Lauenburg

Pæn parentes i danmarkshistorien

Lauenburg ligger som et smukt sø-trafikalt knudepunkt, hvor floden Elben sender de to kanaler Elbe-Lübeck og Elbe-Seiten afsted mod henholdsvis nord og syd.

Den velbevarede gamle bydel strækker sig langs Elben og byder på talrige bindingsværkshuse, som helt sikkert fortjener et stop på din ferievej.

Især Elbstrasse er en fryd at slentre igennem med sine smukke, historiske bygningsværker, som vidner om, at byen var et vigtigt stop på den gamle saltrute mellem Lüneburg og Lübeck.

Udsigt til tre delstater

Selvom den nedre del af byen er mest charmerende, så er det også værd at søge opad i Lauenburg. På et højdedrag over byen ligger nemlig resterne af et gammelt slot, hvorfra den magtfulde akaniske slægt styrede hertugdømmet.

Heroppefra er der en fin udsigt over Elben og de tre delstater Schleswig-Holstein, Niedersachsen og Mecklenburg-Vorpommern, som mødes lige her ved floden.

Dansk hertugdømme for en stund

Lauenburg var frem til 1876 hovedby i hertugdømmet Lauenburg, som i knap 50 år var en del af det danske kongerige. I forbindelse med Wienerkongressen efter Napoleonskrigene indgik Lauenburg nemlig i en større byttehandel.

Danmark måtte i den forbindelse afstå Norge til Sverige. Til gengæld fik Danmark så Vorpommern af Sverige. Og knap var Vorpommern kommet på danske hænder, før Danmark byttede området videre med Preussen – som så sendte Lauenburg den anden vej sammen med 2,6 millioner daler. Og vupti – Lauenburg var blevet dansk, og den danske konge kunne også kalde sig hertug af Lauenburg.

Det danske ejerskab varede dog kun til 1864, hvor Lauenburg blev erobret af Preussen. Siden 1946 har hele det gamle hertugdømme Lauenburg (inklusiv byerne Mölln og Ratzeburg) hørt til Schleswig-Holstein.

Læs mere:

Slottet, tårnet og udsigten

I den øvre del af byen ligger hertugdømmets gamle slot. Slottet har rødder tilbage til 1100-tallet, men en brand i 1616 gik voldsomt ud over bygningerne. Derfor er der i dag kun en enkelt fløj tilbage.

Derudover står et af slottets gamle forsvarstårne endnu. Den massive runde bygning er opført i 1477.

Ved siden af slottet ligger de gamle fyrstelige haver, som i dag udgør et grønt åndehul på toppen af byen. Herfra er der en god udsigt over Elben.

Rundtur i nedre by

Lauenburg er særdeles velegnet til en slentretur. Elbstrasse er byens ældste gade og hovedfærdselsåren gennem den gamle bydel. Her ligger der adskillige velbevarede huse fra 16- og 1700-tallet.

Husk også at gå helt ned til vandet, hvor du kan følge en lille promenade langs floden.

Ruferplatz

Midt på Elbstrasse står den populære statue ”Rufer” på Ruferplatz. Statuen forestiller en ung mand, som står og kalder ud over Elben. Hvad han siger, er der mange forskellige bud på, men sikkert er det, at det skulle bringe held, hvis man gnider ham på tommeltotten.

Fra Ruferplatz sejler de mange forskellige turistskibe, som lægger til ved Lauenburg. Blandt andet den historiske hjuldamper, Kaiser Wilhelm, som stadig er i funktion.

Kirken, museet og byens ældste hus

Ved Kirchplatz ligger flere mindre seværdigheder. Selve kirken er opført i 1200-tallet og forsynet med et nyt tårn i 1902.

Ved siden af kirken kan du besøge byens søfartsmuseum, hvis du vil blive klogere på Lauenburgs maritime fortid.

Endelig kan du se byens ældste hus her ved pladsen i form af Mensingsche Haus fra 1573, som i dag er omdannet til en isbutik og café.

Lauenburg ligger på den historiske saltrute, Alte Salzstrasse, mellem Lüneburg og Lübeck. I dag er ruten blevet til en 116 kilometer lang cykelrute, hvis du er frisk på en overskuelig cykelferie.

Udover Lauenburg er følgende byer også interessante af besøge langs saltruten:

Lüneburg
Mölln
Ratzeburg
Lübeck

Celle

110 kilometer sydpå ligger byen Celle. Her ligger over 400 restaurerede bindingsværkshus side om side i den charmerende gamle bydel. Læs mere om Celle.

Hitzacker

60 kilometer østpå venter der bindingsværk, toppede brosten, stokroser og masser af dværgskulpturer i byen Hitzacker, som ligger malerisk placeret på en ø, hvor floden Jeetzel løber ud i Elben. Læs mere om Hitzacker.

Lübeck

65 kilometer nord for Lauenburg ligger den prægtige hansestad, Lübeck, der byder på et væld af velbevarede gavlhuse og gotiske kirker. Læs mere om Lübeck.

Lüneburg

Fortidens storhed er til stede overalt i Lüneburg, der ligger 25 kilometer syd for Lauenburg. De enorme teglstenskirker giver kirkerne i Lübeck kamp til stregen, og det samme gør de mange velbevarede stenhuse. Læs mere om Lüneburg.

Mölln

Hyggelig mindre by på saltruten, der ligger smukt placeret på en halvø omgivet af skove og søer – 40 kilometer nordpå. Læs mere om Mölln.

Ratzeburg

Endnu en by på saltruten 50 kilometer nordpå. Ratzeburg ligger på en ø ved den store Ratzeburger See. Byen er især kendt for sin store domkirke med tilhørende klostergård. Læs mere om Ratzeburg.

Salzwedel

90 kilometer sydøstpå ligger den tidligere hansestad, Salzwedel. Her er masser af bindingsværk og gotiske kirkebygninger. Læs mere om Salzwedel.

Uelzen

55 kilometer sydpå ligger Uelzen, der især er kendt for sin banegård, der er tegnet af kunstneren Hundertwasser. Læs mere om Uelzen.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger små 45 kilometer vestpå. Læs mere hos Hamburg-tourism.

Spisesteder

Der findes en håndfuld spisesteder langs Elbstrasse og ved Ruferplatz. Se mere hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er også mulighed for at overnatte i byen. Derudover ligger Lauenburg tæt på både Hamburg og Lüneburg, hvor der er masser af sengepladser.

Lauenburg8
Lauenburg er proppet med fine historiske huse i brostensgaderne.

(Annonce)

Billeder fra Lauenburg

Billeder fra Lauenburg

Kort over Lauenburg

Kort over Lauenburg

(Annonce)

Byer i nærheden

Hitzacker

Bindingsværksby-ø ved Elben

Lüneburg

Velbevaret hansestad på saltruten med masser at byde på

Till Eulenspiegel

Mölln

Charmerende spasmagerby på Saltruten

Ratzeburger See

Ratzeburg

Lille domkirkeby med mange smukke søkig

Oplev Tyskland