Lüneburg

Velbevaret hansestad på Saltruten

En række af middelalderlige gavlhuse på den langstrakte plads, Am Sande, sætter en tyk streg under, at det var fede tider i Lüneburg engang. Eller nærmere salte tider. For byen grundlagde sin rigdom på udvinding af salt, som blandt andet blev fragtet til Lübeck og videre mod Norden.

Fortidens storhed er til stede overalt i byens ret store centrum af den tidligere hansestad. De enorme teglstenskirker giver kirkerne i Lübeck kamp til stregen, og det samme gør de mange velbevarede stenhuse.

Gavlhuse i Lüneburg

Samtidig er nutidens Lüneburg et levende sted med universitet, masser af restauranter og barer og et stort marked foran byens rådhus.

En ferie i Lüneburg er lig med hyggelige slentreture rundt i byens middelalderlige gadenet, beundrende blikke på de mange smukke facader afsluttet med en tung middag på en af restauranterne på Stintmarkt med udsigt til floden Ilmenau.

Salt succes

Lüneburgs salte historie er stadig nærværende i byen i dag, og det er ikke så mærkeligt. For der blev faktisk udvundet salt i Lüneburg i over 1000 år helt frem til 1980, hvor det sidste saltværk lukkede.

Saltværket er i dag lavet om til Deutsches Salzmuseum.

Et par kilometer uden for byen kan du også komme helt tæt på byens salthistorie – kombineret med en smuk naturtur. Her ligger Lüneburg Kalkberg – en klippe hvorfra der tidligere blev udvundet salt i store mængder.

I dag er klippen og den omgivende skov et naturreservat. Nyd udsigten over Lüneburg fra toppen af klippen.

Am Sande

Denne langstrakte plads byder på talrige og rigt udsmykkede gavlhuse fra middelalderen. Navnet kommer fra fortiden, hvor pladsen ikke var brolagt – og altså derfor ret sandet. 

For enden af pladsen rager byens ældste kirke, St. Johannis Kirche op med sit 108 meter høje – og over to meter skæve – tårn. 

Wasserviertel

Der er altid gang i den i Wasservirtel – det gamle havneområde. På Stintmarkt ligger der talrige restauranter og kneiper, og herfra kan du nyde udsigten udover vandet og til de to gamle møller.  Den rutsikke kran fra 1300-tallet vidner blev i sin tid brugt til at læsse salt på skibene.

Den synkende bydel

Den nordlige ende af byen i gaderne omkring Michaeliskirche er et besøg værd. Her hersker en udpræget landsby-i-byen-stemning blandt de lidt mindre huse og de lokale butikker og cafeer.

Samtidig mærker området konsekvenserne af århundreders saltudvinding. Flere steder er husene blevet undermineret og sunket sammen. 

Nedsynkningen er især tydelig i husrækken i gaden “Auf dem Meere”.

Markedsdag ved rådhuset

Er du i Lüneburg en onsdag eller lørdag, så snyd ikke dig selv for et besøg på det store marked foran byens rådhus. Her er der masser af friske råvarer og delikatesser.

Bibliotek i det gamle kloster

Byens moderne bibliotek ligger i bygningerne, der tidligere husede et af Tysklands ældste klosterbiblioteker. I 1555 blev byens bibliotek lagt sammen med franciskanerklosterets bibliotek, og dermed blev bogsamlingen udvidet markant. 

Biblioteket ligger stadig i den gamle klosterbygning. Kig ind for en stemningsfuld oplevelse – også selvom du ikke har lånerkort.

Salthistorien

Lüneburgs salte historie er stadig nærværende i byen i dag, og det er ikke så mærkeligt. For der blev faktisk udvundet salt i Lüneburg i over 1000 år helt frem til 1980, hvor det sidste saltværk lukkede.

Saltværket er i dag lavet om til Deutsches Salzmuseum.

Saltruten

I gamle dage blev tonsvis af salt sejlet op ad floderne til Lübeck. I dag er den gamle saltvej blevet til en rekreativ rute, der især er et hit blandt cyklister. Læs mere om Saltruten.

Celle

90 kilometer sydpå ligger byen Celle. Her ligger over 400 restaurerede bindingsværkshus side om side i den charmerende gamle bydel. Læs mere om Celle.

Gifhorn

100 kilometer sydpå ligger møllebyen Gifhorn. Her kan du blandt andet opleve 13 historiske møller i originalstørrelse på byens møllemuseum. Læs mere om Gifhorn.

Hitzacker

45 kilometer østpå venter der bindingsværk, toppede brosten, stokroser og masser af dværgskulpturer i byen Hitzacker, som ligger malerisk placeret på en ø, hvor floden Jeetzel løber ud i Elben. Læs mere om Hitzacker.

Lauenburg

25 kilometer nordpå ligger den velbevarede bindingsværksby Lauenburg. Læs mere om Lauenburg.

Lübeck

115 kilometer nord for Lüneburg ligger den prægtige hansestad, Lübeck, der byder på et væld af velbevarede gavlhuse og gotiske kirker. Læs mere om Lübeck.

Mölln

Hyggelig mindre by på saltruten, 65 kilometer nord for Lüneburg der ligger smukt placeret på en halvø omgivet af skove og søer. Den kompakte gamle bydel med bindingsværkshuse og en charmerende markedsplads er bestemt et besøg værd. Læs mere om Mölln.

Ratzeburg

Endnu en by på saltruten, 75 kilometer nord for Lüneburg. Ratzeburg ligger på en ø ved den store Ratzeburger See. Byen er især kendt for sin store domkirke med tilhørende klostergård. Kirken er fra 1154 og en af de ældste munkestenskirker i Nordtyskland.  Læs mere om Ratzeburg.

Salzwedel

90 kilometer østpå ligger den tidligere hansestad, Salzwedel. Her er masser af bindingsværk og gotiske kirkebygninger. Læs mere om Salzwedel.

Uelzen

35 kilometer sydpå ligger Uelzen, der især er kendt for sin banegård, der er tegnet af kunstneren Hundertwasser. Læs mere om Uelzen.

Verden

115 kilometer sydvestpå ligger den skønne by Verden, som har en seværdig, historisk bykerne. Læs mere om Verden.

Hamburg

Tysklands andenstørste by behøver næppe nogen videre introduktion. Hamburg ligger godt 55 kilometer nord for Lüneburg. Læs mere hos Hamburg-tourism.

Restauranter

Der er masser af restauranter i Lüneburg. Både traditionelle tyske og internationale. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes en del overnatningsmuligheder i Lüneburg – både i form af hoteller og ferielejligheder. Derudover ligger Hamburg kun en halv times togrejse væk. Få et overblik på Booking.com.

Et af det mest detaljerige af Lüneburgs mange gavlhuse
Lüneburg har levet godt af sin salte undergrund

(Annonce)

Billeder fra Lüneburg

Billeder fra Lüneburg

Kort over Lüneburg

Kort over Lüneburg

(Annonce)

Byer og ferieruter i nærheden

Hitzacker

Bindingsværksby-ø ved Elben

Lauenburg

Historisk by med danske rødder ved Elben

Till Eulenspiegel

Mölln

Charmerende spasmagerby på Saltruten

Holstentor i Lübeck

Saltruten

Cykelferie langs den historiske salt-handelsvej

Oplev Tyskland