Hitzacker

Flot flodby fuld af bindingsværk – og dværge

Hitzacker er et yndigt og populært stop ved Elben. Den gamle bydel ligger malerisk på en lille ø, hvor floden Jeetzel flyder ud i Elben, og bykernen er spækket med godter for den besøgende.

De smukt istandsatte bindingsværkshuse bugner af kunsthåndværk, is og lækkerier og vidner om, at Hitzacker er en populær by at besøge. Samtidig afslører mængden af besøgende iført lycra-tøj og cykelhjelme, at byen især er et oplagt stop for cykelturister.

Det skyldes blandt andet en lille passagerfærge, som fragter gående og ikke mindst cyklister over Elben på få minutter.

Velstand og oversvømmelser

Placeringen helt ud til Elben har altid præget Hitzacker på godt og ondt. Siden 700-tallet har der været en borg på stedet, og i 1200-tallet blomstrede byen takket være indførslen af en særlig told for at krydse floden.

Omvendt har Elben også været slem ved byen. Flere gange er floden væltet over sine breder og har oversvømmet Hiztacker – blandt andet i 2006, hvor hundredvis af indbyggere måtte evakueres.

Derfor er der i 2008 etableret en én kilometer lang og 2,75 meter høj mur omkring byen samt et effektivt pumpeværk for at holde vandmasserne på afstand.

DDR-turisme og spøjse dværge

I perioden mellem 1945 og 1989 fungerede denne del af Elben som grænse mellem Øst- og Vesttyskland. Det førte faktisk til, at Hitzacker oplevede lidt af et turistboom. Adskillige vesttyskere valfartede nemlig til byen for at kigge over på den anden side, hvor vagttårne, grænsebåde og patruljerende vagter viste en barsk, østtysk virkelighed.

I sommerperioderne skulle der være ankommet op til 10-15 turistbusser om dagen med nysgerrige vesttyskere, som besteg den nærliggende bakketop, Weinberg, for at kigge over på den anden side.

Siden murens fald har turisterne i nogen grad forladt Hitzacker. Dog sørger cykelruten langs Elben for en god portion besøgende. Derudover har byen i de seneste år placeret en lang række spøjse skulpturer af dværge rundt omkring i gaderne – måske for at skabe en ny turistattraktion.

De små fyre skulle ifølge et lokalt sagn normalt holde til under jorden på den førnævnte bakketop Weinberg, men nu er nogle af de små væsner altså rykket ud i lyset rundt omkring i bymidten og ved havnen. Her står de bittesmå statuer som sjove mini-pejlemærker, når du bevæger dig rundt i den smukke, gamle bydel.

Læs mere:

Altstadt

Hitzackers kønne gamle bydel er én stor seværdighed med sine brostensgader, bindingsværkshuse og stokroser. Slentr en tur omkring i gaderne i indsnus stemningen. 

Dværge

Du lægger måske ikke mærke til dem lige med det samme. Men hvis du kigger lidt nedad, så vil du lige pludselig få øje på de mange små dværg-skulpturer, som er placeret rundt omkring i byen.

De små væsner er i gang med forskellige sysler – nogle læser, nogle fyrer en kanon af, andre cykler etc.

Ifølge et lokalt sagen skulle undergrunden under byens bakke, Weinberg, vrimle med dværge. Og så har nogen altså fået den fikse idé, at opstille en helt lille hær af dværge rundt omkring i midtbyen.

I skrivende stund skulle der være omkring 40 dværg-skulpturer i byen, men flere er på vej.

Kirken

Byens kirke, Johannis-kirken, har rødder tilbage til 1100-tallet, men dens nuværende udseende er et resultat af ombygninger i slutningen af 1600-tallet efter en stor brand.

Weinberg

I forlængelse af byen – lige på den anden side af floden Jeetzel – ligger Weinberg. Den lille bakketop lagde engang jord til byens første borg, og herfra er der en fornem udsigt over Elben. Det var også heroppefra, vesttyske turister i sin tid spejdede over til Østtyskland.

Færgetur på Elben

Vil du opleve Hitzacker fra søsiden, så kan du indløse en billet til den lille passagerfærge, som pendulerer frem og tilbage over Elben. Turen tager bare små 10 minutter, og undervejs kan du nyde udsigten ind over den historiske by.

På den anden side af floden, er der ikke så meget at se – men mange cykelturister ankommer hertil undervejs på deres cykelferie langs Elben.

Kniepenberg

Hitzacker ligger i naturparken Elbhöhen Wendland, som byder på flere grønne pletter langs Elben. Et af højdepunkterne er – bogstaveligt talt – udsigtspunktet Kniepenberg, som ligger cirka 10 kilometer nordvest for Hitzacker. På toppen af det 86 meter høje “bjerg” står et udsigtstårn, hvorfra der er fine udsigter over skoven, landskabet og floden.

Gifhorn

100 kilometer sydpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

Lauenburg

60 kilometer nordvestpå ligger den velbevarede bindingsværksby Lauenburg. Læs mere om Lauenburg.

Lüneburg

Fortidens storhed er til stede overalt i Lüneburg, der ligger 50 kilometer vestpå. Læs mere om Lüneburg.

Runde landsbyer

I området Wendland, syd for Hitzacker, ligger der adskillige historiske rundelingsdörfer (runde landsbyer) med velbevarede gårde omkring et grønt fællesareal. For eksempel landsbyerne Satemin og Lüdeln. Læs mere om de runde landsbyer.

Salzwedel

40 kilometer sydpå ligger den tidligere hansestad, Salzwedel. Her er masser af bindingsværk og gotiske kirkebygninger. Læs mere om Salzwedel.

Uelzen

45 kilometer vestpå ligger Uelzen, der især er kendt for sin banegård, der er tegnet af kunstneren Hundertwasser. Læs mere om Uelzen.

Spisesteder

Der er ganske mange spisesteder i Hitzacker, når man tænker på, at her kun bor 5000 mennesker. Det skyldes især de mange cykelturister, som kommer igennem byen. Find et spisested hos Tripadvisor

Overnatning

Der findes også en del overnatningsmuligheder i Hitzacker. Du kan for eksempel få et overblik på søgesider som Booking.com, Airbnb og Tripadvisor. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

Rabat hos Happy Days

Vi samarbejder desuden med rejsebureauet Happy Days. Det betyder, at vi kan tilbyde rabat på udvalgte tyske hoteller, hvis du bestiller via dette link.

Hitzacker ligger på en lille ø omgivet af floderne Jeetzel og Elben.
Hitzacker ligger på en lille ø omgivet af floderne Jeetzel og Elben.

(Annonce)

Billeder fra Hitzacker

Billeder fra Hitzacker

Kort over Hitzacker

Kort over Hitzacker

(Annonce)

Byer i nærheden

Lüneburg

Velbevaret hansestad på saltruten med masser at byde på

Runde landsbyer

Oplev en perlerække af velbevarede runde landsbyer i Niedersachsen

Salzwedel

Stemningsfuld hansestad med prægtige kirker

Uelzen

Byen med den berømte banegård.

Oplev Tyskland