han var både kunstmaler og billedhugger. Banegården i Uelzen blev et af hans sidste værker, og han døde inden indvielsen i år 2000.

Banegården i Uelzen fungerer som ét stort totalkunstværk, hvor både det ydre og indre på selve stationsbygningen er blevet beklædt med gyldne kupler, søjler i alle farver og skæve klinker. Derudover er perroner, gangtunneller og selv toiletter også blevet en del af det helstøbte kunstværk.

Rejser du med toget mellem Hamburg og Hannover, så er det godt givet ud at gøre et stop i Uelzen.

St. Marien-kirken og provstihuset

Med et 86 meter højt tårn rager byens hovedkirke, St. Marien, godt i vejret. Kirkens historie går tilbage til slutningen af 1200-tallet, og den har de nordtyske teglstenskirker som forbillede. Lige overfor kirken ligger det smukke gotiske provstihus.

Heiligen Geist Kapelle

I den nordlige del af centrum ligger det lille kapel, Heiligen Geist Kapelle. Kapellet er opført i 1322 og ligger på en stemningsfuld plads delvist flankeret af en række bindingsværkshuse.

Braunschweig

Denne historiske hovedstadsby ligger 75 kilometer sydpå. Læs mere om Braunschweig.

Celle

Knap 50 kilometer sydpå ligger byen Celle. Her ligger over 400 restaurerede bindingsværkshus side om side i den charmerende gamle bydel. Læs mere om Celle.

Gifhorn

62 kilometer sydpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

Hannover

Hannover ligger 100 kilometer sydvestpå og byder på moderne kunst og storbystemning. Læs mere om Hannover.

Hildesheim

Hildesheim ligger godt 120 sydvestpå og byder på verdensarvs-kirker og  “verdens smukkeste markedsplads” ifølge den tyske filosof Wilhelm von Humboldt. Læs mere om Hildesheim.

Hitzacker

45 kilometer østpå venter der bindingsværk, toppede brosten, stokroser og masser af dværgskulpturer i byen Hitzacker, som ligger malerisk placeret på en ø, hvor floden Jeetzel løber ud i Elben. Læs mere om Hitzacker.

Königslutter am Elm

105 kilometer sydpå ligger den grønne by Königslutter am Elm, der især er berømt for sin velbevarede domkirke. Læs mere om Königslutter am Elm.

Lüneburg

Fortidens storhed er til stede overalt i Lüneburg, der ligger 35 kilometer nord for Uelzen. Læs mere om Lüneburg.

Mölln

Hyggelig mindre by på saltruten, der ligger smukt placeret på en halvø omgivet af skove og søer – 100 kilometer nordpå. Læs mere om Mölln.

Ratzeburg

Ratzeburg ligger på en ø ved den store Ratzeburger See og byder blandt andet på en stor domkirke. 110 kilometer nordpå. Læs mere om Ratzeburg.

Runde landsbyer

I området Wendland, øst for Uelzen, ligger der adskillige historiske rundelingsdörfer (runde landsbyer) med velbevarede gårde omkring et grønt fællesareal. For eksempel landsbyerne Satemin og Lüdeln. Læs mere om de runde landsbyer.

Salzwedel

45 kilometer østpå ligger den tidligere hansestad, Salzwedel. Her er masser af bindingsværk og gotiske kirkebygninger. Læs mere om Salzwedel.

Spisesteder

Uelzen er en livlig handelsby, og der er en række spisesteder i gågaderne. Se mere hos Tripadvisor

Overnatning
Har du brug for en nat i byen, så start din søgning på Booking.com

Det gotiske gavlhus, Probsteihaus, ligger lige over for den store St. Marien-kirke.
Det gotiske gavlhus, Probsteihaus, ligger lige over for den store St. Marien-kirke.

(Annonce)

Billeder fra Uelzen

Billeder fra Uelzen

Kort over Uelzen

Kort over Uelzen

(Annonce)

Byer i nærheden

Braunschweig

Historisk hovedstad med prægtige pladser

Celle

Studier i bindingsværk

Lüneburg

Velbevaret hansestad på saltruten med masser at byde på

Salzwedel

Stemningsfuld hansestad med prægtige kirker

Oplev Tyskland