Mölln

Charmerende spasmagerby på saltruten

Mölln er et hyggeligt bekendtskab. Med sine knap 20.000 indbyggere er det ikke ligefrem nogen storby, men det er helt sikkert værd at bruge et par timer på at udforske den gamle bydel, som ligger på en halvø omgivet af søer.

Mölln var et vigtigt knudepunkt på handelsvejen mellem hansestæderne Lüneburg og Lübeck, og de mange smukke historiske huse vidner om byens historiske betydning.

En rundtur i byen

Mölln markedsfører sig også som “Eulenspiegelstadt” efter det berømte bysbarn Till Eulenspiegel – en (måske fiktiv) spasmager fra middelalderen, der er skrevet en bog om. Du kan se en statue af Eulenspiegel på markedspladsen, hvor du også kan besøge Eulenspiegel Museum.

Det kan varmt anbefales at tage en gåtur rundt i byens gamle centrum, der fordeler sig ud over en håndfuld veje. En oplagt udgangspunkt er den centrale markedsplads, Am Markt, der er domineret af kirken St. Nicolai og det gamle rådhus fra 1373, der i dag er lavet om til bymuseum. Og så selvfølgelig statuen af bysbarnet Till Eulenspiegel.

Læs mere:

Tæt på Till Eulenspiegel

På markedspladsen i Mölln står en statue af Till Eulenspiegel – en spasmager og historiefortæller fra middelalderen, der er i 1515 er udgivet en bog om. Efter sigende skulle Till Eulenspiegel have boet i Mölln i sine sidste leveår.

Det er aldrig helt blevet slået fast, om Till Eulenspiegel var en virkelig eller fiktiv person, men i Mölln dyrker man ham uden tvivl som en ægte byhelt – virkelig eller ej.

På markedspladsen står – eller sidder – en statue af Eulenspiegel, og rygterne går på, at du kan få et ønske opfyldt, hvis du gnider statuen på dens tommelfinger og -tå på samme tid. 

Bade- og sejlture

Mölln ligger smukt omgivet af flere forskellige søer. Er du frisk på en dukkert, så er der en lille badestrand ved Schulsee helt inde i byen.

Ellers kan du opleve søerne på nært hold med en af bådturene, der afgår fra centrum ved Seestrasse.

Kurparken

Den 40.000 m2 store kurpark i centrum af Mölln er et smukt, grønt åndehul, der indbyder til slentreture og bænkesidning – måske med madpakken. I parken findes blandt andet en rosenhave, ligesom en del af byens gamle voldgrav passerer igennem parken. Der er også minigolf og petanque.

Saltruten

I gamle dage blev tonsvis af salt sejlet op ad floderne til Lübeck. I dag er den gamle saltvej blevet til en rekreativ rute, der især er et hit blandt cyklister.

Læs mere om turen hos Schleswig-Holstein Tourismis.

Lauenburg

50 kilometer sydpå ligger den velbevarede bindingsværksby Lauenburg. Læs mere om Lauenburg.

Lübeck

30 kilometer nord for Mölln ligger den prægtige hansestad, Lübeck, der byder på et væld af velbevarede gavlhuse og gotiske kirker.

Læs mere om Lübeck.

Lüneburg

65 kilometer syd for Mölln, for enden af saltruten ligger hansestaden Lüneburg. Byen giver den mere kendte storesøster, Lübeck, kamp til stregen i forhold til velbevarede gavlhuse og store kirker.

Læs mere om Lüneburg.

Ratzeburg

Endnu en by på saltruten kun 12 kilometer fra Mölln. Ratzeburg ligger på en ø ved den store Ratzeburger See. Byen er især kendt for sin store domkirke med tilhørende klostergård. Kirken er fra 1154 og en af de ældste munkestenskirker i Nordtyskland.  

Læs mere om Ratzeburg.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger godt 50 kilometer vest for Mölln.

Læs mere hos Hamburg-tourism.

Spisesteder

Mölln er ikke nogen storby, så udvalget af spisesteder er ikke overvældende. Men på og omkring Am Markt findes der en håndfuld restauranter.

Se spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er ikke det store udvalg af overnatningssteder i Mölln. Alternativt kan du lede efter sengepladser i Lauenburg eller Ratzeburg.

Søg efter overnatningsmuligheder på Booking.com.

På Am Markt i Mölln sidder Till Eulenspiegel. Den gyldne fod og tommeltot viser, at det skulle bringe held af tage fat om begge kropsdele på samme tid.
På Am Markt i Mölln sidder Till Eulenspiegel.

(Annonce)

Billeder fra Mölln

Billeder fra Mölln

Kort over Mölln

Kort over Mölln

(Annonce)

Byer i nærheden

Lauenburg

Historisk by med danske rødder ved Elben

Holstentor i Lübeck

Lübeck

Store oplevelser i hansestaden over alle hansestæder

Lüneburg

Velbevaret hansestad på saltruten med masser at byde på

Ratzeburger See

Ratzeburg

Lille domkirkeby med mange smukke søkig

Oplev Tyskland